Goede morgen traders,

Na een week Spanje met een groep van 20 zeer enthousiaste traders zit ik weer achter de charts. Veel gemist heb ik echter niet. Het blijft voorlopig een heen en weer binnen de trading range.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

We zien dat goed in de dagchart van de Dax future. De bovenkant van de trading range ligt tussen 10750-80. Ik verwacht dat een volgende test niet in eerste instantie zal slagen. De vraag is natuurlijk: wat gebeurt er bij die test? Valt de koers weer fors terug, mogelijk tot de onderkant van de trading range of zien we een milde correctie, gevolgd door een uitbraak. Met andere woorden, let op de reactie van de koers die volgt op de test van de weerstand. Deze reactie zegt veel over het mogelijke koersverloop daarna.

 

Dax future weekchart

Dax future weekchart

De weekchart ziet er een stuk duidelijker uit in vergelijking met de dagchart. We zien dat de koers de dalende trend heeft verlaten. De stijging vanaf eind juni tot de voorlopige top in augustus was een impulsbeweging en de huidige reactie is meer een correctie in tijd dan een correctie in prijs. We zien ook dat deze correctie steun heeft gevonden op de lange oplopende MA banden. Ik zou daarom zeggen dat een opwaartse uitbraak meer voor de hand ligt dan een stevige correctie. Uiteraard, de koers moet daarvoor eerst uitbreken, maar als dat gebeurt dan liggen koersdoelen van 11500 tot 11800 voor de hand en kan het hard gaan.

Bund future maandchart

Bund future maandchart

Ik wil nog even stilstaan bij de Bund future, omdat we daar in potentie wel een interessante situatie hebben. In de maandchart zien we dat de huidige cyclus thans de 16e maand telt. De Double Stochastics is reeds aan het dalen en je zou zeggen: tijd voor een top en een correctie. Een correctie kan makkelijk tot de EMA20 gaan, dus mogelijk een 800 basispunten.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

In de weekchart zien we goed dat vijf weken geleden een nieuwe weekcyclus gezet is. Mogelijk is dat de laatste weekcyclus in deze maandcyclus. Dat kan wijzen op een bearish cyclus, dus een top links van het midden. Een eerste mogelijke aanwijzing hebben we reeds gekregen doordat de Bund faalde om een significante nieuwe top te zetten.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

We zien dit in meer detail in de dagchart. De mislukte uitbraak is goed te zien, maar vooral ook dat na de sterke stijging vanaf de onderkant van de trading range er geen normale correctie volgde, maar een forse daling. Een normale correctie verloopt redelijk geordend met overlappende bars. Dit is echter een impuls naar beneden met een aaneenschakeling van grote bearish bars. Het normale proces zou nu dan als volgt zijn: een herstel van de markt (nieuwe dagcyclus noteert thans de vierde dag) tot tussen 50-65% van de voorgaande daling. In de chart heb ik dat ingetekend. Daar zet de markt een top om vervolgens wederom de onderkant van de trading range op te zoeken en te breken. Wat we dus nodig hebben is een duidelijk bearish omkeersignaal voor om in deze zone, zodat we met een relatief kleine stop een eerste short kunnen innemen en daarmee ons dus positioneren voor een mogelijk veel grotere daling. Wacht dus totdat de markt een duidelijk signaal geeft.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 18, 19 en 20 november 2016

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten, meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 18, 19 en 20 november 2016. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 115 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link: https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

YouTube trailer: https://youtu.be/Lu1UCBkrvzA

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10450, tweede steun 10200, eerste weerstand 10750, tweede weerstand 11500;

Bund future: eerste steun 162.80, tweede steun 160.80, eerste weerstand165.30, tweede weerstand 166.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).