Goede morgen traders,

Gisteren was een saaie dag, dat mogen we gerust stellen. Als Wall Street gesloten blijft dan kunnen we hier meestal ook maar gewoon de boeken sluiten. Je zag dat goed aan de Dax future die af en toe opeens 10 tot 15 punten steeg terwijl daar amper enig volume tegenover stond. Laten we daarom geen tijd verspillen en een rondje langs de charts maken.

 

Dax future 240 minutenchart

Zie hier de 240 minutenchart van de Dax future. Een ware sensatie deze chart, daar kan elke trader wel zijn voordeel uit halen! Niet echt helaas, zelfs de buy and hold trader (daarmee bedoel ik de allersaaiste traders die posities dagenlang aanhouden ūüôā ) kan hier niet veel mee beginnen, behalve eventuele longposities vasthouden, omdat de trend per saldo nog wel opwaarts loopt. Alleen de kortere trend is inmiddels zijwaarts, maar zolang er geen lows onder 7640 gemaakt worden, is er nog niet veel aan de hand. Wat we wel nodig hebben is een uitbraak. Boven 7770 kan de koers de 7800 weer testen en boven 7800 kan een snelle en fors stijging optreden. Alleen zie ik dat in deze 240 minutencyclus nog niet gebeuren, aangezien we volgens de telling tegen een top zouden moeten staan en ook de indicatoren aangeven dat we eigenlijk te hoog staan voor een forse stijging. Dus hier lijkt het beste advies om (alweer) te wachten op een beter instapmoment.

 

Bund future dagchart

De Bund dan wellicht? We tellen vandaag de zevende dag van de dagcyclus en de meest bullish fase heeft maar net voor een punt stijging gezorgd. Dat past dan wel in het beeld van een dalende trend, want inmiddels is zelfs de dagtrend dalend, getuige de MA banden. Dit beeld blijft intact zolang de koers niet boven 144 uitbreekt. Het is nu een beetje een rommeltje, diverse bars die elkaar overlappen en telkens anders sluiten. Typisch beeld van een consolidatie waar je ‘vuile’ koersbars krijgt (in tegenstelling tot zuivere koersbars in een impulsbeweging). Zolang we dus niet boven 144 uitbreken blijf ik de markt vanaf de shortkant benaderen, maar doe dat wel vanuit de lagere time frame charts, omdat uit de dagchart zelf geen bijzondere aanknopingspunten te halen zijn.

 

Goud future dagchart

Het Goud dan. Hier zien we een interessante situatie, waar ik vorige week al op wees. Het lijkt er namelijk op dat Goud een weekcyclusbodem gezet heeft en boven $1700 wordt deze bevestigd. Dat ziet er in potentie dus goed uit, behalve dat ik een aversie heb om te kopen als de lange Double Stochastic (de rode lijn) bijna tegen de 100 staat. Dat is vragen om moeilijkheden. Ik zou dus willen opteren om hier even op een kleine correctie te wachten tot ergens rond $1670 en dan te kijken of de correctie daar bodemt. Mocht de koers wel uitbreken, dan laat ik die uitbraak even voor wat het is en wacht ik op een volgende pull back. Uit ervaring weet ik dat het kopen van uitbraken vaker niet dan wel succesvol is. Een veel betere strategie is het kopen van pullbacks in een stijgende markt en ik vind dat je die wetenschap altijd de voorrang moet geven, ook al ‘schreeuwt’ de chart erom om longs op te zetten.

Crude oil futures weekchart

We sluiten af met de weekchart van Crude oil. Die stiekemerd is al wekenlang aan het stijgen en niemand heeft het in de gaten! Maar goed, per saldo schiet niemand er echt mee op. De trend is nog neerwaarts, neutraal als je kijkt naar de toppen en bodems (de laatste bodem is hoger, maar de top is nog lager dan de vorige). Bovendien lijkt het erop dat de koers dicht tegen een al dan niet tijdelijke ommekeer staat. Kijk maar naar de Double Stochastic en de RSI, topwaarden. Ik ben hier dus geen koper, maar wacht een terugval tot de MA banden af en kijk of de koers daar dan op dagbasis een bodem zet. Dat is een veel beter niveau te kopen dan nu lijkt me.

 

22-24 maart driedaagse trading cursus, snel aanmelden, want het begint aardig vol te raken!

Het duurt nog heel even, maar voor degenen onder jullie die serieus met trading bezig zijn of van plan zijn hun trading activiteiten naar een hoger niveau te brengen, noteer alvast 22-24 maart 2013 in de agenda. Ik geef dan namelijk weer mijn intensieve driedaagse trading cursus, waarin ik mijn trading methode van A tot Z uitleg. Geen black box, open en eerlijk, erop gericht om succesvol te traden.

We beginnen op vrijdagochtend 09.00 uur en eindigen de dag rond 17.00 uur, net als op zaterdag en zondag  De cursus zal worden gehouden in Hotel van der Valk Vianen, direct langs de A2. Ik heb daar al eerder deze cursus gehouden. De verzorging is top, zodat we ons geheel kunnen concentreren op het programma. De overnachting is niet bij de cursus inbegrepen, maar in het hotel kunnen jullie indien gewenst tegen een zeer redelijke prijs overnachten. Ik verwijs jullie voor het exacte programma naar mijn website, waar ook diverse reacties staan van eerdere cursisten:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

De prijs van deze driedaagse cursus bedraagt ‚ā¨1595. Hierin inbegrepen is naast de cursus een uitgebreid cursusboek, lunch, koffie, thee, fris e.d. alsmede gedurende twee weken na de cursus een dagelijks verslag van alle trades die ik gedurende die dag heb gedaan. Uiteraard sta ik altijd open voor vragen die na de cursus opkomen.

Aangezien het een intensieve en interactieve cursus is, wil ik de groepsgrootte beperkt houden tot maximaal 15 cursisten. Vol is dus vol. Ik nu nog enkele plaatsen over, wacht dus niet te lang.

Mochten jullie interesse hebben of vragen omtrent de cursus, neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen naar: m.ahrens@live.nl

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2675, tweede steun 2660, eerste weerstand 2730, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7635, tweede steun 7600, eerste weerstand 7770, tweede weerstand 7800;

Bund future: eerste steun 142.40, tweede steun 142.00, eerste weerstand 143.80 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).