Goede morgen traders,

De beurzen zijn nog steeds een beetje rommelig: soms een mooie en sterke dag, gevolgd door een aantal dagen van non-activiteit, waar zelfs daytraders de nodige moeite mee hebben.

Dax future dagchart

De Dax future heeft na de forse stijgingsdag op 1 maart de koerswinst dag voor dag en stukje voor stukje weer voor een groot deel teniet gedaan, zonder dat dit echter noemenswaardig negatief genoemd mag worden. De daling is vrij normaal. Het wordt pas verontrustend als we door een steunniveau breken (11850) of we een zeer forse dalingsdag zien. Dat laatste zou er namelijk op wijzen dat grote partijen bezig zijn te verkopen en dan wil je uiteindelijk liever niet in hun weg staan.

Zolang de koers boven 11900 en 11850 blijft zijn nieuwe highs boven 12100 niet uitgesloten. Maximaal zie ik voor de komende drie weken 12500 aantikken.

Dax future weekchart

Een stuk lastiger is het als ik naar we lopende weekchart kijk. Niet de trend, die is duidelijk opwaarts. Het momentum is sterk en het lijkt dus een kwestie van tijd voordat we de ‘all time high’ testen. De vraag waar ik even mee worstel is of we enkele weken geleden een nieuwe weekcyclusbodem gezet hebben. De korte RSI bevestigt dat niet, de Double Stochastic (iets later) wel. Het zou dan een correctie van welgeteld één week geweest zijn. Dat kan in een zeer sterke opwaartse trend, maar ik weet ook uit ervaring dat de indicatoren niet altijd het juiste beeld weergeven in zo’n fase. Derhalve vertrouw ik hoofdzakelijk op Price Action, want dat is leidend. Signalen die wijzen op topvorming of een consolidatie kunnen dus zijn: candles met langere tails aan de bovenkant, grotere tegengestelde reacties, toppen op dagbasis die slechts kortstondig worden gebroken. Zolang we dat niet zien, liggen de kansen aan de bovenkant, ook al staat de koers al ‘vrij hoog’.

Bund future dagchart

In de vlog van vorige week gaf ik voor de Bund aan dat het goed mogelijk is dat we een AB=CD beweging gaan zien. Dit is een zogenaamde complexe correctie, waarbij de eerste correctiegolf wordt gevolgd door een tweede golf die dezelfde afmetingen heeft qua tijd en prijs. In de dagchart heb ik dat ingetekend middels de twee opwaartse stippellijnen. Op 6 ticks na werd dit doel gehaald, waarna de Bund weer in koers daalde. De eerdere uitbraak boven de vorige top werd snel met aardig wat neerwaarts momentum teniet gedaan en nu staan we op het punt een dagcyclusbodem te zetten. Het meest waarschijnlijke scenario heb ik daarna ingetekend.

Bund future weekchart

In de weekchart zien we duidelijk hoe de koers in eerste instantie uitbreekt boven de vorige top, waardoor het erop lijkt alsof de weg omhoog weer wordt ingezet. Zo dag ik dat ook in eerste instantie, waarbij ik toen (in de vlog) als alternatief rekening hield met het AB=CD scenario, dat dus is uitgekomen. Nu zien we een ‘bear 180’ verkoopsignaal in de weekchart en traders die long gingen boven de tussentijdse koerstop zitten gevangen in een verliesgevende positie. Ik ga er vanuit dat deze weekcyclus de top heeft gezet en we de komende weken verder in koers dalen, waarbij een daling van 800 basispunten zeker mogelijk moet zijn. Middels de dagcycli, die dan bearish horen te zijn, kunnen we dat als trader weer uitspelen.

Goud weekchart

In de blog van 17 februari jl. schreef ik het volgende over de weekchart van Goud: “De weekchart van Goud levert voor swingtraders een in potentie interessante situatie op. De huidige weekcyclus noteert thans de negende week. De trend is dalend en het het herstel is gevorderd tot rond 50% van de voorafgaande impulsbeweging. Vaak zien we daar dus dan een keerpunt. Tevens ligt rond dit niveau de vorige koersbodem van begin oktober vorig jaar. Oppassen dus: als we hier een omkeersignaal zien op weekbasis dan levert dat een signaal op voor een swing short positie.”

Traders werden op hun wenken bediend: een week later werd nog een positieve weekcandle gevormd, die vorige week dan door een vergelijkbare bearish candle werd gevolgd. Het gevolg is een zogenaamde ‘bear 180’ dat als verkoopsignaal fungeert. Onder $1233 werd Goud dus een ‘sell’ met als eerste koersdoel $1200. Dit doel is nu bereikt. Het ziet er dus sterk naar uit dat de weekcyclus op de tiende week de top heeft gezet en we nu nog wellicht een komende 4 tot 10 weken per saldo kunnen dalen. Dat zal dan middels de kortere dagcycli uitgespeeld moeten worden. Deze zullen dus bearish van karakter zijn en ‘low risk’ entries bieden voor taders die nog niet short zitten of de positie op de juiste momenten willen uitbreiden.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 31 maart, 1 en 1 april 2017: bijna vol!

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten (en een goed voornemen voor 2017 willen omzetten in actie), meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 31 maart, 1 en 2 april 2017. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 125 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11850, tweede steun 11660, eerste weerstand 12080, tweede weerstand 12400;

Bund future: eerste steun 159.30, tweede steun 158.20, eerste weerstand 160.800, tweede weerstand 161.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).