Goede morgen traders,

Het verschil tussen de Amerikaanse Dow en de ‘rest’ van de beurzen lijkt steeds groter te worden. Gisteren was daar een extreem voorbeeld van. Terwijl de US banking indices gemiddeld één tot twee procent in koers stegen, daalden de technologie indices met twee tot meer dan vijf procent.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

We zagen al eerder dat het de Duitse Dax maar niet lukte om uit de trading range tussen 10200 en 10800 te breken. Deze trading range is nu al vanaf begin augustus intact. Voor swing traders is dat een kleine ‘ramp’ omdat er amper mooie swings zijn waar je op kunt traden. Daytraders daarentegen hebben beduidend meer kansen en kunnen ook goed inspelen of diverse steun- en weerstandzones binnen deze trading range.

Als we naar de huidige cyclus kijken, dan zitten we nu in de laatste, dus meest bearish fase. De cyclus startte op de dag van de US verkiezingen (met de grote bul elephant bar). In de blog van twee weken geleden gaf ik aan dat ik een terugval tot rond 10500 niet meer dan normaal beschouw. We noteren nu 10450 en dat is thans 45% van de eerdere stijging. Ook dat mag feitelijk nog. Want, het achterliggende scenario is dat de Dax uiteindelijk wel uit de trading range zal breken en wel door de bovenkant ervan. Hoe dieper deze daling, des te kleiner de kansen daarop. Een terugval tot rond 50% van de voorgaande stijging is nog gezond te noemen, daarna wordt het twijfelachtig.

Qua telling en qua stand van de indicatoren verwacht ik wel op de zeer korte termijn een nieuwe cyclusbodem.

S&P 500 mini future dagchart

S&P 500 mini future dagchart

Ter vergelijking de S&P 500 mini future (ES future). Deze is wel keurig uitgebroken en lijkt dus mogelijk de aanstaande cyclusbodem te zetten op het voormalige uitbraakpunt. Als dat lukt, dan  voorzie ik vanaf dat niveau dus zeker nieuwe longkansen voor swingtraders.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de blog van twee weken geleden gaf ik aan dat de Bund tot rond 162,80 kon herstellen, alwaar we dan een top zien, gevolgd door een terugval tot nieuwe lows, met koersdoelen van 157 tot 154. Welnu, de top lag op rond 162,10, dus iets daaronder, maar toch vrij aardig in de buurt. In mijn vlog van afgelopen woensdag (zie nog even terug op https://youtu.be/6p9BXJz2M1c) gaf ik aan dat een daling onder 161,50 te signaal is voor de nieuwe daling. De Bund noteert thans tod 160, dus ook dat was aardig op tijd en accuraat. Swingtraders houden hun positie nu vast, ondanks dat er mogelijk even een kortstondige correctie omhoog kan ontstaan. Gezien de eindfase van de maandcyclus zie ik echter beduidend lagere koersdoelen in de komende weken, dus het potentiële rendement is zeer fors te noemen en het zou jammer zijn als je nu last van zenuwen krijgt en de winsten te vroeg verzilvert. Dit doen alleen beginnende traders, die blij zijn dat ook zij eens mogen proeven van een profitabele trade. Professionele traders laten een trade met de potentie tot een grote winner lopen. Wat wel mogelijk is, is om op forse dalingsdagen een klein deel van de positie te sluiten en die dan weer op correcties omhoog terug te nemen. Zo worden de ‘demonen’ van de trader tevreden gesteld, zonder dat echter de kernpositie in gevaar geraakt.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10200, tweede steun 10000, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11500;

Bund future: eerste steun 159.10, tweede steun 158.00, eerste weerstand 162.10, tweede weerstand 162.90;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).