Goede morgen traders,

Het is zomertijd en dat merken we niet alleen op de televisie met talloze herhalingen. De meeste beurzen vertonen een lage volatiliteit, hetgeen voor traders betekent dat zij minder ’trade opportunities’ hebben. Dat geldt ook voor daytraders.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Zie de dagchart van de Dax future. We zien dat de lopende cyclus in de eindfase zit en tellen dag 16. Ik heb in de Double Stochastics ingetekend hoe ik de korte indicator nog zie lopen. We zien dat de lange (de rode) niet wil stijgen en de korte staat bovenin. Meestal volgt de korte dan de lange, dat wil zeggen daalt nog een keer, hetgeen de laatste dalingsgolf van de koers is. Daarbij fungeert de zone 10330-60 als steunzone. We zien rond dat niveau ook de lange MA banden lopen. Daarna is het zaak even de trigger af te wachten voor een nieuwe longtrade. De trend is immers opwaarts. Wat we natuurlijk nog niet weten is of de koers daadwerkelijk een nieuwe high zal maken, maar dat is nu ook nog niet relevant. Dat weten we immers bij geen enkele trade en de beoordeling ervan of beter, het managen ervan, is onderdeel van trade management. Gezien de kracht van de trend en de aanwezigheid van diverse sterke steunzones zou ik echter zeggen dat nieuwe highs een kwestie van tijd zijn.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Het beeld van de Bund op dagbasis biedt thans relatief weinig houvast voor swingtraders. De bovenkant rond 168 lijkt redelijk sterk, terwijl we aan de onderkant licht oplopende bodems zien rond de lange MA banden. Je zou kunnen stellen dat een doorbraak boven 168 wederom een sterk koopsignaal gaat inleiden, vergelijkbaar met begin juni van dit jaar toen de Bund ook sterk uitbrak. Maar voordat het zover is doe ik niet veel behalve wat intraday trades.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de weekchart van Goud zien we dat de impulsbeweging tegen de weerstand rond $1365-85 is opgelopen en daar vooralsnog op afketst. Het zou mij verbazen als we op de korte termijn een doorbraak gaan zien. Gezien de fase van de cyclus verwacht ik eerder de komende weken een correctie die mogelijk tot de lange MA banden rond $1250 kan gaan. Eerste referentiepunt is evenwel de zone $1295-1310 en het is ook goed mogelijk dat we een trading range gaan zien, omdat de trend erg sterk is en correcties evengoed als een correctie in tijd (dus zijwaarts) kunnen verlopen. Dat is op voorhand niet te zeggen. In elk geval lijken mij longtrades op dit moment niet langer interessant, tenzij we de eerste steunzone bereiken.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10500, tweede steun 10340, eerste weerstand 10950, tweede weerstand 11450;

Bund future: eerste steun 166.60, tweede steun 166.00, eerste weerstand 168.00, tweede weerstand 169.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).