Goede morgen traders,

Komt de volatiliteit terug of hebben we deze week een eendagsvlieg gezien? De Dow zakte voor het eerst in maanden met meer dan één procent intraday en dat mag gerust al bijzonder genoemd worden.

Dax future dagchart

In de dag zagen we twee weken lang kleine koersbars die allemaal binnen de bandbreedte van de ‘outside bar’ van 1 maart jl. vielen. Afgelopen dinsdag leek het einde van de dagcyclus te worden ingezet met een relatief krachtige daling (grootste daling laatste weken), maar hier wordt geen vervolg aan gegeven. Je zou haast zeggen: zoals gebruikelijk, want we zien al maanden dat sterke of zwakke dagen die redelijk overtuigend zijn amper of geen vervolg krijgen in de vorm van een volgende dag met stijging of daling. Ik gaf gisteren in de vlog nog aan dat ik wel wat vervolg van de daling verwachtte, maar als we vanmorgen naar de dagchart kijken, dan lijkt het er al sterk op dat de dagcyclusbodem gezet is en de koers zich opmaakt om binnenkort nieuwe highs te zetten. Het is dus best lastig omdat het trendbeeld op de langere termijn wel opwaarts is, maar er telkens kortere perioden zijn van trading ranges en signalen binnen die trading range meestal niet goed zijn.

Bund future weekchart

In de weekchart van de Bund is goed te zien dat de koers in de laatste fase van de weekcyclus zit. Tenzij de cyclusbodem vorige week al ‘stiekem’ is gezet, maar daar lijkt het vooralsnog zeker niet op. Dat betekent dat mijn koersdoel van 156-154 nog steeds intact is. Het betekent ook dat de lopende dagcyclus bearish kenmerken dient te vertonen.

Bund future dagchart

In de dagchart noteren we het begin van de huidige cyclus op 14 maart jl. Vandaag derhalve de achtste dag van de cyclus, die gemiddeld 20 dagen duurt. Een bearish cyclus vormt meestal tussen der derde en achtste dag de top. Als we ervan uitgaan dat gisteren de top gezet is (failed breakout van de top van 15 maart) dan zou dat de zevende dag zijn. Uiteraard dient de koers dan vanaf nu wel verdere zwakte te laten zien en een eerste signaal daarvoor is een slotkoers onder de low van eergisteren op 159.62. Swing traders kunnen shorts innemen, aangezien de positie met de trend mee gaat en de ‘Risk Reward’ ratio erg goed is. De stop van de short ligt thans namelijk op 160.75 (iets boven de top), dus een risico van rond 90 ticks. Het koersdoel ligt op 156 (mogelijk 154), dus 385 ticks. Zo komen we op een ratio van 3.85 op 1 en dat is interessant.

Let wel, dit is een vroegtijdige positie, omdat we nog niet heel veel omkeersignalen hebben, maar dit is altijd de afweging die je als trader moet maken: vroeger in de trade stappen levert een betere ratio op, maar een wat hogere kans om (met een beperkt verlies) uitgestopt te worden. Wachten op meer bevestiging lijkt het risico te verkleinen, maar die ‘zekerheid’ gaat ten koste van de grootte van de stop loss, omdat die dan automatisch groter wordt. Ik prefereer altijd een vroegere entry met minder risico, maar dat is persoonlijk.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11890, tweede steun 11660, eerste weerstand 12200, tweede weerstand 12400;

Bund future: eerste steun 158.90, tweede steun 158.20, eerste weerstand 160.50, tweede weerstand 161.60;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).