Goede morgen traders,

Nu de verlost zijn van de verkiezingsperikelen kunnen we naar de charts kijken om de balans op te maken: per saldo is er niet veel gebeurd. Intraday echter des te meer.

Een waar feest voor daytraders op woensdag en mogelijk al dinsdagnacht. Op dit soort dagen, mits goed uitgevoerd, kan een daytrader het geld voor een half jaar verdienen. Of verprutsen natuurlijk als men zich niet aan de regels kan houden…

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we dat de trading range nog steeds intact is. De lagere gap werd zo snel weer gedicht dat je dat als ene non-event mag beschouwen. Natuurlijk moeten we wel de cyclusbodem aanpassen naar de ‘lowest low’, dus de opening van woensdag.

Er staan een mega groene bar en dat betekent dat mogelijke correcties tot de range van die bar vooralsnog als koopkansen mogen worden gezien. Zelfs een daling tot rond 10400 zou ik nog als een interessante koopkans beschouwen, mits we uiteraard een daaropvolgend signaal zien (trigger).

Met een dergelijk herstel van de koers zou je zeggen dat een opwaartse uitbraak niet al te lang meer kan duren. Ik ga er vooralsnog dan ook vanuit dat het een kwestie van tijd is voordat de Dax gaat uitbreken boven 10800. Gezien de lengte van de trading range staat dan een aardig hoger koersdoel in het vooruitzicht. Een regel die men kan hanteren is de tweederde regel. Neem tweederde van de lengte van de trading range en projecteer die vanaf de uitbraak op 10800. We komen dan uit op rond 12500 als mogelijk koersdoel. Let op: er dient uiteraard eerst een uitbraak te komen!

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Ik begin de analyse van de Bund met een citaat van het vorige commentaar:” Inmiddels is de onderkant van de trading range gehaald en gebroken. Het volgende koersdoel van deze bearish dagcyclus ligt nu op 160,50, waarbij we mogelijk nu eerst een tussentijdse correctie kunnen verwachten. Het ideale punt om opnieuw of extra short te gaan ontstaat als de koers rond de onderkant van de trading range weerstand gaat ondervinden.”

Als we naar de chart kijken dan heeft de Bund exact dit pad gevolgd. We kregen zo halverwege de cyclus de bekende mid cycle low en de koers corrigeerde tot de eerder gebroken steun van de trading range. Dit niveau lag netjes in de 50-65% correctiezone van de voorgaande dalende impulsgolf. Het hoogste niveau was de hogere opening van woensdag (als gevolg van de verkiezingsuitslag), waarna de koers de rest van de dag alleen maar daalde. Wie de dagchart dus goed in zijn hoofd had geprent die wist dat een daling onder bijvoorbeeld de low van het eerste uur van de handel van woensdag een uitgelezen kans was voor een ‘low risk short’.

Het koersdoel van 160.50 is inmiddels ook al gehaald en het volgende doel rond 159.50 ligt binnen handbereik. Daar zal het dan ook waarschijnlijk even ophouden, omdat we qua tijd dichtbij de dagcyclusbodem zitten.

Goud dagchart

Goud dagchart

Goud heeft het traders niet erg makkelijk gemaakt de laatste twee weken. Ik probeerde het zelf even aan de shortkant maar werd vrij snel uitgestopt. Daarna heb ik het even vanaf de zijlijn bekeken omdat de eerdere forse daling toch op redelijk overtuigende wijze werd goedgemaakt. Vanaf de eerder gebroken onderkant van de trading range zette de koers daarna een nieuwe daling in en test nu (na een korte spike tot boven $1300) de vorige lows van begin oktober. Er zullen hier echter maar weinig traders geld aan hebben overgehouden omdat de spike naar boven waarschijnlijk alle stops heeft uitgenomen. Gezien de fase van de dagcyclus lijkt het voor de hand te liggen dat we rond dit niveau ook een nieuwe dagcyclus krijgen, al willen we natuurlijk dat de markt dit middels een omkeerbar bevestigt. Op weekbasis (niet afgebeeld) lijkt het koersbeeld meer en meer negatiever te worden en ligt mijns inziens een test van de $1200 voor hand.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 18, 19 en 20 november 2016 – nog 1 plaats over

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten, meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 18, 19 en 20 november 2016. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 115 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link: https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

YouTube trailer: https://youtu.be/Lu1UCBkrvzA

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10400, tweede steun 10200, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11500;

Bund future: eerste steun 159.50, tweede steun 158.00, eerste weerstand 162.85, tweede weerstand 164.40;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).