Trading dag update 13 augustus 2015

Door | 2015-08-13T10:31:06+00:00 13 augustus 2015|Categorieën: Geen categorie, Trading Updates|15 reacties

Goede morgen traders,

De devaluatie van de Chinese munt zorgt deze week voor aardig wat beweging op de markten. Natuurlijk, er zijn ook andere zaken zoals Imtech, maar zelf kijk ik daar niet naar omdat het een index niet echt doet bewegen.

Het blijft altijd lastig om in een column eens per week de niveaus voor de volgende keer de projecteren. Ik ben daar vrij voorzichtig mee, want het komt een beetje neer op een glazen bol en die heb ik niet. Veel meer probeer ik de technische omgevingsvariabelen aan te geven en het daaruit voortkomende meest waarschijnlijke scenario. Trouwe lezers weten dat dit vaak goed gaat maar regelmatig zit ik er ook naast. Is dat een probleem vroeg mij laatst een trader?

Het is een probleem als je als trader een idee fixe in je hoofd zet en daar niet meer van afwijkt. Zoals sommige ‘gurus’ die alsmaar roepen (al diverse jaren) dat er een krach komt. Als je er vervolgens ook naar handelt dan is het gewoon een functie van de diepte van je zakken voordat je uitgespeeld bent. Met andere woorden, een scenario, ook al is het een ‘meest waarschijnlijk’ scenario, is iets heel moois, maar ook niet meer dan dat. Het is een eerste richting, maar de markt bepaalt vervolgens of de trader van dat scenario moet afwijken. En dat is tevens het onderscheid tussen traders, want niet elke trader ‘ziet’ dat hij moet afwijken of wanneer.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Vorige week gaf ik aan dat ik niet verwachtte dat de Dax de 11800 zou breken en we rond dat niveau naar shorts konden kijken, mits de markt daar uiteraard bevestiging voor geeft. Het 11800 niveau werd op 100 punten na niet gehaald, maar we kregen wel de daling en traders die intraday charts bekijken kregen tal van kansen (setups) om shortposities in te nemen. Ik gaf vorige week ook aan dat ik het niveau rond 11400 weer interessant vond voor mogelijke longposities, ervan uitgaande dat daar de MCL zou worden gezet en de op dat moment stijgende MA voor voldoende steun zouden zorgen.

Welnu, dat laatste is zeker niet gebeurd, want de markt daalde gisteren zelfs ruim 100 punten onder de 11000 grens. Terugkomend op mijn inleiding, is dat een probleem? Wel als je blind een limit buy order hebt liggen op 11400. Dat betekent namelijk dat je op geen enkele wijze hebt gekeken of een bodem daar wel kan worden gevormd. De intraday charts wezen namelijk op dat moment duidelijk uit dat een bodem allerminst waarschijnlijk was en de koers zakte er ook meteen doorheen, zonder even te pauzeren.

Hoe nu verder voor de Dax? Ik tel vandaag de 13e dag en het ziet er niet naar uit dat we al de dagcyclusbodem gezet hebben. Met andere woorden, het ligt voor de hand dat we hier de 420-minuten cyclusbodem ofwel de MCL gezet hebben. Inmiddels lijkt de Dax dat te bevestigen want de koers noteert alweer 200 punten boven de low van gisteren. Een herstel van een dag of twee wellicht tot de gapvulling rond 11300 zou hier een interessant gegeven zijn om een lagere top te zetten en nieuwe shorts in te nemen. Aangezien de koers gisteren namelijk reeds onder de vorige cyclusbodem gedaald is, verwacht ik dat de uiteindelijke cyclusbodem onder 10900 uitkomt.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week gaf ik aan dat 153 mogelijk een cyclusbodem kan zijn, maar omdat de 2-daagse chart er bearish uitzag en de onderverdeling niet geheel klopte, ging ik ervan uit dat de uiteindelijke bodem toch nog wat lager kon liggen. Het 153 blijkt toch netjes te cyclusbodem te zijn, waarna we nu een nieuwe test zagen van de weerstand rond 155.50. Dit is tevens het AB=CD projectieniveau, dus zal het mij benieuwen of de koers daar doorheen gaat. Indien het lukt, dan ligt de volgende projectie op 157.17.

Goud weekchart

Goud weekchart

Goud wist te laatste dagen goed te profiteren van de onrust op de aandelenmarkten. In de weekchart zien we een nieuwe cyclusbodem. Dat geeft aanleiding om het scenario van een spoedige daling tot $1000 even te overdenken. Ik acht een test van de eerder doorbroken steun (nu weerstand) rond $1150 zeer waarschijnlijk en mogelijk zien we nog zelfs een test van de dalende MA banden rond $1180. Zover is het nog niet, maar ik heb mijn shorts wel gesloten en wacht even af.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3470, tweede steun 3400, eerste weerstand 3600, tweede weerstand 3700;

Dax future: eerste steun 10900, tweede steun 10660, eerste weerstand 11270, tweede weerstand 11660;

Bund future: eerste steun 153.00, tweede steun 152.00, eerste weerstand 155.50 tweede weerstand 157.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Over de auteur

Michael Ahrens - Trader van beroep. Daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy. Ik heb ruim 20 jaar ervaring op de beurs, zowel als vermogensbeheerder voor bedrijven als trader voor persoonlijke doelen. Door de jaren heen heb ik een trading methode ontwikkeld op basis van cycli, price action en trendanalyse.
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

15 Reacties

 1. FF 13 aug om 11:38 Beantwoorden

  Ik denk dat diverse lezers zich nu afvragen of 13 dagen geleden werkelijk een dagCB was en gisteren een MCL, of dat 13 dagen geleden slechts een MCL was, en gisteren pas de dagCB.

