Goede morgen traders,

Vandaag een korte blog: aangezien ik in Zuid Limburg woon en niet zo van Carnaval houd ben ik op een korte vakantie.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we hoe de trading range tussen 11500 en 11850 onlangs werd gebroken. De opwaartse trend is dus nog volop intact. We tellen dag 13 van de lopende dagcyclus, komen dus in de latere fase terecht en de Double Stochastics lijkt hier al de top gezet te hebben. In de vlog van vorige week gaf ik al aan dat ik een duurzame uitbraak boven 11900 niet erg waarschijnlijk vind. Het is nu even interessant hoe ver een correctie binnen deze trend gaat. Het eerste referentieniveau ligt op het uitbraakniveau rond 11850, daaronder rond 11600. Zolang we geen correcties zien die van karakter anders zijn (dat wil zeggen die impulsachtige bewegingen laten zien), blijft de opwaartse trend intact.

Bund future weekchart

Het bearish scenario van de Bund, waarbij we uitgingen van een eerste impuls omlaag, een correctie tot rond halverwege de daling, gevolgd door een tweede dalende impulsgolf, lijkt van de baan. Het criteria daarvoor was immers dat de high van de tussenliggende correctie niet mocht worden gebroken. Dat is deze week wel gebeurd. De koers is daar met kracht doorheen gebroken, zodat de weg van de minste weerstand opwaarts is met een test van de highs van iets onder 168.

Bund future dagchart

Er is nog een alternatief scenario en dat is de complexe ABCD correctie. Je ziet vaker dat correcties niet uit één lagere top bestaan maar uit twee. Daarbij is dan de eerste correctiegolf omhoog ongeveer van dezelfde lengte als de tweede, vandaar de naam AB=CD. In de chart heb ik dat ingetekend. Iets boven 166 ligt het 100% niveau, daar waar beide golven dus gelijk zijn. Dit niveau ligt dan ook nog eens halverwege de ‘value area’ van de periode eind juni tot medio oktober (de trading range; dit wordt als value area gekenmerkt omdat marktpartijen daar een equilibrium bereiken, zij zijn het eens over een gemiddelde waarde; de helft ervan, daar waar het volume maximaal is, wordt als de high volume node gezien; voor meer informatie google even naar volume profile charts).

Ik houd dus wel het niveau iets boven 166 in de gaten als weerstand, maar vooralsnog blijft het verhaal wel ‘buy the dips’ voor traders, omdat de hele trading range tussen 161 en iets boven 164 feitelijk nu is afgesloten.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 31 maart, 1 en 1 april 2017

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten (en een goed voornemen voor 2017 willen omzetten in actie), meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 31 maart, 1 en 2 april 2017. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 125 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11850, tweede steun 11660, eerste weerstand 12000, tweede weerstand 12400;

Bund future: eerste steun 164.50, tweede steun 163.00, eerste weerstand 166.30, tweede weerstand 166.90;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).