Goede morgen traders,

Het is een beetje op een houtje bijten de eerste twee weken van januari. Swing traders hebben helemaal weinig te doen, zeker niet als we naar de aandelenindices kijken, en daytraders moeten echt heel veel geduld opbrengen om af en toe een leuke trade te doen. Gisteren was er helemaal niets te doen, eergisteren nog een aardige short trade in de Dax die ik via twitter aankondigde.

Overigens zijn dat soort aankondigingen echt meer uitzondering dan regel. Twitter is geen medium voor real time (gratis) adviezen (ook al schijnen sommige lezers dat wel te denken)  en daarnaast geef ik ook geen adviezen maar richt me vooral op het educatieve element van trading, zodat de lezers van deze blog betere traders worden. Wat heb je eraan als je af en toe een leuke tip krijgt, als je niet begrijpt wat je aan het doen bent. Niets dus, vandaar dat ik er telkens de nadruk op leg dat iedereen zijn eigen huiswerk maakt en dan pas met vragen komt.

Dax future 420 minutenchart

Kijk even naar de 420 minutenchart van de Dax future. Twee volledige cycli vormen een gehele dagcyclus. Ik noteerde gisteren dag 11 van de dagcyclus, dus het ligt voor de hand dat we hier zo’n beetje de mid low zetten, dus de bodem van de 420 minutencyclus. Het kan zijn dat deze gezet is. De indicatoren staan niet ideaal, maar het zou kunnen. Echter, zolang we geen bevestiging hebben middels de lagere time frames heeft het geen enkele zin daarop in te spelen. Er valt ook iets voor te zeggen dat de koers hier even enkele bars zijwaarts beweegt en dan onder de low van eergisteren verder wegzakt. Het kan vriezen of dooien en dus moeten we kijken of we in de kortere time frames aanknopingspunten vinden die een eventuele cyclusbodem (dus mid low van de dagcyclus) ondersteunen. Opvallend is overigens wel dat de voorlopige top van de huidige dagcyclus al vroeg is gezet. Stel dat we nu een mid low krijgen die amper door een herstel wordt gevolgd en de koers daalt vervolgens onder het startpunt van die mid low, ja dan…kan het nog erg interessant worden.

Dax future 60 minutenchart

In de uurchart zien we duidelijk dat er wel sprake is van een bodem in de uurcyclus, maar dat we vervolgens niet zien dat de trend hier aan het draaien is. De MA banden blijven neerwaarts lopen (net als overigens in de nog kortere time frames). Als ik wil inspelen op bijvoorbeeld een bodem in de 420 minutencyclus, dan anticipeer ik niet, maar wacht ik altijd totdat de lagere time frames van trend draaien en ik dan kan kopen op zwakte (dus long op cyclusbodems in een opwaartse trend). Dat is hier nog niet aan de orde, dus gewoon afwachten en de markt vooralsnog vanaf de shortkant (in de time frames waar je ziet dat de koers afketst op de dalende MA banden) handelen.

 

Bund future 420 minutenchart

Nog even kijken naar de andere markt, de Bund. Hier zien we in potentie een interessante setup. In de 420 minutenchart is de koers conform verwachting verder opgelopen en bevindt zich in tegen de horizontale weerstand aan (vorige doorbroken steunpunten) alsmede tegen de dalende MA banden. In de lagere time frames moeten nu opletten of we een toppatroon zien en dan is een nieuwe shorttrade mogelijk.

22-24 maart driedaagse trading cursus, snel aanmelden!

Het duurt nog heel even, maar voor degenen onder jullie die serieus met trading bezig zijn of van plan zijn hun trading activiteiten naar een hoger niveau te brengen, noteer alvast 22-24 maart 2013 in de agenda. Ik geef dan namelijk weer mijn intensieve driedaagse trading cursus, waarin ik mijn trading methode van A tot Z uitleg. Geen black box, open en eerlijk, erop gericht om succesvol te traden.

We beginnen op vrijdagochtend 09.00 uur en eindigen de dag rond 17.00 uur, net als op zaterdag en zondag  De cursus zal worden gehouden in Hotel van der Valk Vianen, direct langs de A2. Ik heb daar al eerder deze cursus gehouden. De verzorging is top, zodat we ons geheel kunnen concentreren op het programma. De overnachting is niet bij de cursus inbegrepen, maar in het hotel kunnen jullie indien gewenst tegen een zeer redelijke prijs overnachten. Ik verwijs jullie voor het exacte programma naar mijn website, waar ook diverse reacties staan van eerdere cursisten:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

De prijs van deze driedaagse cursus bedraagt €1595. Hierin inbegrepen is naast de cursus een uitgebreid cursusboek, lunch, koffie, thee, fris e.d. alsmede gedurende twee weken na de cursus een dagelijks verslag van alle trades die ik gedurende die dag heb gedaan. Uiteraard sta ik altijd open voor vragen die na de cursus opkomen.

Aangezien het een intensieve en interactieve cursus is, wil ik de groepsgrootte beperkt houden tot maximaal 15 cursisten. Vol is dus vol.

Mochten jullie interesse hebben of vragen omtrent de cursus, neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen naar: m.ahrens@live.nl

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2675, tweede steun 2660, eerste weerstand 2715, tweede weerstand 2730;

Dax future: eerste steun 7635, tweede steun 7600, eerste weerstand 7700, tweede weerstand 7800;

Bund future: eerste steun 143.20, tweede steun 142.00, eerste weerstand 143.80 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).