Goede morgen traders,

De markt kan een trader soms in één bar op het verkeerde been zetten. Vorige week werd ik, ondanks de nodige bedenkingen enkele dagen eerder, weer bullish voor de korte termijn en verwachtte een test van het 10800-niveau in de Dax.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Het beeld was ook duidelijk. De Dax begon aan een nieuwe dagcyclus en de koers was duidelijk op weg naar het niveau van de vorige toppen. De overtuigende bullish dagcandle van 22 september jl. werd echter al twee dagen later met aardig wat koersgeweld teniet gedaan en dat noopt een trader tot reageren. Let wel: trading is een vak van observeren (volgens het Latijnse ‘speculare’) en reageren. De aanvankelijk bullish gedachte was mijns inziens dus zeker geen foutieve inschatting. Een fout wordt dan gemaakt als de markt draait en je als trader vasthoudt aan een inmiddels achterhaald scenario.

Zoals gezegd, de daling onder de solide groene candle van 22 september veranderde het beeld. Inmiddels tellen we de tiende dag van de cyclus en staan we op hetzelfde niveau als waar de cyclus begon. Dat is dus allerminst bullish en geeft ons een signaal dat deze cyclus zeer waarschijnlijk bearish zal uitvallen (top links van het midden, dus vroeg). Afgaande op de vrij lage stand van de korte Double Stochastics (de blauwe lijn) zou je nu de mid cycle low kunnen verwachten, tenzij deze al twee dagen geleden stiekem is gezet. Met andere woorden, een mogelijke opleving van de koers tot 50-65% van de solide rode bar van gisteren, gevolgd door een nieuwe dalingsimpuls tot aan de nieuwe cyclusbodem. Een alternatief is dat de koers nog even een dag doorschiet tot de potentiële steun rond 10100-130 en daar dan tijdelijk opveert. Per saldo echter mogen we voor de komende 5-10 dagen lagere niveaus verwachten.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Dat zien we nu ook terug in de weekchart. We tellen nu de 14e week van de lopende cyclus. Twee weken geleden (het begin van de huidige dagcyclus) noteren we de mid cycle low van de weekcyclus. Als dit dan een bearish dagcyclus wordt (daar lijkt het op), dan mogen we dus op een bearish tweede helft van de weekcyclus rekenen met een koersdoel van 9700 (MA200) of lager.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

In de weekchart van de Bund zien we deze week ook een interessante ontwikkeling. De trading range, die per saldo 14 weken intact is gebleven, lijkt nu aan de bovenkant te worden gebroken. Met andere woorden, nog lagere rentes tot uiteindelijk onder nul procent. Tenzij we natuurlijk een zogenaamde ‘failed breakout’ zien: een uitbraak die binnen drie bars weer wordt terug gebroken. Dat zou dan een bearish ontknoping van de top kunnen worden. Als ik even schuin naar de langere maandchart kijk (niet afgebeeld) dan noteer ik daar de 15de maand van de cyclus, terwijl een top nog niet gezet lijkt. De voorgaande maandcyclus zette pas op de 19e maand de top, dus wat dat betreft kunnen we niet zomaar de conclusie trekken dat een top in de maak is omdat we al ruim over de helft van de cyclus zitten. De markt geeft daarvoor het signaal (in de vorm van een ‘failed breakout’) en zolang dat niet het geval is, lijken hogere koersen (en lagere rente) het meest waarschijnlijke pad.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 18, 19 en 20 november 2016

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten, meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 18, 19 en 20 november 2016. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 115 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link: https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

YouTube trailer: https://youtu.be/Lu1UCBkrvzA

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10230, tweede steun 10120, eerste weerstand 10550, tweede weerstand 10800;

Bund future: eerste steun 165.50, tweede steun 164.20, eerste weerstand-, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).