Michael Ahrens
Afgestudeerd econoom en trader van beroep. Ruim 30 jaar ervaring op de beurs.
Geboren in 1968, getrouwd, vader van twee dochters en woonachtig in Zuid Limburg. Hobby: sporten, met name hardlopen.
Lees hier meer over mijn achtergrond en mijn bewezen trading methode, of bekijk het interview:
Technische analyse tijdens mijn studie
Nadat ik mijn opleiding Economie aan het HEAO in Alkmaar had afgerond, begon ik aan mijn studie Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Maastricht. Tijdens deze studie in Maastricht schreef ik met een studievriend een boek over technische analyse.
Mede daardoor besloot ik direct na de studie al om voor mijzelf te beginnen met het uitgeven van een tijdschrift over technische analyse, naast een vermogensbeheerbedrijf. Het tijdschrift werd een groot succes en in 2000 verkocht ik het aan Elsevier. Dit om de focus te kunnen leggen op het vermogensbeheer.
Het vermogensbeheerbedrijf verkocht ik in 2008 aan mijn andere zakenpartners. Ik wilde me richten op traden voor mijzelf.
Na enkele jaren trading besloot ik om een volledige trading cursus te ontwikkelen. Deze cursus heb ik als driedaagse trading cursus jarenlang in klassikaal verband gegeven, voordat ik een nieuwere online cursus ontwikkelde die nog meer de breedte en de diepte in gaat.
Traden is wat ik nu nog steeds (het liefst) doe!
Van technische analyse naar trading
Al tijdens mijn eerste studie aan de HEAO was ik gefascineerd door de beurs. Ik kocht toen voor 200 gulden mijn eerste aandelen Hoogovens.
Tijdens de opleiding verdiepte ik mij in de technische analyse. Mijn eerste technische analyse pakket was Wallstreet, dat toen nog teletekst koersen middels een kaart importeerde en vaak moest ik dat met de hand aanvullen. Allemaal erg spartaans vergeleken met nu, maar je kreeg zo wel een gevoel voor charts.
Tijdens mijn carrière als vermogensbeheerder ontwikkelde ik trading vaardigheden, door te traden voor mijn cliënten. In deze tijd werd mijn persoonlijke methode steeds verder verfijnd, mede door diverse seminars en cursussen van zeer bekende traders, zoals Larry Williams, Jake Bernstein, Larry Connors en Linda Raschke.
Het belangrijkste dat ik leerde is tevens wat mij zo aanspreekt in trading:
“Trading heeft niet alleen te maken met het beheersen van een methode, maar vooral met het beheersen of beter overwinnen van jezelf. Het is een echte ‘mind game’; je ego probeert elke keer zijn uiterste best te doen om trades te saboteren…”
– Michael Ahrens
Het is echt een proces om zaken zoals twijfel, angst en hebzucht uit te schakelen en ‘gewoon’ te handelen volgens de wet van de grote getallen. Dat proces is nooit helemaal afgerond.
Een succesvolle trader worden kost tijd en gaat in stappen. Soms is het twee stappen vooruit en twee achteruit, totdat je zelf ziet waarom je even geen vooruitgang boekt.
Dat kan soms een pijnlijk proces zijn.
Je vraagt je dan af:
“Waarom doe ik toch elke keer zo moeilijk over een lopende trade, terwijl het gewoon één van de vele trades is?”
Het gaat niet zozeer om het opnemen van nieuwe kennis, maar het omzetten ervan in een soort routine waarbij je niet elke keer twijfelt of datgene wat je doet wel goed is. Dat proces heeft bij mij aardig wat frustratie opgeleverd destijds!
Trading en cycli
Ik begon het traden met de standaard technische analyse zoals trendanalyse en steun en weerstanden. Het probleem wat ik echter ondervond is dat ik geen goed besef had van het grotere geheel.
Met andere woorden:
Hoe ‘volwassen’ is een bepaalde koersbeweging? Hoeveel potentie zit er in?
Een belangrijke vraag voor traders!
Ik vond een antwoord in de theorie van cycli.
In het begin van mijn trading carrière bestudeerde ik al eens het werk van J. M. Hurst over cycli. Hoewel het me enorm aansprak, vond ik zijn werk te theoretisch van aard om op dat moment toe te passen in de praktijk.
Rond 2005 kwam ik dan het werk tegen van Walter Bressert en dat was veel directer toe te passen. Zodoende werd ik met de cyclustheorie steeds meer vertrouwd en kon ook eigen varianten en aanpassingen doorvoeren.
