Trading dag update 10 mei 2018

Door | 2018-05-13T18:05:48+00:00 10 mei 2018|Categorieën: Trading Updates|Reacties uitgeschakeld voor Trading dag update 10 mei 2018

Goede middag traders,

Terug van vakantie en training geven, dus laten we maar meteen beginnen met de analyse van Dax, Bund en Goud.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax is duidelijk te zien dat het bodemvormingsproces van de grote correctie van begin dit jaar inmiddels overtuigend is afgerond. Een goede swing long kans ontstond op 25 april jl. toen de cyclusbodem werd gezet. Op de stijgende lange MA banden zien we een zogenaamde ‘bottoming tail bar’, ook wel ‘bullish pinbar’ genoemd. De correctie ten opzichte van de voorgaande impuls bedroeg rond een derde, zodat we hier kunnen stellen dat de cyclus in alle opzichten bullish was en de kans derhalve op snelle nieuwe toppen groot is. Een bevestiging ervan zien we al vier dagen na de cyclusbodem, toen de vorige top werd gebroken.

De volgende referentieniveaus zijn nu actueel aan de onderkant, omdat we zeer waarschijnlijk even een korte pauze inlassen voor de ‘mid cycle low’: 12800 en 12600. Een daling tot het eerste niveau levert een milde correctie op met daarna zeer waarschijnlijk nieuwe highs en een mogelijke test van 13120. Een daling tot 12650 daarentegen doet vermoeden dat we de top van de huidige dagcyclus dan al wel gezien hebben. Gezien de kracht van de beweging tot nu toe lijkt mij een milde correctie het meest waarschijnlijke scenario.

Bund future dagchart

Ook de Bund future laat zich van zijn bullish kant zien. De correctie van de vorige dagcyclus van 159.60 tot iets onder 157.50 was minder dan de helft van de voorgaande opwaartse impulsbeweging en dat mag nog steeds als bullish geclassificeerd worden. De cyclusbodem van 24 april jl. ontstond op de potentiële steun van de voorgaande swing high en werd met een bottoming tailbar bevestigd.

Nu zien we dat de huidige cyclus net de mid cycle low heeft afgerond en het lijkt mij het meest waarschijnlijk dat de Bund zal uitbreken boven het niveau van de vorige toppen rond 159.50. Het koersdoel ligt dan op rond 161, dus voor swing traders levert dat op zich een aardige trade in potentie op. Pas als de koers nu onder de bodem van de mid cycle low op 158.50 daalt, wordt het koersbeeld een stuk minder bullish en moeten we aannemen dat de top van de dagcyclus gezet is. Gezien het feit echter dat het begin van de huidige dagcyclus ook het begin is van de tweede helft van de weekcyclus (mid cycle low) en de eerste helft van de weekcyclus bullish was, ligt dat laatste scenario mijns inziens minder voor de hand.

Spot Gold maandchart

We hebben al een tijd niet meer naar Goud gekeken, dus een goede aanleiding om in deze blog daar weer eens aandacht aan te besteden. We beginnen de analyse met de lange maandchart. Hier is goed te zien dat het edele metaal bezig is met een langdurige bodemvormingsproces. Na een goed begin vanaf de low in 2016 is het proces echter duidelijk vertraagd. We zien kleine koersbars, tails, geen overtuigende bars en regelmatig een andere kleur van de candle. Kortom, allemaal kenmerken van een trading range. Je zou kunnen zeggen dat de trend mild opwaarts is als we als criterium de MA banden erbij pakken, maar een echte uitbraak boven $1390/1400 is noodzakelijk om een volgend koersdoel boven $1500 in het vizier te krijgen. Het is nu dus de vraag in hoeverre de koers rondom de vorige swing high momentum verzameld om opwaarts uit te breken of dat deze stijging reeds voltooid is en de koers neerwaarts uitbreekt.

Spot Gold weekchart

In de weekchart is dat in meer detail te zien. De koers bevindt zich in een bandbreedte tussen rond $1300 aan de onderkant en $1350/1380 aan de bovenkant. Een uitbraak onder $1300 die enigszins overtuigend is (dus een solide bar eronder) zou het signaal kunnen geven dat de opwaartse potentie ten einde is en Goud weer richting $1200 koerst. Met andere woorden, wacht een uitbraak af boven de vorige highs of onder $1300 voor meer duidelijkheid omtrent de richting.5

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12800, tweede steun 12600, eerste weerstand 13120, tweede weerstand 13600;

Bund future (juni future): eerste steun 158.50, tweede steun 157.50, eerste weerstand 159.60, tweede weerstand 161.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Over de auteur

Michael Ahrens - Trader van beroep. Daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy. Ik heb ruim 20 jaar ervaring op de beurs, zowel als vermogensbeheerder voor bedrijven als trader voor persoonlijke doelen. Door de jaren heen heb ik een trading methode ontwikkeld op basis van cycli, price action en trendanalyse.