Goede morgen traders,

De beurzen volgen in essentie het hoofdscenario, dat wil zeggen een daling van de koers conform het einde van de dagcyclus, waarbij de Dax naar verwachting ook nieuwe lows zal bereiken onder 11700.

Dax future dagchart

De enige ‘smet’ op de analyse van vorige week en de vlog van deze week is dat de Dax niet keurig herstelde tot het eerste referentieniveau rond 12600. Het werd 12480, een 120 punten daaronder. Dat geeft al aan dat het koersbeeld zeer zwak was en het mag dan ook geen verrassing zijn dat we in deze eindfase van de dagcyclus weer forse neerwaartse impulsbewegingen zien. Als we de telling erop los laten dan zitten we vandaag op dag 14 van de cyclus. Het is duidelijk dat we in de meest bearish fase zitten en mij lijkt het dan ook meest waarschijnlijk dat we mogelijk maandag (na een lagere opening) aan bodemvorming beginnen. Dat zou dan in het voorkeurscenario onder de vorige low rond 11700 moeten zijn.

Bund future dagchart

Qua analyse vind ik op dit moment de Bund wat interessanter omdat deze niet geheel conform het preferente scenario beweegt. Hier was de visie gericht op een topvorming in de zone 157,50-158,50. We zagen inderdaad even iets dat op topvorming lijkt maar dat blijkt de top van de eerste helft van de cyclus te zijn. Na de mid cycle low (zie markering in de chart) zagen we gisteren een forse bullish bar (zogenaamde ‘bull elephant bar’) en dat duidt niet echt op topvorming. De volgende zone van aandacht wordt nu die tussen 159 en 159,75. Hier lag eind december het bear180 omkeerpatroon (bestaande uit een solide groene bar die meteen wordt gevolgd door een solde rode bar) en de daaropvolgende test begin januari. Ik ga er nu vanuit dat deze zone wel degelijk de top zal markeren van de huidige dagcyclus, waarvan we nu dag 12 tellen.

Bund future weekchart

Ondanks het feit dat we in de dagchart een koersbeweging zien die verder gaat dan het preferente scenario aangaf, geloof ik wel dat we in de weekchart op korte termijn een koerstop kunnen zien. De weekchart van de Bund kenmerkt zich het laatste jaar door felle dalingen van enkele weken en dito stijgingen. Nu echter zien we voor het eerst dat de MA banden ook neerwaarts draaiden en we zien een zogenaamd ‘first cross sell signal’ in de Quick indicator (de onderste indicator; de stippellijn staat onder nul en de korte lijn staat erboven). Dit geeft aan dat we te maken hebben met een opwaartse reactie in een neerwaartse markt en meestal wordt een dergelijk signaal gevolgd door een daling van de koers. Het enige dat nu dus niet zo bearish oogt is dat de koers met aardig wat opwaarts geweld weer boven de MA banden stijgt. Veel verder dan dit mag niet gebeuren, anders vervalt het scenario dat we in de weekchart een top zien tussen de derde en de achtste week (conform bearish scenario cyclus).

Bund future 2-daagse chart

Laten we daarom nog een laatste blik werpen op de 2-daagse chart van de Bund. Twee tot drie van deze cycli passen in een volledige weekcyclus. De huidige 2-daagse cyclus telt thans 16 afgeronde bars. Deze cyclus is bullish maar dat is op zich niet verwonderlijk gezien het feit dat we ook met een nieuwe weekcyclus te maken hebben waarvan het begin het meest bullish is.

Gezien de telling van de 2-daagse cyclus en de stand van de Double Stochastics (hier zien we duidelijk dat de korte al aan de tweede cyclus bezig is; M-patroon) lijkt het mij nu zeer waarschijnlijk dat we in de eerder genoemde zone 159-159,75 de top zullen zien. Interessant wordt dan dus met name in hoeverre we met een impuls achtige daling te maken krijgen of dat de correctie van de koers kenmerken heeft van een correctie in een opwaartse markt (dus overlappende bars, geen echt overtuigende dalingsbars).

Nieuwe driedaagse trading cursus op 13, 14 en 15 april 2018

Ik heb weer een datum gepland voor een nieuwe driedaagse trading cursus, waarin alle facetten uitleg van mijn trading methode. Voor meer informatie, kijk op mijn site: https://www.cyclustrader.nl/2017/09/cyclustrading-seminars/

Ik heb ook een korte YouTube vlog gemaakt over de cursus, zie hier: https://youtu.be/OzY-Pt6HNKk

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11740, tweede steun 11500, eerste weerstand 12150, tweede weerstand 12500;

Bund future (juni future): eerste steun 158.30, tweede steun 157.70, eerste weerstand 159.00, tweede weerstand 159.75;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).