Goede morgen traders,

De divergentie tussen de US markets en de Europese aandelenbeurzen wordt steeds groter. Dit is voor mij altijd een reden om mij, zeker voor swing trades, niet alleen te beperken tot de Dax, maar ook de Dow (S&P kan ook natuurlijk). De draaipunten van een cyclus komen meestal wel overeen, maar de amplitude van een koersbeweging verschilt.

Dax future dagchart

De dagcyclus van de dag telt thans de achtste bar. De correctie naar de mid cycle low is al ingezet. Een correctie die verder gaat dan 11600 lijkt mij een bearish signaal en levert een hoge kans op dat we in de lopende weekcyclus (deze telt bar #14) geen nieuwe highs meer gaan zien.

Bund future dagchart

De lopende dagcyclus van de Bund telt thans de 16e dag. Na de mid cycle low eergisteren zien we dat de koers alweer een flink deel van de voorgaande correctie van 164.50 tot 163.10 heeft teruggepakt. Per saldo is het koersbeeld van de afgelopen maanden neutraal met een trading range tussen 161 en 164.50. Op de zeer korte termijn is het echter goed mogelijk dat we alsnog een uitbraak krijgen. De correctie vanaf de bovenkant van de trading range leidde tot een correctie van een paar dagen en deze correctie wordt dus nu snel ongedaan gemaakt. Boven 164.50 verwacht ik heel wat kooporders (stops en nieuwe orders). Dat zou dan ook betekenen dat het weekscenario herzien moet worden. Oppassen dus, we zitten hier op een belangrijk niveau.

Goud weekchart

De weekchart van Goud levert voor swingtraders een in potentie interessante situatie op. De huidige weekcyclus noteert thans de negende week. De trend is dalend en het het herstel is gevorderd tot rond 50% van de voorafgaande impulsbeweging. Vaak zien we daar dus dan een keerpunt. Tevens ligt rond dit niveau de vorige koersbodem van begin oktober vorig jaar. Oppassen dus: als we hier een omkeersignaal zien op weekbasis dan levert dat een signaal op voor een swing short positie.

Goud maandchart

Als we nog even naar de maandchart kijken, dan tel ik thans de 14e maand. De tussentijdse bodem is dan dus de mid cycle low. Tenzij we nu een forse stijging krijgen boven de top rond $1370 lijkt dit per saldo een bearish maandcyclus te worden. Dat betekent dat de lopende weekcyclus dan inderdaad rond het eerder genoemde niveau kan toppen en we uiteindelijk een daling kunnen verwachten tot de vorige low van de maandchaart. Maar laten we één stap tegelijk nemen: eerst een omkeerbar afwachten in de weekchart.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 31 maart, 1 en 1 april 2017

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten (en een goed voornemen voor 2017 willen omzetten in actie), meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 31 maart, 1 en 2 april 2017. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 125 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11660, tweede steun 11470, eerste weerstand 11810, tweede weerstand 11890;

Bund future: eerste steun 163.10, tweede steun 162.50, eerste weerstand 164.50, tweede weerstand 165.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).