Goede morgen traders,

De zomerluwte op de beurzen is nog steeds niet helemaal voorbij, dus kan ik het vandaag ook redelijk kort houden.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De dagchart van de Dax ziet er bullish uit. Er is sprake van een duidelijke opwaartse trend en de meest recente correctie zorgt er niet voor dat de voorafgaande impulsieve beweging voor een groot deel teniet wordt gedaan. Correcties in tijd zijn altijd bullish (uiteraard zolang deze in een opwaartse trend plaatsvinden).

Het is een beetje onduidelijke op welke dag van de cyclus wij nu zitten. Gebruik ik de laagste koers dan tel ik vandaag de achtste dag, maar gebruik ik de laagste stand van de lange Double Stochastics, dan noteren we de derde dag. Het laatste komt dat ook beter uit met de beurzen in de VS. Hoe dan ook, de Dax is op weg om de vorige high te testen en normaal gesproken mogen we een doorbraak ervan verwachten met 11000 als koersdoel. Het alternatieve scenario is dat er geen of amper een nieuwe high wordt gezet en de koers dan duidelijk vanaf dat niveau terugvalt. Dat laatste zou een signaal zijn om longtrades af te bouwen.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

De Bund. Moeten we daar tijd aan besteden? In elk geval niet teveel tijd, want het is goed te zien dat de koers zit opgesloten in een trading range tussen 165,50 aan de onderkant en 168 aan de bovenkant. We kunnen zelfs stellen dat de onderkant steeds smaller wordt als we de oplopende MA banden als grens hanteren. Dat betekent het volgende: op een periode van afnemende volatiliteit volgt doorgaans een periode van grotere volatiliteit. Grote bewegingen worden voorafgegaan door een periode van kalmte. Breken we nu onder rond 166,50 uit, dan kan dat de eerste aanzet zijn tot een grotere daling. Boven 168 ontstaat een signaal voor een verdere stijging tot 170 en hoger. Kijken we naar de lopende dagcyclus dan tellen we de twaalfde dag. Wellicht dat het einde van deze cyclus nu wel voor wat vuurwerk zorgt, maar we moeten een doorbraak afwachten van de zone 166,90-60.

Goud dagchart

Goud dagchart

De forse opwaartse trend van het Goud laat voor de tweede keer een grotere correctie zien. De eerste keer was in de periode van medio februari tot begin juni van dit jaar en deze correctie (meer een correctie in tijd) duurt ook alweer een maand of twee. Het is wel zaak dat de koers rond dit niveau wel steun gaat vinden. Lukt dat niet, dan betekent dat namelijk dat de opwaartse trend gebroken is en zullen we ons moeten focussen op een eerste lagere top voor mogelijke swing shorts. Een korte uitschieter tot onder $1280 mag, maar de koers dient de komende dag te bodemen. Qua cyclus telling zou dat kunnen, maar we moeten wachten op een trigger voor eventuele longs. Deze trigger dient dan duidelijk aan te geven dat de markt draait (bijvoorbeeld een bullish pinbar), zodat we ook een goede referentie hebben voor een stop loss.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10450, tweede steun 10340, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11000;

Bund future: eerste steun 166.60, tweede steun 166.00, eerste weerstand 168.00, tweede weerstand 169.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).