Goede morgen traders,

Het is een lastige fase op dit moment. De markten die ik volg houden zich deze weken minder aan het normale cycluspatroon dan gemiddeld en daardoor staat de betrouwbaarheid van het voorkeurscenario (dat gebaseerd is op de gemiddelde cyclische bewegingen) vaker onder druk dan mij lief is. De in mijn optiek enige manier om daarmee om te gaan is door de markten van wat grotere afstand te bekijken en vooral niet proberen de markt een bepaalde visie op te dringen.

Het lijkt mij vandaag daarom een goed moment om een aantal markten onder de loep te nemen om het ‘grotere’ plaatje te analyseren. Ik doen dat voor de Dax, de Dow, de Nasdaq en de Bund, zowel op dag- als op weekbasis.

Dax future dagchart

We beginnen met de Dax future op dagbasis. Ervan uitgaande dat de huidige dagcyclus is gestart op 23 juli jl. noteren we vandaag de tiende dag van de lopende cyclus. Als ik naar de kortere time frames kijk (niet afgebeeld) dan ondersteunen deze het beeld dat we gisteren de mid cycle low van de dagcyclus gezet kunnen hebben. Het volgende valt dan op. Ten eerste is de Dax er maar net in geslaagd om de top van de vorige cyclus te overschrijden en dat bleek ook nog eens van korte duur. Zie het ingetekende kader, waar ik ook in de vlog (https://www.cyclustrader.nl/trading-vlog-marktanalyse-1-augustus-2018/) over sprak: deze contractie van volatiliteit voorspelde een aanstaande grotere beweging en gezien de eerdere richting van de korte trend zou de meest waarschijnlijke richting dus opwaarts zijn, maar de koers brak neerwaarts uit. Daarmee komen we op het tweede punt, namelijk de kracht van de correctie vanaf de top van de eerste helft van de cyclus tot aan de bodem van de mid cycle low. Feitelijk is de koers tot aan het begin van de cyclus gedaald en heeft binnen twee dagen de zeven voorgaande dagen weggevaagd. Dat is een nogal bearish signaal. De verwachting is dan ook dat de tweede helft van de dagcyclus geen hogere top oplevert en we dus mogelijk ergens rond 12700 in de pullback een short trade kunnen opzetten. Zulks uiteraard onder de voorwaarde dat de koers daar oom een omkeersignaal levert dus anticiperen is zoals bekend uit den boze.

Dax future weekchart

In de weekchart is de trading range tussen 11800 en 13500 nog steeds goed zichtbaar en de aanhangers van hoofd-en-schouderpatronen halen hier natuurlijk hun hart op. Linker afgeronde schouder, hoofd en nu rechter schouder in de maak. Ik vind dit patroon voor mijn doeleinden veel te groot en te vaag, maar natuurlijk is het zo dat de zone rond 11800 zeer belangrijk is, want een doorbraak zou een belangrijk verkoopsignaal voor de lange termijn opleveren. Maar laten we ons eerst even richten op het ‘nu’. Als we uitgaan van een nieuwe weekcyclus die vijf weken geleden is gezet dan kunnen we hier de voorlopige conclusie trekken dat er met de huidige weekcyclus nog niet veel mis is. Dat wil zeggen, tenzij de koers onder 12450 sluit op weekbasis omdat we dan een duidelijke afwijzing van de MA banden zien en dit dan een vroegtijdig signaal kan zijn dat de weekcyclustop al gezet is.

Dow Jones future dagchart

In de dagchart van de Dow zien we een van de dilemma’s die thans spelen, want waar plaats je de cyclusbodem? Dag 15 zou kunnen, maar daarvoor zijn de indicatoren eigenlijk niet laag genoeg. Of dan maar gisteren, onder de bottoming tailbar? Wat de telling betreft is dat zeker ook een optie (dag 24) en de Double Stochastics indicator staat nu beter voor een bodem dan bij de eerste optie. Hoe dan ook, tot nu toe is dit chartbeeld vrij bullish, zeker als we dat met de Dax vergelijken. We zien ook hier een contractie van de volatiliteit, hetgeen doet vermoeden dat we binnenkort weer een grotere beweging tegemoet kunnen zien. Als er daadwerkelijk gisteren een cyclusbodem gezet is (dat is nog niet bevestigd) dan zou een opwaartse uitbraak gezien trend en kracht vorige cyclus waarschijnlijker zijn, ware het niet dat de weekchart hier mogelijk in de weg staat.

