Goede morgen traders,

De sterke woorden van Trump laten de markten niet geheel onberoerd. We zien dat de VIX (bekende graadmeter van de volatiliteit) weer plots stijgt en contrair daaraan dalen de beurzen.

Een en ander loopt conform het hoofdscenario dat de markten nu in de eindfase van de weekcyclus komen. Zie ook hiervoor mijn vlog van afgelopen woensdag: https://www.youtube.com/watch?v=Ngx9FJulyk8

Dow Jones weekchart

Ik wil deze analyse beginnen met de weekchart van de Dow. We tellen de 16e week van de lopende cyclus en dat betekent dat de potentie naar boven toe qua tijd zeer beperkt is. Het is goed mogelijk dat de weekcyclus ook al de top gezet heeft. Normaal gesproken kan deze correctieve fase nog een week of drie tot vier duren. Het minimale koersdoel ligt daarbij rond de 21000 punten, daaronder 20000.

Dax future weekchart

In de weekchart van de Dax future zien we dat de weekcyclus nog niet gezet is en in de meest bearish fase terecht is gekomen. Gezien de duur van de verwachte correctie in de Dow kan deze fase in de Dax dus ook nog wel een week of drie tot vier duren. Dat betekent dat we hier dus wellicht nog een hele dagcyclus meemaken (na deze cyclus die nog loopt). Die laatste zou dan wellicht iets vertekend kunnen zijn (lees korter dan normaal). Het koersdoel in de Dax lijkt dan ergens rond 11500 uit te komen.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future loopt het zoals in de vlog van woensdag geanalyseerd: dit is een bearish dagcyclus die al vroeg de top heeft gezet en gisteren de steun rond 12080 heeft gebroken. Zoals in de blog van vorige week beschreven lag daarmee het volgende koersdoel op 11900. Dat niveau werd bijna gehaald.

Als we gaan tellen dan komen we thans op de negende dag uit. Dat betekent dat de kans toeneemt dat de dagcyclus hier de mid cycle low zet. Met andere woorden, dat is de complete cyclus van 420 minuten (twee cycli daarvan passen in een hele dagcyclus).

Dax future 420 minuten cyclus

Laten we daarom deze cyclus eens bekijken. Het startpunt lag op 31 juli jl. Het lijkt er sterk op dat we rond dit niveau inderdaad nu de cyclusbodem zetten, dus de mid cycle low in de dagcyclus. Aangezien de dagcyclus al duidelijk bearish is (de bodem is immers al gebroken) zal deze tweede 420 minutencyclus zeer waarschijnlijk ook bearish worden. Met andere woorden, de top wordt verwacht tussen de derde en achtste bar, ergens tussen 12080 en 12175. Daarna verwacht ik een voortzetting van de daling tot onder 11900.

Conclusie: als het goed is volgen er even een tot drie dagen van relatieve rust (vooropgesteld dat dit inderdaad de mid cycle low is, anders gebeurt dit na nog één dalingsdag) gevolgd door een nieuwe daling tot de uiteindelijke cyclusbodem. Gezien de weekcyclus lijkt het dan goed mogelijk dat we na deze dagcyclus dus nog een bearish dagcyclus krijgen, maar dat zien we wel als het zo ver is.

Volgende week geen blog, vanwege vakantie.

Reacties op blog

Ik heb de reacties op de blog uitgeschakeld omdat ik dagelijks enkele tientallen keren spam ontvang. Reacties met vragen of opmerkingen kunnen direct naar mijn e-mail adres worden gestuurd: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11900, tweede steun 11500, eerste weerstand 12080, tweede weerstand 12175;

Bund future (sept future): eerste steun 163.50, tweede steun 162.70, eerste weerstand 164.50, tweede weerstand 165.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).