Goede morgen traders,

Weinig spectaculaire ontwikkelingen op de financiële markten of het moet zijn dat de rente ‘verdubbeld’ is. Normaal gesproken een schokkende ontwikkeling, maar bij een rente van nagenoeg nul is een verdubbeling natuurlijk al snel gerealiseerd.

Dax future dagchart

De Dax heeft op 6 juli jl. een cyclusbodem gezet. De dag dat deze werd gezet wordt gekenmerkt door een solide rode candle. Normaal gesproken volgt er op een dergelijke candle een vervolg, de meest logische reactie. Als het meest logische echter niet gebeurt dan wil de beurs echter vaak op een nogal impulsieve manier in tegengestelde richting reageren. Dit komt omdat marktpartijen op het verkeerde been worden gezet en dit lokt in dit geval vraag uit.

In de chart is het niveau rond 12520 cruciaal. Ten eerste werd daar de genoemde solide rode bar opwaarts uitgenomen. Dit is een zogenaamde RBTO, oftewel een ‘Red Bar TakeOut’. Ten tweede werd daar de in potentie belangrijke weerstand uitgenomen. Een niveau dat door de markt eerder als weerstand en daarvoor als steun werd getest, dus niet geheel zonder belang. Met de doorbraak van dit referentieniveau wordt die 12520 nu ook weer een belangrijke referentie bij een mogelijke terugval van de Dax. Ik ga ervan uit dat de Dax zich opmaakt voor een aanval op de 13000 punten. De enige horde: de bovenkant van de grote dalingsbar van 29 juni. Deze bar vormt de zogenaamde ‘origin of trouble’, het begin van de daling en breuk van de steun rond 12520. Je ziet zeer vaak dat de bovenkant, dus het begin van deze bar, in elk geval tijdelijk als een horde fungeert bij een verdere opmars van de koers.

Tevens bevindt de koers zich nu ook rond halverwege de voorgaande daling. Die 50% grens is ook een niveau (feitelijk een zone 45-65%) waar we dikwijls reacties zien. Met andere woorden, tussen 12600 en 12700 ligt aardig wat potentiële weerstand voor de Dax en ik verwacht zelf dat de koers hier even iets corrigeert in plaats van direct door te stomen naar de genoemde 13000 punten. Van groot belang bij een mogelijke correctie is dus dat het niveau rond 12520 nu wel als steun fungeert.

Bund future dagchart

Ook in de Bund noteren we een nieuwe dagcyclus en wel op 7 juli jl. Het oorspronkelijke koersdoel van de daling lag op 160 en werd dus met 30 basispunten gemist. We zien in de chart dat de koers evenwel netjes de steun(zone) heeft getest, bestaande uit twee niveau, één rond 160,30 en één rond 160.

Het eerste koersdoel van een herstel ligt rond 162. Dat niveau werd gisteren intraday bijna geraakt en er volgde snel een reactie in de vorm van een koersdaling. Ik sluit echter een herhaalde test van genoemd niveau niet uit. De werkelijke vraag die ik mij stel is of de weekcyclus in de Bund ook is gezet.

Bund future weekchart

Als dat namelijk het geval is, dan kan de koers weer tot minimaal halverwege de trading range herstellen, een niveau rond 163 tot 164. Is dit echter niet het geval, dan mag op een uitbraak uit de trading range gerekend worden, mogelijk met een neerwaartse uitschieter tot onder 158 (zelf 156 kan). Ik ga er zelf vooralsnog (totdat we meer bewijs hebben van het tegenovergestelde) uit dat de weekcyclus NIET gebodemd is en we dus nog een laatste en felle neerwaartse koersreactie krijgen. Dit moeten we dan terugzien in de dagcyclus. Met andere woorden, we zouden dan nu in de laatste dagcyclus zitten van de weekcyclus en deze dient dan bearish te worden (dus een top links van het midden). Bij een bearish cyclus zien we meestal een top tussen de derde en achtste bar, dus in de komende paar dagen. Ik let dus nu bijzonder op een dagsignaal rond die weerstand van 162. Volgt daar een omkeersignaal, dan ga ik short (met de stop boven de bar), met als doel een laatste en felle koersdaling. Echter, wacht dus op dat signaal, anticiperen is onnodig en veel te risicovol.

Reacties op blog

Ik heb de reacties op de blog uitgeschakeld omdat ik dagelijks enkele tientallen keren spam ontvang. Reacties met vragen of opmerkingen kunnen direct naar mijn e-mail adres worden gestuurd: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12520, tweede steun 12300, eerste weerstand 12700, tweede weerstand 12900;

Bund future (sept future): eerste steun 160.20, tweede steun 160.00, eerste weerstand 162.00, tweede weerstand 162.90;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).