Goede morgen traders,

Wat een spektakel stuk gisteren nadat Don Draghi in zijn beste Engels verkondigde dat “Whatever it takes” zeer waarschijnlijk eind dit jaar zal stoppen. Je moet je afvragen in hoeverre een rente van rond 0% überhaupt wel marktconform is gegeven een lage werkloosheid, relatief hoge economische groei en een inflatie die dicht tegen de gewenste inflatie van de ECB ligt. Een rente van 0% immers geeft obligatiebeleggers geen risicopremie (=rendement), maar betekent dit ook dat er geen risico’s zijn?

Dit zijn vragen waar alleen de tijd een duidelijk antwoord op kan geven, maar als trader met een relatief korte horizon houden we ons meer bezig met het ‘nu’.

Dax future dagchart

Zoals met de Dax future bijvoorbeeld. Nadat de eerste reactie op het ECB besluit even negatief was (meestal is de eerste reactie op belangrijk nieuws tegengesteld aan de echte reactie), herstel de Dax van de schrik en liet de middag en avond een ijzersterk koersverloop zien. In de vlog (https://www.cyclustrader.nl/trading-vlog-marktanalyse-13-juni-2018/) van afgelopen woensdag gaf ik al aan dat zolang de Dax boven 12600 blijft, de vooruitzichten op een test van 13200 en daarboven 13600 goed zijn. 13200 is nu alvast afgevinkt.

We tellen vandaag de elfde dag van de lopende dagcyclus en ik acht het goed mogelijk dat we na een tussentijds dipje uitbreken boven de 13200 om verder op te lopen richting 13600. Tussentijdse dipjes in de koers zouden tot rond 13000 beperkt moeten blijven. De koersbar van gisteren is een zogenaamde ‘bull elephant’ bar en normaal gesproken zien we daar op zeer korte termijn een opwaarts vervolg op komen.

Bund future dagchart

Niet alleen de Dax reageerde met stijgende koersen, ook de Bund kon gisteren koerswinst boeken en bevestigde daarmee de dagcyclusbodem. Inmiddels is alweer rond 50% van de vorige correctie goedgemaakt en dat in twee dagen. De vraag is natuurlijk in hoeverre deze dagcyclus het startsein is voor een nieuwe opwaartse impuls of dat de top van de vorige dagcyclus ook een top voor wat langere termijn blijft. Daarvoor moeten we even de weekchart raadplegen.

Bund future weekchart

Als ik de huidige weekcyclus goed tel dan kom ik op de 18e week in de lopende cyclus. Dat zou normaal gesproken betekenen dat we mogelijk nog een laatste corrigerende beweging gaan zien. Tenzij de cyclusbodem al gezet is, samen met de meest recente dagcyclusbodem.  Gezien de stand van de indicatoren lijkt mij deze aanname echter redelijk onwaarschijnlijk. Bij een cyclusbodem staan de indicatoren vrijwel altijd ‘laag’, maar de RSI bijvoorbee,d (de stippellijn in het eerste subvenster onder de koersgrafiek) heeft net een laagste waarde van rond 50 aangetikt. Dit soort cyclusbodems kunnen voorkomen, maar alleen in een markt die bezig is aan een zeer snelle en steile stijging.

Als we dus uitgaan van hetgeen het meest voorkomt, want daar baseren we onze kansen als trader op, dan ligt het voor de hand dat de weekcyclusbodem niet niet is gezet en dat de huidige dagcyclus eerder bearish kenmerken heeft. Met andere woorden, een top tussen de derde en achtste dag en bij voorkeur geen nieuwe high boven de vorige cyclustop. Voor een mogelijke shorttrade wacht ik uiteraard een duidelijk signaal af in de vorm van een soort omkeerbar in de dagchart zodat ik ook een goed herkenbare stop loss heb.

Volg Cyclustrader via YouTube, Twitter en e-mail updates

Cyclustrader is ook op YouTube en Twitter te volgen. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is om een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, schrijf je in op mijn e-mail newsletter. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12900, tweede steun 12600, eerste weerstand 13200, tweede weerstand 13600;

Bund future (sept future): eerste steun 159.50, tweede steun 158.60, eerste weerstand 161.50, tweede weerstand 164.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Meer weten?