Goede morgen traders,

Het fascinerende van trading is dat het feitelijk altijd anders is. Natuurlijk, de grote lijnen zijn hetzelfde: je zit voor het scherm en je gaat long of short. Maar het zijn de nuances die het zo interessant maken en de wisselwerking tussen frustratie enerzijds en voldoening anderzijds.

De frustratie ontstaat doordat een weldoordacht scenario niet uitkomt. Neem bijvoorbeeld de Dax van vorige week. In de blog en de vlog gaf ik aan dat de Dax waarschijnlijk een lagere low zou maken dan de low van 24 juni (de Brexit dag). Immers. we hadden zes dagen daarvoor de vorige cyclusbodem en de koers lag er al flink onder. Derhalve gaf de theorie aan dat de uiteindelijke cyclusbodem later onder dat niveau zou moeten vallen. Ik gaf in de vlog ook aan dat de enige keer dat dit niet uitkomt is als we een cyclusbodem van een hogere orde krijgen, op weekbasis dus. Dan zien we dat een kortere cyclus vertekend is, lees beduidend korter.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart is goed te zien wat ik bedoel. De vermeende mid cycle low ligt onder de vorige cyclusbodem, derhalve is de aanname logisch dat de latere cyclusbodem lager ligt dan het niveau van de mid cycle low. Er ontstaat dan dus enige frustratie als de koers de theorie en het hoofdscenario volledig omver blaast. Echter, zoals ik herhaaldelijk in deze blog aangeef: sta als trader altijd open voor alles en voorkom dat je vast blijft zitten in een bepaald scenario. Fouten worden pas dan gemaakt als de markt aangeeft dat het scenario niet correct is, maar de trader blijft volharden in een scheve positie.

Zoals ik in de vlog (kijk nog even terug naar https://youtu.be/XnTF3VmaJuI) aangaf, ontstond er echter in de uurchart een prima moment (6 juli) om op een vroeg moment al van visie te veranderen en naar het longkamp te wisselen. Dat is het stukje van de voldoening: de hoofdvisie wordt door de markt verworpen en toch zit je op het juiste moment in de markt. Dat is tevens het fascinerende van trading: de markt kan snel van gedachten veranderen, ook al is de analyse nog zo logisch en weldoordacht. Snel schakelen is daardoor vereist en dat schakelen levert de welbekende splitsing op in twee groepen: een groep van gemiddeld meer dan 90% die op den duur geld verlies en een groep van gemiddeld 10% die consistent geld verdiend.

Als we nu naar de dagchart kijken, dan zullen we dus de oorspronkelijke telling van de cyclus moeten herzien. De weekcyclusbodem werd dus op 24 juni gezet, derhalve ligt daar ook de dagcyclusbodem en tellen we thans dag nummer 14 van de cyclus. De Double Stochastic indicator laat een ander beeld zien, maar dat is enorm vertekend door de grote gap en we zullen hier ons gezonde verstand moeten gebruiken: de cyclusbodem is altijd het laagste koersniveau. Dat kan derhalve niet 6 juli zijn. 6 juli moet dus de mid cycle low van de huidige cyclus zijn. We komen nu dus in de zone van mogelijke topvorming. Dat wil zeggen: als we de normale telling meenemen. Want bedenk, de beginfase van de cyclus is het meest bullish en we zitten net in het begin van de weekcyclus. Derhalve sluit ik niet uit dat we nog de weerstand rond 10350 kunnen testen, maar ene langere durende uitbraak erboven acht ik op dit moment (in deze cyclus) niet waarschijnlijk.

Dow Jones Industrials Index weekchart

Dow Jones Industrials Index weekchart

In de Dow op weekbasis zien we goed dat hier een nieuwe poging wordt ondernomen om nieuwe All Time Highs neer te zetten. Inmiddels is dat al gelukt, al kunnen we natuurlijk niet spreken van een geslaagde uitbraak boven de weerstandszone, want daarvoor is minimaal een close erboven noodzakelijk en beter nog, twee slotkoersen op weekbasis. Echter, op termijn van enkelen weken lijkt het wel zeer waarschijnlijk dat de uitbraak gaat slagen omdat wij namelijk een relatief milde correctie hebben gehad vlak onder deze weerstand. Dat geeft aan dat er geen al te grote verkoopdruk ontstaat bij het benaderen van de ATHs. Natuurlijk moeten we de markt volgen en de signalen bekijken. Dat wil zeggen, op dit moment zijn correctie van de dagcyclus koopwaardig, zolang deze correcties relatief mild zijn (niet meer dan 50-65% van de voorgaande impulsbeweging corrigeren).

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de Bund tellen we thans de 15e dag van de lopende dagcyclus. Ook deze cyclus is bullish met een hogere top dan de vorige. Je zou zeggen dat we nu weer in de wat meer bearish fase zitten. Eergisteren zagen we een forse dalingsdag, gisteren gevolgd door een inside day. Onder de low van deze inside day wordt de daling in principe een vervolg gegeven, waarbij het koersdoel dan de lange opwaartse MA banden zijn rond 165.10-40. Een gapfill tot rond 164.50 sluit ik daarbij niet uit. Ondanks de eindfase van de dagcyclus ben ik zeer terughoudend met shortposities. Deze neem ik alleen in charts van een korter time frame zolang er sprake is van een duidelijke trend. We zien namelijk dat de beweeglijkheid in de Bund aardig is toegenomen de laatste weken en elke keer ligt de ‘verrassing’ aan de bovenkant.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 9800, tweede steun 9350, eerste weerstand 10120, tweede weerstand 10340;

Bund future: eerste steun 165.60, tweede steun 164.60, eerste weerstand 168.00, tweede weerstand 169.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).