  • CyclusTrader 13 aug om 11:41 Beantwoorden

   13 dagen geleden draaide de DS duidelijk, nu niet en de lange is nog fier dalende. Dus wat dat betreft spreekt het niet ervoor dat we gisteren de CB gezet hebben

  • Nebojsa 13 aug om 12:27 Beantwoorden

   Als 13 dagen geleden een MCL was, en gisteren pas de dagCB, hebben we een top voor MCL die hoger is dan de top na MCL en hebben we dagCB die hoger is dan dagCB van de vorige dagcyclus. Is dat dan bulish of bearish? Is de laatste dagcyclus bulish of bearish?

   • Ad 14 aug om 11:23

    Bullish! Dwz, indien de bodem inderdaad op 12 aug gezet is. Dat laatste is nog allerminst zeker. Immers ALS de bodem gezet blijkt te zijn, dan zijn we hoger ge-eindigd, dan dat we begonnen zijn. Let echter op: Volgens Michael is er op 27 juli een nieuwe cyclus gestart, en DIE verloopt wel degelijk bearisch.

   • Nebojsa 14 aug om 12:06

    Indien de bodem op 12 aug is gezet zijn we inderdaad hoger geeindigd maar we hebben right-translation (een top voor MCL die hoger is dan de top na MCL) en dat is bearish!

   • Dirk 14 aug om 13:53

    Keep-It-simple heren.. 😉 Ik zie op de charts een nieuwe cyclus op 27-7. Volgens mij kan dat niet duidelijker. Of we op 12-8 aan een nieuwe cyclus zijn begonnen… kan maar lijkt mij niet waarschijnlijk gezien het herstel in de eerste dagen als dat het geval zou zijn.. dat is er niet. DSS5/10 dalen zonder onderbreking.. dus ik ga er op dit moment van uit dat we in de staart van de dagcyclus zitten, die begon op 27-7. We naderen daarbij flinke weerstand en dat zou een waarschijnlijke springplank kunnen zijn naar de start van een nieuwe interessante!! dagcyclus. Uiteraard geef ik u geen garanties. 🙂

 2. Dirk 14 aug om 13:56 Beantwoorden

  Weerstand moet natuurlijk steun zijn…

 3. paul 17 aug om 15:40 Beantwoorden

  en springplank natuurlijk: duikplank

 4. Dirk 17 aug om 16:58 Beantwoorden

  Paul… ik heb zonet anders een prachtige sprong gemaakt, terwijl jij gedoken hebt haha. 😉

  • Dirk 18 aug om 09:18 Beantwoorden

   Weet je wat het is Paul… zolang in US metname S&P en NASDAQ net onder ATH’s blijven hangen duiken we niet. S&P is gisteren omhoog uitgebroken uit driehoek en kans is groot dat er één dezer dagen een nieuwe ATH op de borden komt. Uit mijn methode blijkt overigens dat de duik er wel komt.. de eerste serieuze poging verwacht ik binnen 2 maanden.

   Als ik de stand van mijn indicatoren op de maandchart S&P vergelijk met 2000 en 2007 zie ik een kopie en is het 5 voor 12. Neem daarbij dat we met maand 11 bezig zijn van de maandcyclus en week 7 van de weekcyclus, die tot nu toe alles behalve sterk verloopt, wat je zou mogen verwachten van het begin van de weekcyclus. Kortom topvorming… en een inleiding naar een duik. De eerste poging hebben we in juni/juli gehad.. de tweede poging verwacht ik dieper.

   Voor daytraders is dit allemaal minder interessant, die zien het op de lagere timeframes wel aankomen. Voor swingtraders (1-3 weken), zoals ik, is het wel iets om rekening mee te houden. Investeerders en beleggers die nu long in aandelen stappen verklaar ik voor gek.

 5. paul 18 aug om 12:37 Beantwoorden

  Dirk; ben met je eens dat er iets grootst aankomt. die mega sprong van 474 naar 476 zal zeker overtroffen worden.. Gister doken we rondom mijn commentaar overigens naar < 470..

  • Dirk 19 aug om 06:33 Beantwoorden

   Toch een tienpuntertje geworden Paul en we hebben nog wat ruimte verder omhoog.. het gaat uiteindelijk niet om long of short, maar om de methode erachter en de uitvoering ervan.

 6. Joost 18 aug om 12:52 Beantwoorden

  Hi Dirk,

  Nuttige post, dank daarvoor, en ik deel je mening.

 7. paul 19 aug om 10:46 Beantwoorden

  alle optimistische daytraders ten spijt; gister zag ik AEX > 480 net alweer 472.. U volgt liever DAX? min 2,5% tov High van gister..

Reageer op dit bericht