Michael Ahrens

Michael Ahrens

Afgestudeerd econoom en trader van beroep. Ruim 20 jaar ervaring op de beurs.

Geboren in 1968, getrouwd, vader van twee (tiener)dochters en woonachtig in Zuid Limburg. Mijn grote hobby is het lopen van marathons.

Lees hier meer over mijn achtergrond en de Cyclustrading methode, of bekijk het interview:

Technische analyse tijdens mijn studie

Nadat ik mijn opleiding Economie aan het HEAO in Alkmaar had afgerond, begon ik aan mijn studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Maastricht. Tijdens deze studie in Maastricht schreef ik met een studievriend een boek over technische analyse.

Mede daardoor besloot ik direct na de studie al om voor mijzelf te beginnen met het uitgeven van een tijdschrift over technische analyse, naast een vermogensbeheerbedrijf. Het tijdschrift werd een groot succes en in 2000 verkocht ik het aan Elsevier. Dit om de focus te kunnen leggen op het vermogensbeheer.

Het vermogensbeheerbedrijf verkocht ik in 2008 aan mijn andere zakenpartners. Ik wilde me richten op traden voor mijzelf.

Traden is wat ik nu nog steeds (het liefst) doe!

Van technische analyse naar trading

Al tijdens mijn eerste studie aan de HEAO was ik gefascineerd door de beurs. Ik kocht toen voor 200 gulden mijn eerste aandelen Hoogovens.

Tijdens de opleiding verdiepte ik mij in de technische analyse. Mijn eerste technische analyse pakket was Wallstreet, dat toen nog teletekst koersen middels een kaart importeerde en vaak moest ik dat met de hand aanvullen. Allemaal erg spartaans vergeleken met nu, maar je kreeg zo wel een gevoel voor charts.

Tijdens mijn carrière als vermogensbeheerder ontwikkelde ik trading vaardigheden, door te traden voor mijn cliënten. In deze tijd werd mijn persoonlijke methode steeds verder verfijnd, mede door diverse seminars en cursussen van zeer bekende traders, zoals Larry Williams, Jake Bernstein, Larry Connors en Linda Raschke.

Het belangrijkste dat ik leerde is tevens wat mij zo aanspreekt in trading:

“Trading heeft niet alleen te maken met het beheersen van een methode, maar vooral met het beheersen of beter overwinnen van jezelf. Het is een echte ‘mind game’; je ego probeert elke keer zijn uiterste best te doen om trades te saboteren…”

– Michael Ahrens

Het is echt een proces om zaken zoals twijfel, angst en hebzucht uit te schakelen en ‘gewoon’ te handelen volgens de wet van de grote getallen. Dat proces is nooit helemaal afgerond.

Een succesvolle trader worden kost tijd en gaat in stappen. Soms is het twee stappen vooruit en twee achteruit, totdat je zelf ziet waarom je even geen vooruitgang boekt.

Dat kan soms een pijnlijk proces zijn.

Je vraagt je dan af:

“Waarom doe ik toch elke keer zo moeilijk over een lopende trade, terwijl het gewoon één van de vele trades is?”

Het gaat niet zozeer om het opnemen van nieuwe kennis, maar het omzetten ervan in een soort routine waarbij je niet elke keer twijfelt of datgene wat je doet wel goed is. Dat proces heeft bij mij aardig wat frustratie opgeleverd destijds!

Trading en cycli

Ik begon het traden met de standaard technische analyse zoals trendanalyse en steun en weerstanden. Het probleem wat ik echter ondervond is dat ik geen goed besef had van het grotere geheel.

Met andere woorden:

Hoe ‘volwassen’ is een bepaalde koersbeweging? Hoeveel potentie zit er in?

Een belangrijke vraag voor traders!

Ik vond een antwoord in de theorie van cycli.

In het begin van mijn trading carrière bestudeerde ik al eens het werk van J. M. Hurst over cycli. Hoewel het me enorm aansprak, vond ik zijn werk te theoretisch van aard om op dat moment toe te passen in de praktijk.

Rond 2005 kwam ik dan het werk tegen van Walter Bressert en dat was veel directer toe te passen. Zodoende werd ik met de cyclustheorie steeds meer vertrouwd en kon ook eigen varianten en aanpassingen doorvoeren.

Het principe van cycli op de financiële markten bestond dus al. Ik heb de cyclustheorie dan ook niet ontwikkeld, maar verfijnd en in een methode verwerkt die toepasbaar is en goed werkt. Cycli vormen de basis van mijn trading methode.

Cyclustrading methode

De cyclus trading methode bestaat uit meer dan alleen de cyclus, maar je zou kunnen zeggen dat cycli een dominante rol spelen. Het is een synergie van cyclus, price action en trendanalyse, gecombineerd met enkele indicatoren die voor filtering worden gebruikt.

De basis is dat er cycli zijn en dat sommige dominant zijn en andere ondergeschikt. Je kunt het vergelijken met de wereldberoemde matroesjka poppetjes. De grotere cycli zorgen voor de grotere bewegingen, de kleinere cycli zorgen voor kleinere bewegingen waardoor bijvoorbeeld trendmatige bewegingen te verklaren zijn.

Een koers stijgt bijvoorbeeld flink als een reeks cycli van grotere en kleinere cycli allemaal in de beginfase zitten. Op een gegeven moment echter draait een bepaalde cyclus en werkt deze dus tegen de andere in. Op die manier zijn correcties te verklaren. Dit houdt aan totdat ook de dominante cycli gaan toppen en dan ontstaat er vaak een soort ‘trading range’ die uiteindelijk omslaat in een koersdaling als de meeste cycli weer in de eindfase zitten.

Dat samenspel van de cycli vormt één van de pijlers van de trading methode, samen met price action. Price action is gebaseerd op het herkennen van het gedrag van grotere beurspartijen. Deze laten immers sporen achter. Grotere koop- of verkooporders blijven niet onopgemerkt en in de koersgrafiek zie je dat terug. Je probeert dus de ‘naakte’ chart te lezen en te ontdekken of de ‘grote jongens’ de koers hoger of lager willen hebben. In combinatie met cycli werkt dit uitermate goed.

Hoe mijn methode jou als trader kan helpen

De methode biedt jou als daytrader of swingtrader een houvast met kaders. Er zijn duidelijke principes waarop de methode gebaseerd is.

Om de trading methode optimaal toepasbaar te maken zijn er trading set-ups. Trades worden dus niet uit ‘de losse pols’ gedaan maar aan de hand van set-ups. Er moeten bepaalde condities zijn waar een potentiële trade aan moet voldoen en als dat zo is, dan moet er ook nog een ’trigger’ zijn.

Een duidelijke set regels om het trading proces beheersbaar te maken en ervoor te zorgen dat je als trader aan een soort routine kan werken. Dat wil zeggen: het aangaan van trades aan de hand van de methode, zonder elke keer erbij na te denken of aan de beslissing te twijfelen.

Ben jij serieus ten aanzien van trading?

En ben je bereid om tijd en energie te steken in het proces om een goede trader te worden?

Dan kan de Cyclustrading methode je helpen!

Leer de methode kennen

Volg de trading updates

Overweeg de trading cursus

Trading methode

Trading op basis van cycli, price action en trendanalyse in combinatie met indicatoren voor filtering.

LEES MEER

Trading cursus

Spreekt de Cyclustrading methode je aan en wil je deze leren? Dit kan door de 3-daagse cursus te volgen.

LEES MEER

Vragen?

Heb je een vraag over de trading methode of de trading cursus? Stel gerust je vraag via het contactformulier.

NAAR CONTACT