Trading update 6 juli 2018

Door | 2018-07-06T11:09:18+00:00 6 juli 2018|Categorieën: Trading Updates|Nog geen reacties

Goede morgen traders,

Buiten is het (in Nederland althans) al twee weken aardig heet. Krijgen we op de beurzen ook een hete zomer, nu de ‘trade war’ in alle hevigheid lijkt lost te barsten? Als we naar de diverse indices kijken, dan verkeren vele indices in een dubieuze technische staat. Veel neerwaarts potentieel, maar een trigger hebben we nog niet gehad.

Dax future dagchart

Wie mijn vlog van afgelopen woensdag heeft bekeken (https://www.cyclustrader.nl/trading-vlog-update-4-juli-2018/) die weet inmiddels dat de Dax aan een nieuwe dagcyclus is begonnen. Dit is dan de vierde dagcyclus van de lopende weekcyclus en naar verwachting wordt deze dagcyclus beduidend minder bullish dan de voorgaande cycli.

Immers, de vorige cyclus slaagde er al niet in om boven de vorige top uit te komen en noteerde een grotere koersdaling dan koersstijging. Daarmee is de kans groot dat we in de weekcyclus de top van de lopende cyclus hebben gezien en de Dax derhalve de resterende tijd van de cyclus onder druk kan komen te staan en dat we een test zien van de eerdere lows van begin dit jaar rond 11800.

We noteren vandaag de zesde dag van de cyclus. Bearish cycli noteren meestal een top tussen de derde en achtste bar met uitschieters tot de tiende bar. Inmiddels is het referentieniveau rond 12600 op 50 punten na ook gehaald. Derhalve bevinden wij ons in een interessante zone qua tijd en prijs. In de komende dagen (wellicht vandaag al) moeten wij dus alert zijn op een bearish omkeerbar die ons in een short trade kan zetten. De stop dient dan boven de high van de bar te liggen en het koersdoel ligt rond 11800.

Dax future weekchart

Laten we dan dus ook maar de weekchart van de Dax bekijken. We tellen vandaag de 14e week van de lopende cyclus. Normaal gesproken mogen we hier niet al de cyclusbodem verwachten, dat zou erg kort zijn. Derhalve ligt het voor de hand dat de cyclus nog gemiddeld een week of vijf tot zes duurt. Met een duidelijke dubbele top in de weekchart zichtbaar, mogen we er ook vanuit gaan dat de top in de huidige weekcyclus gezet is. Dit bevestigt ook de Double Stochastic indicator, die duidelijk aan het dalen is. Ergo, per saldo dus lagere koersen voor de resterende tijd van de weekcyclus en derhalve dus ook per saldo nog één of twee bearish dagcycli.

Wie goed naar de weekchart kijkt herkent hier wellicht ook het welbekende hoofd-en-schouder-patroon. Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van al deze patronen. Niet dat ze niet werken, Thomas Bulkowski heeft in zijn werk ‘Encyclopedia of chart patterns’ uitgebreid onderzoek ernaar gedaan en een aantal patronen hebben wel degelijk een toegevoegde waarde. Wat mij stoort is de deterministische betekenis die veel traders er aan vastplakken. Er is een hoofd-en-schouder-patroon en dus MOET de koers omlaag. Op die manier ga je jezelf al dusdanig beïnvloeden dat je mogelijkerwijs niet volledig openstaat voor de andere kant, het scenario waarin het patroon niet uitkomt. Maar goed, de contouren van dit patroon zijn duidelijk zichtbaar en opvallend is ook dat een heleboel aandelen en indices dit patroon vertonen. Een voorspeller voor een hete zomer? Wie zal het zeggen. Eerst zal de onderkant ervan moeten worden getest en daarna gebroken, dus dat duurt (normaal gesproken) nog even.

Het alternatieve pad dat de markt kan bewandelen is dat de weekcyclusbodem hier nu wordt gezet en we dus wel een test en doorbraak van de 13200 zien, tot 13600 en dan mogelijk verder. Echter, ik acht de kans dat dit scenario werkelijkheid gaat worden als vrij klein in, omdat we dan een erg korte weekcyclus hebben.

Volg Cyclustrader via YouTube, Twitter en e-mail updates

Cyclustrader is ook op YouTube en Twitter te volgen. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is om een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, schrijf je in op mijn e-mail newsletter. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12100, tweede steun 11800, eerste weerstand 12600, tweede weerstand 12900;

Bund future (sept future): eerste steun 161.80, tweede steun 159.50, eerste weerstand 162.90, tweede weerstand 164.00;

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Informatie over de trading cursus kunt u hier vinden: https://www.cyclustrader.nl/trading-cursus-daytrader-swingtrader/

Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Meer weten?

Over de auteur

Michael Ahrens - Trader van beroep. Daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy. Ik heb ruim 20 jaar ervaring op de beurs, zowel als vermogensbeheerder voor bedrijven als trader voor persoonlijke doelen. Door de jaren heen heb ik een trading methode ontwikkeld op basis van cycli, price action en trendanalyse.

Reageer op dit bericht