Goede morgen traders,

Warmerecords bij ons, maar als we naar de koersen kijken dan krijg ik het niet echt warm. Het is veelal heen en weer binnen smalle bandbreedtes zodat de actie beperkt blijft tot een enkele trade op dagbasis.

Dax future dagchart

De Dax is op dit moment voor traders een echte ‘prutmarkt’. Er is totaal geen momentum aanwezig (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Dow). De opwaartse trend is nog wel intact, waarbij eerste signalen van een trendbreuk onder 12600 ontstaan. Dat is de low van de beweging die leidde tot de laatste high.

We noteren als het goed is de zesde dag van de lopende cyclus. Of de top van de cyclus er staat kunnen we op dit moment nog niet stellen, omdat de cyclusbodem niet is gebroken. Maar de ‘bear 180’ (combinatie van solide groene bar direct gevolgd door solide rode bar) en tevens de ‘failed break’ is een signaal dat mogelijk duidt op aankomende zwakte. We thans twee bars die ongeveer dezelfde highs en lows hebben. Derhalve zal een stijging boven 12800 even tot een opluchting leiden, maar bij een daling onder 12700 ga ik ervan uit dat de Dax de niveaus 12600 en 12400 gaat opzoeken.

Bund future dagchart

In de Bund noteren we thans de vijfde dag van de nieuwe dagcyclus. De vorige correctie was kort en duurde feitelijk maar iets langer dan één dag. Dat is op zich een bullish gegeven, want de cyclus is daardoor bullish (right translation) en de verwachting is dan ook dat de koers spoedig de volgende twee koersdoelen zal afwerken: de vorige koerstop rond 165,50 en de daarvoor liggende top rond 166. In deze zone verwacht ik zware weerstand. Het hoofdscenario is dus gericht op een test van deze twee toppen in de komende dagen. Uiteraard moeten we open staan voor een alternatief pad en dat is een snelle cyclustop onder de vorige top, gevolgd door een daling tot de steunzone 164,15-30. Zolang we geen overtuigend negatief signaal op dagbasis zien blijf ik het eerste signaal volgen.

Goud dagchart

Goud heeft tijdens de vorige cyclus exact de vorige top getest, waarna de koers tot rond 65% van de vorige impulsbeweging corrigeerde. Wij noteren thans de derde dag van de nieuwe cyclus. De eerste weerstand ligt rond $1260. Daarboven zou een verder herstel totn rond $1280 het meest logisch vervolg zijn. Ik ben echter wel beducht op een lagere top, onder $1295, aangezien er nu op de grotere time frame een dubbele top staat en we een vrij forse reactie vanaf dat niveau hebben gezien. Derhalve: nog even aan de longkant gedurende de opwaartse fase van de cyclus, maar alert op een omkeersignaal op dagbasis.

Reacties op blog

Ik heb de reacties op de blog uitgeschakeld omdat ik dagelijks enkele tientallen keren spam ontvang. Reacties met vragen of opmerkingen kunnen direct naar mijn e-mail adres worden gestuurd: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12700, tweede steun 12600, eerste weerstand 12900, tweede weerstand -;

Bund future (sept future): eerste steun 164.10, tweede steun 163.60, eerste weerstand 165.50, tweede weerstand 166.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).