Goede morgen traders,

De aandelenbeurzen laten wederom deze week een beeld zien waar we als trader niet erg blij van worden. De volatiliteit is erg laag, er zijn amper dagen die worden gekenmerkt door een wat grotere bandbreedte en stijgingsdagen worden afgewisseld door dalingsdagen.

Dax future dagchart

Kijk eens naar de dagchart van de Dax, dan is meteen duidelijk wat ik bedoel. We hadden op 1 maart jl. een mooie solide groene candle (200 punten stijgingsdag), daarna vielen alle bars binnen de bandbreedte van deze bar, waarbij de volatiliteit gestaag daalde. Gisteren opende de Dax boven deze kleine trading range, om aan het einde van de dag een ‘failed breakout’ te laten zien. Als we naar de cyclus kijken, dan lijkt thans dag #13 en het is goed mogelijk dat de dus de top van de huidige dagcyclus al gezien hebben. Zolang de koers echter boven 11890 blijft, is de korte beweging nog steeds opwaarts, zodat dit de meest logische plaats is voor stop loss orders van langere posities. Je wilt zeker niet in de trading range worden uitgestopt, omdat de koersbewegingen binnen deze bandbreedte amper enige voorspellende waarde hebben.

Uitgaande van de stand van de cyclus opteer ik voor de komende dagen dat de Dax per saldo lagere niveaus haalt en de genoemde steun zal testen. Pas bij een doorbraak ervan kunnen we wat meer beweging verwachten, tot mogelijk 11500.

Bund future dagchart

De dagchart van de Bund lijkt het hoofdscenario te volgen dat ook reeds vorige week werd uitgestippeld. We hebben een dagcyclusbodem gehad rond 159 en bevinden ons thans op de derde dag van de nieuwe cyclus. De eerste twee dagen waren conform de bullish beginfase van de cyclus ook daadwerkelijk bullish, maar gisteren zagen we alweer een zeer solide dalingsdag (die voor daytraders overigens prachtige kansen opleverde). Betekent dit dat de top van de dagcyclus dan al gezet is?

Het zou kunnen, hoewel ik dat niet veel meemaak dat een dagcyclus al op de tweede dag topt. Dat zou betekenen dat de trend wel heel erg zwak is en we dan de komende twee weken per saldo fors in koers kunnen dalen. Bevestiging van de top verkrijgen we als de koers onder het startpunt van de huidige cyclus daalt (de cyclusbodem). Normaal gesproken zien we dat de top van een cyclus in een dalende trend ergens tussen de derde en achtste bar wordt gezet. Wat goed mogelijk is, is dat we wellicht een of twee inside bars krijgen en dan een verdere daling. In elk geval is de solide rode candle van gisteren een overduidelijk signaal dat de verkopers al vrij snel na een herstel verkopen en dat op grotere schaal doen. Ik verwacht daarom niet dat de Bund in staat is de komende dagen tot boven 160.50 uit te stijgen en kijk goed uit naar een punt om langere short trades in te nemen.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 31 maart, 1 en 1 april 2017: bijna vol!

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten (en een goed voornemen voor 2017 willen omzetten in actie), meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 31 maart, 1 en 2 april 2017. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 125 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11890, tweede steun 11660, eerste weerstand 12200, tweede weerstand 12400;

Bund future: eerste steun 158.90, tweede steun 158.20, eerste weerstand 160.50, tweede weerstand 161.60;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).