Het principe van cycli op de financiële markten bestond dus al. Ik heb de cyclustheorie dan ook niet ontwikkeld, maar verfijnd en in een methode verwerkt die toepasbaar is en goed werkt. Cycli maken een belangrijk onderdeel van mijn trading methode uit. Dit wil overigens niet zeggen dat mijn methode zonder de cyclustheorie niet werkt of niet toepasbaar is. Integendeel: de basis van de methode is marktstructuur en markttechniek (trendanalyse maakt hier een belangrijk deel uit) en price action. Ik ken genoeg traders die mijn methode ook zonder cycli gebruiken en die het erg goed doen.
Mijn trading methode
Mijn trading methode bestaat uit meer dan alleen de cyclus, maar je zou kunnen zeggen dat cycli een belangrijke ondersteunende rol spelen. Het is een synergie van cyclus, price action en marktstructuur, gecombineerd met enkele indicatoren die voor filtering worden gebruikt.
De basis van het cyclusconcept is dat er cycli zijn en dat sommige dominant zijn en andere ondergeschikt. Je kunt het vergelijken met de wereldberoemde matroesjka poppetjes. De grotere cycli zorgen voor de grotere bewegingen, de kleinere cycli zorgen voor kleinere bewegingen waardoor bijvoorbeeld trendmatige bewegingen te verklaren zijn.
Een koers stijgt bijvoorbeeld flink als een reeks cycli van grotere en kleinere cycli allemaal in de beginfase zitten. Op een gegeven moment echter draait een bepaalde cyclus en werkt deze dus tegen de andere in. Op die manier zijn correcties te verklaren. Dit houdt aan totdat ook de dominante cycli gaan toppen en dan ontstaat er vaak een soort ‘trading range’ die uiteindelijk omslaat in een koersdaling als de meeste cycli weer in de eindfase zitten.
Dat samenspel van de cycli vormt één van de pijlers van de trading methode, samen met price action en marktstructuur. Price action is gebaseerd op het herkennen van het gedrag van grotere beurspartijen. Deze laten immers sporen achter. Grotere koop- of verkooporders blijven niet onopgemerkt en in de koersgrafiek zie je dat terug. Je probeert dus de ‘naakte’ chart te lezen en te ontdekken of de ‘grote jongens’ de koers hoger of lager willen hebben. In combinatie met cycli werkt dit uitermate goed. Marktstructuur kijkt naar de onderlinge structuur van de markt: beweegt een markt in een trend? Zo ja, is dat een opwaartse trend of een neerwaartse trend? Hoe herkennen we impuls en correctie? Op dit en veel meer vragen geeft de studie van marktstructuur antwoord.
Hoe mijn methode jou als trader kan helpen
De methode biedt jou als daytrader of swingtrader een houvast met kaders. Er zijn duidelijke principes waarop de methode gebaseerd is.
Om de trading methode optimaal toepasbaar te maken hanteer ik de formule L(ocatie)+K(leur)+R(isico)=T(rade). Trades worden dus niet uit ‘de losse pols’ gedaan maar aan de hand van een duidelijke procedure. De locatie is het ‘waar’ in de chart. Dat kan trendvolgend zijn rond bepaalde voortschrijdende gemiddelden. Een andere mogelijke locatie is een cyclusbodem of -top. Een derde mogelijke locatie is steun en weerstand.
Kleur staat voor price action. Zodra we dus een locatie hebben kijken we naar price action om te bepalen of er voldoende bewijs is geleverd dat wij een long of short trade kunnen aangaan. Daarbij is het echter van groot belang dat we ook een analyse van het R(isico) maken. Hierbij wordt een koersdoel (=winstpotentie) vergeleken met de stop loss (risico) en bepaald of die verhouding goed genoeg is voor een trade. Het gaat er bij een trade dus om dat alle drie elementen van de formule een groen licht krijgen, anders geen trade!
Een duidelijke set regels om het trading proces beheersbaar te maken en ervoor te zorgen dat je als trader aan een soort routine kan werken. Dat wil zeggen: het aangaan van trades aan de hand van de methode, zonder elke keer erbij na te denken of aan de beslissing te twijfelen.
Ben jij serieus ten aanzien van trading?
En ben je bereid om tijd en energie te steken in het proces om een goede trader te worden?
Dan kan mijn bewezen trading methode je helpen!