Goede morgen traders,

Heen en weer en nog een keer en zo komen we de zomer wel door. Nog steeds weinig beweging op de beurzen zodat (swing)traders het ook niet al te druk hebben, tenzij zij uitwijken naar andere markten. Dat echter kan ik niet echt aanraden. Markten hebben elk hun eigen karakteristieken en willekeurig wisselen van de ene naar de andere markt om kansen te zoeken leidt over het algemeen tot ondermaatse resultaten bij de meeste traders, die zelf al moeite hebben winstgevend op hun ‘favoriete’ markt te handelen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

De Dax is op weg naar een test van de vorige top rond 10800. Heel erg overtuigend is het niet, maar zolang we geen overtuigend negatieve dagcandles krijgen, vind ik dat niet echt zorgwekkend. Uiteraard zal een eventuele doorbraak van deze potentiële weerstand wel met een overtuigend momentum moeten gebeuren. Op de zeer korte termijn ligt een eerste referentieniveau op de dubbele daglow van gisteren en eergisteren (rond 10655). Daaronder zou het koersbeeld inderdaad even verzwakken en komt de onderkant van de trading range weer als koersdoel in zicht. Mijn hoofdscenario is echter gewoon gericht op een uitbraak en verder stijging tot 11000 en daarna 11500.

Goud dagchart

Goud dagchart

Vorige week gaf ik aan dat Goud rond de steun van de vorige bodem en top van begin mei dit jaar goede kansen had om te bodemen. We moesten evenwel op een trigger wachten. Ik heb deze trigger gemarkeerd middels de groene pijl: een zogenaamde ‘hybrid’ bar. Deze bar gaat eerst lager, maar herstelt daarna tot boven de openingskoers en weet dan uiteindelijk tegen het hoogste niveau te sluiten (en hoger dan de opening). Boven deze high ontstaat dan de trigger voor longposities. Traders kunnen dan altijd nog limit buy inleggen op rond 50% van die bar voor een extra scherpe entry.

Nu zien we dat de koers na een forse stijging van enkele dagen gisteren een inside bar heeft gezet. Breekt de koers vandaag of morgen uit boven deze bar (boven $1353) dan mogen we op een verdere stijging tot boven $1365 rekenen. Ik zit long op het Goud en heb mijn stop nu verschoven tot iets onder 50% van de grote groene bar van eergisteren.

Crude oil weekchart

Crude oil weekchart

Op verzoek deze week een analyse van Crude oil en wel de weekchart. Na een eerste herstel van bijna $20 na de bodem rond $35 is de koers toch weer flink gecorrigeerd waardoor menig trader en analist alweer naar het berenkamp is gewisseld. Laten we echter even verder kijken dan de gebruikelijke oneliners. We zien twee interessante aspecten in deze chart die erop wijzen dat een nieuwe opwaartse impuls absoluut niet mag worden uitgesloten. Ten eerste, de bodem van de correctie vond steun op een vorig omkeerpunt in de koers. Zie de twee weekbars van eind maart en de eerste week van april. Hier zien we duidelijk dat er aanvankelijk grote neerwaartse druk op de koers was, die de week erop zeer overtuigend werd omgekeerd. Met andere woorden: hier lijken dus belangen te liggen van grotere partijen en de markt heeft blijkbaar een geheugen.

Ten tweede: De RSI (14) vindt netjes steun op de 40-lijn. Merk op dat gedurende de hele voorafgaande trend de RSI steeds tussen 60 en 20 bewoog. Nu echter lijkt er dus een eerste hogere bodem te worden gezet en deze wordt dus ondersteund door een test van de 40-lijn. Waarom is dat van belang: omdat tijdens opwaartse trends de RSI tussen 40 en 80 beweegt en die 40-lijn dus een belangrijk steunpunt is.

Ziedaar, twee belangrijke punten. Wat hebben we nu voor de korte termijn nodig? Welnu, de koers mag uiteraard niet onder de $40 dalen (de weekcyclusbodem). Daarnaast zie ik nu graag een dagcyclusbodem en uit de volgende chart blijkt dat dit al het geval is.

Crude oil dagchart

Crude oil dagchart

Wat we nu dus willen is dat de opwaartse beweging weer wordt hervat. Met andere woorden: een patroon van hogere toppen en bodems in de dagchart, leidend tot in eerste instantie een stijging boven $49.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 18, 19 en 20 november 2016

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten, meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 18, 19 en 20 november 2016. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 115 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link: https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10650, tweede steun 10450, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11000;

Bund future: eerste steun 165.00, tweede steun 164.00, eerste weerstand 165.60, tweede weerstand 166.20;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).