Goede morgen traders,

In verband met vakantie wil ik in deze korte blog ingaan op het langetermijn beeld van de Dax. Voor het kortetermijn beeld verwijs ik graag naar de YouTube update van gisteren: https://youtu.be/5s4iz0z1JUk

Dax future kwartaalchart

Dax future kwartaalchart

Ik geloof dat we nu mogen constateren dat de cyclusbodem in de kwartaalchart definitief is gezet. Nu hoor ik alweer enkele lezers hardop denken: kom je lekker laat mee, de koers staat al 2000 punten hoger. Welnu, wie deze blog regelmatig leest die weet dat ik al langer bullish ben. We konden al in een veel vroeger stadium zien dat de markt aan het draaien was, alleen ontbrak de definitieve bevestiging. Het is logisch dat deze bevestiging altijd één of twee bars na de daadwerkelijke bodem komt. Alleen duurt dat bij een kwartaalchart nu eenmaal één tot twee kwartalen en bij een 5-minuten chart slechts enkele minuten. Maar het principe is hetzelfde: je kunt middels een analyse van lagere time frames al eerder posities innemen, daarvoor hebben we de hele lange chart niet nodig. Maar het is ‘prettig’ nu te zien dat de indicatoren aangeven dat de cyclusbodem gezet is. Maar kijk ook hoe lastig deze bodem was. In principe is er van een echte correctie geen sprake. We noteren vier bars in de dalende fase, waarvan er eentje zelfs positief is en de bodembar heeft een zeer lange schaduw.

Als we er dus nu uitgaan van de cyclusbodem dan noteren we dat de vorige cyclus 28 kwartalen lang was. We wisten al dat dit aan de lange kant was. De huidige cyclus noteert nu dus het tweede kwartaal. Als we naar het lange beeld kijken, dan mogen we vaststellen dat de correctie relatief mild was en dan ligt het voor de hand dat we dus relatief snel nieuwe ‘all time highs zien’, mogelijk dus nog dit jaar. Op de lange termijn ligt dan een niveau van 17300-18600 voor de hand, maar dan praten we over twee jaren of meer.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

Laten we een trapje lager gaan, naar de maandchart. Hier zien we de onderverdeling van de maandcycli binnen de vorige kwartaalcyclus. We noteren nu de zesde maand in de lopende cyclus. Er is dus nog pakweg een twee tot drie maanden ruimte omhoog voordat we een dip krijgen van een maand of twee naar de mid cycle low. Ik ga hier even vanuit dat de mid cycle low rond de 10e of 11e bar komt en gezien de bullish fase van de cyclus (ook begin kwartaalcyclus) we geen nare verrassingen aan de onderkant zien. Dus normaal gesproken zien we nog een stijging tot rond 11500-12000, gevolgd door een beperkte correctie, daarna gevolgd door ‘all time highs’. Dit is het voorkeurscenario.

Wat is dan het alternatieve scenario? We weten dat we als trader altijd open moeten staan voor een ander scenario, ook al lijkt dit op dit moment veel minder waarschijnlijk. Het alternatieve scenario is dat deze maandcyclus zich toch bearish ontwikkelt. De koers weet dus na de mid cycle low geen nieuwe high meer te zetten en we krijgen een daling tot in de zone 9000-10000. Uiteraard kunnen we dit scenario volgen middels de lagere time frames, want zodra een bepaalde cyclus zich vroegtijdig bearish ontwikkelt terwijl dat nog bullish zou moeten zijn, ruiken we onraad en moeten we het voorkeurscenario opnieuw onder de loep nemen.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10500, tweede steun 10340, eerste weerstand 10950, tweede weerstand 11450;

Bund future: eerste steun 166.00, tweede steun 165.50, eerste weerstand 168.00, tweede weerstand 169.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).