Dow Jones future weekchart

Wat is er dan mis met de weekchart? Mis is er niet veel mee, maar we zien hier natuurlijk dat de koers de zone van mogelijke weerstand benadert, waar we eerder al een niet onaardige neerwaartse reactie van de koers zagen. Derhalve is het noodzakelijk dat we op dagbasis een echte uitbraak met test van het uitbraakniveau gaan zien. Uiteraard houd ik hier rekening met een fenomeen dat we vaak bij steun en weerstand zien, namelijk ‘failed breaks’. Hierbij breekt de koers heel even uit, lokt nieuwe kopers, maar faalt dan om de beweging voor te zetten zodat al die kopers gevangen zitten in een verliespositie en als lemmingen die de afgrond in springen hun longpositie sluiten (hetgeen tot een forse koersdaling leidt). Ergo: afwachten hoe de koers rond deze zone reageert en niet te snel conclusies trekken.

Nasdaq future dagchart

De dagchart van de Dow leverde wat twijfel op waar de dagcyclusbodem te plaatsen. Als we naar de Nasdaq kijken dan is dat glashelder, namelijk drie dagen geleden. Gisteren steeg de koers alweer aardig richting de top van de vorige cyclus en gezien de trend van de laatste maanden (een gezonde opwaartse trend), lijkt een aanscherping van de vorige top dus het meest waarschijnlijke scenario. Tech is hot, hoewel we onder de motorkap van de Nasdaq wel wat problemen zien. De breedte van de markt laat duidelijk te wensen over. Met andere woorden, de hogere toppen worden met name veroorzaakt door Apple, Amazon, Google, Facebook en Netflix. Al die andere fondsen dragen veel minder bij aan de koersstijging. We weten dan natuurlijk dat zodra deze genoemde zwaargewichten topvorming laten zien, dat het ‘game over’ is voor de Nasdaq. De koersreacties op de gepresenteerde kwartaalcijfers waren gemengd, dus mogelijk dat hier eerste scheurtjes zichtbaar zijn. Enfin, voor topvorming in de Nasdaq moeten we een van twee dingen zien, namelijk een daling onder de vorige cyclusbodem rond 7200 of een ‘failed break’ rond 7500.

Nasdaq future weekchart

We tellen thans de 17e week van de lopende cyclus. De mid cycle low werd in de 12e week gezet. Natuurlijk is deze weekcyclus sterk bullish, maar dat geldt vooral voor de eerste helft ervan. In de tweede helft is slechts een vrij geringe aanscherping van de top zichtbaar, hetgeen doet vermoeden dat het momentum afneemt. Gezien de fase van de weekcyclus lijkt het onwaarschijnlijk dat we nog een significante stijging in de lopende cyclus gaan zien. Het zal dus interessant worden wat deze dagcyclus doet. De laatste fase van de weekcyclus is in potentie het meest bearish en dat kan dus betekenen dat een ‘failed break’ scenario op dagbasis wel eens zeer kansrijk kan zijn. Opgelet dus, hier ontstaat dus in potentie een interessante kans voor een contraire positie.

Bund future dagchart

In de dagchart van de Bund zien we eindelijke weer eens ‘normale’ bewegingen. Een tijd lang steeg de koers maar op een manier waar je als trader niet blij van kunt worden, namelijk één stap vooruit en driekwart stappen achteruit. Eergisteren werd de dagcyclusbodem gezet, die met de stijging boven de high van gisteren en eergisteren vandaag in de ochtend werd bevestigd. De trend is nog steeds opwaarts, hoewel niet erg overtuigend omdat we al twee maanden lang geen nieuwe top meer zien. Ik ga ervan uit dat een test van het 163-niveau in de komende dagen wel tot de mogelijkheden moet behoren.

Bund future weekchart

Ik ga ervan uit dat de huidige weekcyclus thans de zevende week telt. Als ik kijk naar de 2-daagse cyclus (niet afgebeeld) dan lijkt het aannemelijk dat we bezig zijn met de mid cycle low van de weekcyclus. Een test van de zone tussen de vorige top en de spike high van eind mei lijkt mij vooralsnog het meest haalbare.

Volg Cyclustrader via YouTube, Twitter en e-mail updates

Cyclustrader is ook op YouTube en Twitter te volgen. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is om een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, schrijf je in op mijn e-mail newsletter. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12500, tweede steun 12400, eerste weerstand 12750, tweede weerstand 13150;

Bund future: eerste steun 161.00, tweede steun 159.50, eerste weerstand 163.20, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Informatie over de trading cursus kunt u hier vinden: https://www.cyclustrader.nl/trading-cursus-daytrader-swingtrader/

Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Meer weten?