Goede morgen traders,

De eerste 100 dagen dat Donald Trump president van de Verenigde Staten is, worden door  de markten goed gebruikt om de kat uit de boom te kijken. Er is weinig beweging in de markt en dat maakt het voor traders erg lastig. Soms zie je even een kortstondige toename van de volatiliteit en hoop je dat de markten weer ‘normaal’ worden, maar al snel maakt deze hoop plaats voor de realiteit, namelijk trading ranges.

Dax future dagchart

Zeker, de opwaartse trend in de Dax is nog steeds ongebroken. Als eenvoudige doch doeltreffende definitie kunnen we hier het volgende hanteren: zolang de koers niet onder de bodem van de laatste impulsbeweging daalt die tot de meest recente top leidde, is de opwaartse trend intact. Dat betekent dus dat het referentieniveau op 11900 ligt. Deze trend is prima te gebruiken als je swingtrader bent met een horizon van vele weken en maanden. Maar swingtraders die relatief kort op de bal spelen (posities van enkele dagen) en ook daytraders vinden in deze markt een ware uitdaging. Wie goed kijkt ziet dat de markt stijgt, maar deze stijging tot een relatief klein aantal dagen beperkt is, waarop de markt echte trenddagen laat zien. Trenddagen zijn normaal al ver in de minderheid, maar de afgelopen maanden is dit fenomeen nog iets extremer. Dat betekent dat je korter op de bal moet spelen, dat stops vaker worden uitgenomen en dat het money management strakker moet zijn.

In de chart zien we m.i. gisteren een nieuwe dagcyclusbodem. Dit was een zogenaamd ‘fakey’ patroon. De voorafgaande inside bar werd even aan de onderkant gebroken, waarna de markt snel de andere kant op ging. Ik zou zeggen dat intraday pullbacks tot rond 12000 interessant zijn voor (day)traders om longposities op te bouwen, met een stop iets onder 11960. Daarmee ontstaat een interessante verhouding tussen risico en rendement. Het eerste koersdoel tekent zich dan rond 12125 af, daarboven kan de markt tot het tweede doel rond 12200 en 12300 stijgen.

Dax futures weekchart

Interessant zal zijn hoe deze dagcyclus per saldo uitpakt. Gezien de trend zou je wellicht snel concluderen dat het een bullish cyclus moet worden, maar als we naar de weekchart kijken, dan zien we dat de laatste fase van de weekcyclus nog bezig is. De vorige grotere correctie bleek een correctie in tijd te zijn (zie eerste kader, trading range). Het is goed mogelijk dat we dit weer zien op een hoger niveau. Dat is de meest bullish variant. Het alternatief is dat deze laatste fase van de weekcyclus nog een neerwaarts staartje in petto heeft en de nieuwe dagcyclus dus per saldo bearish zal worden. Op dit moment is dat niet te voorspellen, dus dat moeten we middels de kortere time frames bekijken.

Bund future weekchart

De Bund future is in eerste instantie en volgens verwachting op de bovenkant van de wekelijkse trading range afgeketst. De vraag is hier nu of dit leidt tot een reactie tot rond halverwege de trading range of dat de koers slechts kort corrigeert en dan opwaarts uitbreekt.

Bund future dagchart

In de dagchart zien we dat de zeer lange dagcyclus eindelijk in de dalende fase terecht is gekomen. Een cyclusbodem op hoog niveau (korte MA banden) suggereert dat we een snelle voortzetting krijgen van de bullish beweging en de weerstand uit de weekchart dan kan worden gebroken. Maar we zullen dus moeten zien hoe de koers deze weerstand nadert in de volgende dagcyclus. Als we zien dat een nieuwe test gepaard gaat met een duidelijk afnemend momentum (koers stijgt minder overtuigend naar de weerstand), dan is de kans groot dat de weerstand wederom te sterk is. Kortom, ook hier zullen we de komende twee weken moeten kijken wat de dagchart doet om een goede inschatting te kunnen maken voor de komende weken.

Let op: ik ben de komende twee weken op vakantie, dus de volgende blog verschijnt in week 19.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 11960, tweede steun 11880, eerste weerstand 12125, tweede weerstand 12200;

Bund future: eerste steun 162.50, tweede steun 161.50, eerste weerstand 163.20, tweede weerstand 164.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).