Goede morgen traders,

Het is leuk om te zien dat de forse koersdaling van eind januari de ‘kampen’ weer behoorlijk heeft verdeeld. Voor die daling waren er maar weinig beren te vinden, maar dat is nu wel anders. Instituten van naam zoals Goldman Sachs en JP Morgan Chase waarschuwen voor een grote correctie op de (US) beurzen. De technisch analisten van Goldman voorzien zelfs een daling van de koers van de S&P tot 2449. Daartegen zijn er natuurlijk ook de nodige bulls, zoals Jim Cramer en Ralph Acampora die blijven vasthouden aan nieuwe ‘highs’ van de aandelenmarkten. Wie er gelijk krijgt? Ik heb geen idee, want niemand kan de markt voorspellen. Je kunt alleen een analyse proberen te maken aan de hand van een doordachte methodiek en dan kijken in hoeverre de markt zich aan een bepaald scenario houdt en welke voorwaarden noodzakelijk zijn zodat eventueel een ander scenario actueel wordt. Dat is niet erg aantrekkelijk voor de talloze gelukszoekers in beleggersland die zonder zelf enige moeite te willen doen willen meeliften op ‘de gouden tip’, maar zo werkt het nu eenmaal.

Dax future weekchart

Laten we voor de analyse van vandaag nog een keer de weekchart erbij nemen zodat we een referentie hebben. Feit is dat de koers keurig is opgeveerd rond de steun op 11800. Dat was een koersdoel van de daling en het is positief dat deze steun nu voor een nieuwe ‘rebound’ heeft gezorgd. Dat betekent namelijk dat de opwaartse trend op de langere termijn nog intact is.

Minder positief is het cyclusbeeld, als we ervan uitgaan dat de meest recente koersbodem begin dit jaar is gezet (zie zwarte pijl in de chart). Immers, na drie bars werd al de top gezet en dat betekent een berish cyclus. We tellen nu de negende bar, derhalve is het aannemelijk dat we te maken hebben met de mid cycle low van de weekcyclus. Een opleving van twee tot drie weken is dus goed mogelijk, maar als we deze cyclus blijven volgen dan ligt het voor de hand dat de tweede fase van de cyclus bearish wordt afgesloten en tot nieuwe lows zal leiden (ver) onder 11800. Dat hele proces zou dan nog een week of 9 tot 15 kunnen duren, totdat de huidige weekcyclus dus is afgerond. Dit is dan ook mijn hoofdscenario.

Is er ook een alternatief scenario? Zeker, en dat is dat deze weekcyclus korter dan normaal is en op dit moment aan het bodemen is. Dat kan echter alleen als er ook sprake is van een maandcyclusbodem omdat korter dan normale cycli alleen voorkomen als er een bodem wordt gevormd in een dominantere cyclus (en de maandcyclus domineert de weekcyclus).

Dax future maandchart

De vraag is derhalve, zien we een mogelijke bodem in de maandchart? Ook hier is helaas niet alles 100% duidelijk. Helder is het startpunt van de maandcyclus begin 2016 (groene pijltje). Daarna ontstaat een eerste uitdaging, namelijk in augustus 2017 (zwarte pijl en vraagteken). Is dat een volledig afgeronde maandcyclus of hebben we te maken met een langer dan normale maandcyclus die nu in de bearish eindfase zit. Mij lijkt het laatste het meest waarschijnlijk en wel omdat de US markten in augustus 2017 geen enkele vorm van bodemvorming lieten zien (er was geen voorafgaande daling), maar nu wel in de eindfase van de maandcyclus zitten. De meeste cycli lopen redelijk synchroon en dus ga ik ervan uit dat we bij de Dax te maken hebben met de ‘End of Cycle’ fase van de maandcyclus. De staart ervan is het meest bearish, derhalve zou het logisch zijn als we nog een bearish finale gaan zien in de komende weken.

Dax future dagchart

Dan nu weer naar de dagchart, want die is voor (swing)traders het meest leidend. Als we er dus van uitgaan dat er sprake is van de mid cycle low in de weekchart dan is een herstel van de koers tot a) de top van 26 februari rond 12600 of b) de weerstand rond 12800 het meest waarschijnlijk. Gezien het bearish karakter van de lopende weekcyclus lijkt een verder herstel niet erg kansrijk. Vanaf deze niveaus zou er dan weer een nieuwe dalende impulsbeweging moeten inzetten die de koers uiteindelijk tot nieuwe lows zal leiden. Hiermee volg is dus het hoofdscenario zoals boven beschreven.

Het alternatief scenario komt op de voorgrond als de Dax dus wel de weerstand rond 12800 weet te breken. Hier hebben we dus duidelijke richtlijnen. Tussen 12600 en 12800 kijken we dus uit naar topvorming. Als die er komt, dan spelen we daarop in met een short trade en zetten de stop boven de high van de topvorming (dus betrekkelijk klein risico en mogelijk flinke winstpotentie). Ontstaat er geen topvorming dan wachten we af wat de koers rond die weerstand doet. We hoeven dus niet op voorhand te weten wat de markt doet, maar we weten nu wel op voorhand wat we doen als een bepaalde situatie zich voordoet.

Nieuwe driedaagse trading cursus op 13, 14 en 15 april 2018

Ik heb weer een datum gepland voor een nieuwe driedaagse trading cursus, waarin alle facetten uitleg van mijn trading methode. Voor meer informatie, kijk op mijn site: https://www.cyclustrader.nl/2017/09/cyclustrading-seminars/

Ik heb ook een korte YouTube vlog gemaakt over de cursus, zie hier: https://youtu.be/OzY-Pt6HNKk

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11900, tweede steun 11700, eerste weerstand 12600, tweede weerstand 12850;

Bund future (juni future): eerste steun 156.50, tweede steun 155.00, eerste weerstand 157.50, tweede weerstand 158.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).