Goede middag traders,

Na een weekje Italië ga ik er vandaag weer met frisse tegenzin 🙂 tegenaan. In de afgelopen week hebben de aandelenmarkten zich weer van hun allerbeste kant laten zien. Ik zal in de column van aanstaande vrijdag weer het scenario op de langere termijn bekijken.

Voor daytraders en swing traders is er op dit moment maar een eenvoudige optie en dat is de markt vanuit de longkant te benaderen.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we de explosieve beweging van de laatste acht dagen. Ik gaf twee weken terug aan dat boven 7550 de dagcyclusbodem bevestigd werd, maar kon toen niet vermoeden dat dit tot een hogere top zou leiden. In principe hoeft dat ook niet, want als trader werk je met twee zaken. Een scenario en de werkelijke uitwerking ervan. Zit je bijvoorbeeld long, dan werk je met een trailing stop. Deze stop (bijvoorbeeld de door mij gekoesterde MA banden op uurbasis) houdt je op dit moment nog steeds in de opwaartse trend, dus een scenario is dan niet eens nodig. Je werkt dus feitelijk van dag tot dag.

In de daggrafiek zien we een zeer interessant patroon. Ik heb ooit een trading cursus gevolgd van een zeer goede Amerikaanse trader, Kevin Haggerty. Op Tradingmarkets.com kunnen jullie regelmatig zijn commentaar lezen. Een van zijn patronen is het RST patroon. Dit is een serie van 5 toppen en bodems. De bodems 2 en 4 zijn telkens lager, de toppen 3 en 5 hoger dan de eerste top 1. In de dagchart heb ik dit gemarkeerd. Het is een zogenaamde ‘broadening formation’ die als een potentieel verkoop setup dient. Middels de lagere time frames is het dan mogelijk om een betere timing van de entry te vinden met een goede stop loss. Maar bedenk: dit zijn hoog speculatieve trades, omdat je tegen de trend in gaat. Ik weet echter dat hij er veel succes mee heeft en op dit moment zien we een dergelijke RST sell op de dagchart, dus voor de liefhebber…

Bund future dagchart

In de Bund future dagchart zien we dat de dagcyclus een duidelijke top heeft gevormd (right translation). Deze late top bevestigt het bullish karakter van de Bund. Dus de rente blijft dalen, er blijft vraag naar laag renderende Duitse staatsobligaties terwijl ook de aandelenmarkten blijven stijgen. Vreemd. Ik verwacht de komende dagen een verdere correctie in de Bund omdat de dagcyclus nog niet afgerond is. Merk ook op dat de MACD duidelijke negatieve divergenties vertoond. De hogere toppen in de koers worden dus door het momentum niet bevestigd.

Goud future dagchart

Goud zit nog steeds in een dalende trend. Mogelijk dat we hier weer een kortstondig verkoopmoment zien, maar de top in deze dagcyclus is al aardig naar rechts opgeschoven, dus bullish. Met andere woorden, we zitten hier met een mogelijk grotere bodem, dus even voorzichtig met shorts.

Crude oil futures dagchart

Tenslotte de dagchart van Crude oil futures. Er zit veel beweging tussen de neutrale bandbreedte van $86-98. We hebben een uitbraak boven de bovenkant nodig voor een echte impuls of een hogere dagcyclusbodem. Ik vermoed dat we dicht tegen een top in de dagcyclus zitten, dus mogelijk dat we over enkele dagen ergens rond $94-92 een hogere dagcyclusbodem zien die een longkans voor swing traders oplevert.

3-daagse trading cursus

In maart jl. gaf ik de 3-daagse trading cursus, zie wederom goed bezocht werd. Via Tradersclub (www.Tradersclub.nl) wordt deze cursus georganiseerd, uiteraard geef ik hem zelf. Aangezien ik pas in het late najaar nog een nieuwe cursus wil geven wellicht een goede gelegenheid om nu in te schrijven als u nu nog de kneepjes van het trading vak wilt leren. Op mijn site https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/ kunt u het programma nalezen. Aanmelden dus via Tradersclub.nl, maar een mail sturen naar mij kan ook, dan stuur ik het wel door.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2685, tweede steun 2620, eerste weerstand -, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8000, tweede steun 7900, eerste weerstand 8200, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 146, tweede steun 145, eerste weerstand 147.20 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).