Goede morgen traders,

Het zijn opmerkelijke twee weken die we als trader meemaken. Eerst dalen de US markten met meer dan tien procent in enkele dagen tijd om in de laatste dagen zich weer van de meet bullish kant te laten zien, waarbij de voorgaande daling inmiddels tussen 60 (Dow en S&P) en 80% (Nasdaq) is ingelopen.

Dow Jones future dagchart

In de bovenstaande grafiek zien we de dagchart van de Dow Jones futures. Van deze daling is nu ruim 60% weer ingelopen. De vraag is nu natuurlijk: gaan we gewoon weer snel nieuwe ‘highs’ zetten alsof de voorgaande daling niet heeft bestaan? Sommige aandelen hebben na een daling van 10-15% dat alweer gedaan namelijk.

Zeker is dat we hier met een nieuwe dagcyclus te maken hebben. Ergo, dat er een herstel plaatsvindt, is niet verwonderlijk omdat a) de eerste fase van elke nieuwe cyclus het meest bullish is en b) de markt in korte tijd enorm ‘oversold’ was.

Echter, we moeten niet vergeten dat de koersdaling binnen enkele dagen meer dan drie maanden aan voorafgaande koersstijging volledig heeft geneutraliseerd en dat op zeer gewelddadige wijze. Er is dus wel degelijk schade aan het koersbeeld aangericht en het lijkt mij zeer aannemelijk dat de markt minimaal een test van de zone rondom de lows zal uitvoeren om te zien of de bodem ook ‘echt’ is. Normaal gesproken vindt er tussen 50-65% van een voorafgaande daling een reactie plaats en deze reactie biedt ons belangrijke informatie omtrent hoe serieus deze bodem werkelijk is. Indien de koers gemakkelijk de koersstijgingen van de voorafgaande dagen weer inlevert, dan blijkt dit koersherstel dus niet echt duurzaam te zijn.

Dow Jones futures maandchart

Kijk voor een relativerend plaatje even naar de maandchart van dezelfde Dow. Je kunt hier alvast de vraag stellen of de meest recente correctie de overspannen situatie (duidelijke ‘distance and angle’ van de koers ten opzichte van de MA banden) heeft weggewerkt. Ik zou zeggen dat het antwoord hierop ‘nee’ is. Zelfs op de low van de correctie zat de koers nog tegen de bovenste MA band en dat na een stijging van meer dan twee jaar (de koers is meer dan twee jaar boven de korte MA banden gestegen en dat is historisch gezien lang).

Inmiddels noteert de koers echter alweer ruim boven de korte MA band en dat zien we ook terug in de Quick indicator. Dit is de onderste indicator, die de afstand meet van twee voortschrijdende gemiddelden ten opzichte van elkaar. Kijk eens waar deze indicator staat in historisch perspectief, nog steeds ver boven de vorige toppen!

Ook als we naar maandcyclusbodems kijken zien we dat de Quick indicator toch altijd minimaal ergens in de buurt van de 0-lijn noteert. De relevante maandcyclusbodems heb ik met een zwart pijltje gemarkeerd. We zien dat de cyclusindicator duidelijk in de laatste fase zit, maar op deze stand past zeker geen maandcyclusbodem. Ergo, normaal gesproken dient er in deze laatste fase van de maancyclus toch nog minimaal een tweede daling te komen om de uitzonderlijke stand van de koers ten opzichte van de MA banden en de Quick indicator te normaliseren.

Dow Jones futures weekchart

Bovenstaande relativerende uitleg betekent volgens mij dat het niet erg waarschijnlijk is dat de koers nu binnen de korte termijn een nieuwe top gaat zetten. Eerder verwacht ik dat dit tussentijdse herstel wordt gevolgd door een tweede dalingsgolf die minimaal de lows zal testen. Deze correctie kan dan vrij snel gebeuren, dus zeg maar in de komende vier tot zes weken waardoor de maandchart wel normaliseert. Ik ga dus niet blind short op deze herstellende koersstijging, maar wacht op een omkeersignaal op dagbasis zodat ik een duidelijke stop heb als referentieniveau. Aan de hand van die koersreactie, dus of de koers al dan niet weer snel een groot deel van het koersherstel inlevert, kunnen we een inschatting maken van de echte kracht van deze beweging en de kans op minimaal een dubbele bodem.

Nieuwe driedaagse trading cursus op 13, 14 en 15 april 2018

Ik heb weer een datum gepland voor een nieuwe driedaagse trading cursus, waarin alle facetten uitleg van mijn trading methode. Voor meer informatie, kijk op mijn site: https://www.cyclustrader.nl/2017/09/cyclustrading-seminars/

Ik heb ook een korte YouTube vlog gemaakt over de cursus, zie hier: https://youtu.be/OzY-Pt6HNKk

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11900, tweede steun 11450, eerste weerstand 12800, tweede weerstand 13500;

Bund future (mrt future): eerste steun 157.30, tweede steun 155.00, eerste weerstand 159.00, tweede weerstand 160.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).