Goede morgen traders,

We zien zo nu en dan een korte opleving van de volatiliteit. Niet op alle markten, maar vorige week bij de Nasdaq en gisteren bij de Dax. Het zijn wellicht maar speldenprikken, maar als trader zijn we tegenwoordig al snel blij.

Bund future dagchart

In de Bund zien we wederom een ‘vreemde’ cyclus. Zeer lange tijd opwaarts gericht, maar dan plots toch weer een forse neerwaartse reactie. Eergisteren brak de Bund boven de ‘daily highs’ van de voorgaande vijf dagen, maar zoals zo vaak was dit dan het signaal om afscheid te nemen van longposities. Wederom een ‘failed break’ zoals we die zo vaak zien. Als je als trader weet waar ze vaker voorkomen dan kun je van deze enorme frustratie voor traders (traders die op dergelijke uitbraken kopen worden meteen op het verkeerde been gezet) profijt trekken. De essentie van een uitbraak is namelijk ‘follow through’. Met andere woorden, de uitbraak moet worden bevestigd door een verdere stijging van de koers. Echter, op het moment dat de koers dat niet doet en weer onder het uitbraakpunt daalt, dan neemt de kans dramatisch toe dat dit een ‘failed break’ is en dan zijn agressieve shortposities opportuun. In onderstaande 30-minutenchart heb ik e.e.a. verder toegelicht.

Bund future 30-minutenchart

In deze chart zien we in eerste instantie de uitbraak boven de highs van de voorgaande vijf dagen. Kort na de uitbraak volgt een negatieve (rode) bar die echter meteen wordt genegeerd. Derhalve is dat een succesvolle pullback en test van de doorbroken weerstand als nieuwe steun. De koers loopt dan in eerste instantie aardig op en de verwachting is dat het patroon van hogere toppen en bodems intact blijft (=stijgende trend). Wat zien we echter? Er volgt een correctie, dat is verder volkomen normaal, maar wat daarna gebeurt is dat niet. In een normale opwaartse trend dient na de correctie een vervolg van de impulsbeweging plaats te vinden tot boven de voorgaande top, maar we zien dat de correctiebodem reeds na vier 30-minutenbars wordt gebroken. Dat is feitelijk het punt waar de trader short kan gaan en daarbij met een laag risico anticipeert op een ‘failed break’. Deze is dan definitief wanneer de steun (voorheen weerstand) wordt gebroken.

Dax future dagchart

In de Dax zien we een vergelijkbare ‘failed break’. Intraday worden twee belangrijke niveaus gebroken, namelijk dat toppen van 5 en 15+16 mei, alsmede die van 2 juni. We weten dat een trading range vaak vooraf gaat aan een nieuwe trendbeweging, dus een succesvolle uitbraak is iets dat alle traders in de gaten moeten houden. Echter, gemiddeld driekwart van alle uitbraken faalt en het zijn die keerpunten die kansen bieden.

Dax future 30-minutenchart

In de 30-minutenchart zien we dat de uitbraak zeer krachtig plaatsvindt. Er ontstaat zogenaamde ‘distance and angle’. Met andere woorden, de koers neemt duidelijk afstand van de MA banden en de hellingshoek van de stijging wordt steiler. Dit is vrijwel altijd een voorbode van een soort uitputting. Echter, niet elke uitputting eindigt in een trendomkeer. Het perfect signaal voor short verkregen we gisterenochtend. Woensdagmiddag was de koers namelijk alweer teruggevallen tot onder de twee uitbraakpunten en het laatste werd twee keer als weerstand getest. Donderdag opende de koers iets lager en de doorbraak van de low van woensdag was het signaal voor een trenddag omlaag. Het is goed om de context hiervan te begrijpen omdat je dan als trader ook een deel van de posities blijft aanhouden en trailen voor grotere winsten.

Reacties op blog

Ik heb de reacties op de blog uitgeschakeld omdat ik dagelijks enkele tientallen keren spam ontvang. Reacties met vragen of opmerkingen kunnen direct naar mijn e-mail adres worden gestuurd: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12615, tweede steun 12550, eerste weerstand 12825, tweede weerstand 12900;

Bund future (sept future): eerste steun 164.10, tweede steun 163.10, eerste weerstand 164.75, tweede weerstand 165.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).