Trading update 29 juni 2018

Door | 2018-06-29T09:38:10+00:00 29 juni 2018|Categorieën: Trading Updates|Nog geen reacties

Goede morgen traders,

Je ziet dat de Dax het zwaar te verduren heeft de afgelopen weken. Na de dubbele top rond 13200 is de koers al 1100 punten gedaald en mogelijk zien we de komende weken een hertest van de lows van begin dit jaar.

Dax future dagchart

In de vlog van afgelopen woensdag (zie https://www.cyclustrader.nl/trading-vlog-marktanalyse-27-juni-2018/) gaf ik aan dat ik voor de Dax snel een dagcyclusbodem verwachtte. We zagen woensdag een sterk herstel en gisteren een hertest van de eerdere daglow. Dit is is iets waar ik al vaker over het geschreven, namelijk dat belangrijke koersbodems en -toppen tot stand komen middels zogenaamde ‘failed breakouts’. In dit geval breekt de koers nog even de vorige low en zet daarmee nieuwe shortsellers op het verkeerde spoor. Deze moeten, nadat zij zien dat hun positie verliesgevend is, deze snel draaien en dat betekent dat er nieuwe kooporders naar de markt komen die de stijging weer versnellen. In de volgende chart heb ik de uurchart afgebeeld om te laten zien waar ik deze trade gepakt heb.

Dax future uurchart

De linker low is de daglow van afgelopen woensdag. Gisteren volgde dus een doorbraak van die bodem en meteen werd deze low weer terug gebroken. Wat over bleef is een zogenaamde ‘bottoming tailbar’, ook wel ‘bullish pinbar’ genoemd. Een dergelijk price action signaal op een belangrijke locatie is een prima signaal om een trade aan te gaan. Van deze tailbars weten we overigens dat deze vaak genoeg weer voor ongeveer 50% worden gecorrigeerd. Als we dus een limit buy inleggen op rond 45% van de afstand van de bar (gemeten vanaf de high van de bar) dan levert dat een betere entry op met dus minder risico. In de chart is dit gemarkeerd en we zien hoe de koers in de volgende twee bars dit niveau test en daarna opwaarts versneld.

Dit zijn standaard trading technieken die op elke time frame werken en die ik uiteraard in mijn trading cursus ook uitleg. Een woord van voorzichtigheid echter voordat het te pas en te onpas gebruik van wordt gemaakt: de locatie waar dit ontstaat is belangrijker. Een mooie villa is prachtig, maar niet als die naast een snackbar langs de snelweg ligt 🙂

Dax future weekchart

Terug naar het grotere plaatje. Ik geloof dat de dagcyclusbodem gezet is en de Dax de komende week per saldo opwaartse potentie heeft tot rond 12600. In de dag- en weekgrafiek is dat niveau gemarkeerd. Aangezien de weekcyclus echter nu 13 weken telt en duidelijk een top gezet heeft, lijkt het mij het meest aannemelijk dat de komende dagcyclus per saldo bearish zal uitvallen. Immers, als de weekcyclus nog niet af is en de top gezet is, dan zouden we nog lagere lows moeten zien, mogelijk zelfs een hertest van de lows rond 11800.

Ik heb daarom in beide charts het voor mij meest aannemelijke pad ingetekend: een herstel tot rond 12600 in de komende drie tot acht dagen, gevolgd door een nieuwe dalende impuls. Uiteraard is het van belang dat we zien dat de koers ook daadwerkelijk op de goede locatie een omkeerbar zet, maar daar kan ik dan hopelijk al bij de volgende vlog aandacht aan besteden.

Volg Cyclustrader via YouTube, Twitter en e-mail updates

Cyclustrader is ook op YouTube en Twitter te volgen. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is om een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, schrijf je in op mijn e-mail newsletter. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12100, tweede steun 11800, eerste weerstand 12600, tweede weerstand 12900;

Bund future (sept future): eerste steun 161.00, tweede steun 159.50, eerste weerstand 163, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Meer weten?

Over de auteur

Michael Ahrens - Trader van beroep. Daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy. Ik heb ruim 20 jaar ervaring op de beurs, zowel als vermogensbeheerder voor bedrijven als trader voor persoonlijke doelen. Door de jaren heen heb ik een trading methode ontwikkeld op basis van cycli, price action en trendanalyse.

Reageer op dit bericht