Trading dag update 6 april 2018

Door | 2018-05-13T17:59:52+00:00 6 april 2018|Categorieën: Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Trading dag update 6 april 2018

Goede morgen traders,

Veel heen en weer op de aandelenmarkten zonder dat er echt richting wordt gekozen. Voor daytraders zijn dit interessante tijden, voor swingtraders wat minder. De markten zijn volatiel en beleggers onzeker. Dit zijn de tijden waar goede traders het verschil maken.

Dax future dagchart

De Dax telt vandaag dag zeven van de huidige dagcyclus, die op 26 maart jl. met een bullish pinbar werd gezet. Het begin van deze cyclus is per saldo wel bullish (stijging van 11800 tot iets boven 12300) maar als we van dag tot dag kijken dat zitten daar ook wel aardige volatiele uitschieters tussen. Swingtraders moeten dus met ruime stops werken en over stalen zenuwen beschikken.

We zien vanaf eind januari nog steeds een dalende trend, waarbij het neerwaartse momentum echter wel afneemt. We zien afnemende projectie, dat wil zeggen de bodems liggen wel lager dan de voorgaande maar de afstand van de ene bodem tot de vorige wordt kleiner. Het lukt de markt dus niet meer om de markt substantieel lager te krijgen en dat is een duidelijke indicatie dat het bearish sentiment afneemt.

Zolang de koers onder 12450 blijft (slotbasis) mogen we stellen dat de dalende trend intact is. We zien nu wederom dat er op dagbasis een short signaal ontstaat (indicatoren staan boven kritieke waarden), maar er is nog geen trigger. Daarvoor moet de koers een duidelijk omkeerpatroon laten zien, bijvoorbeeld een bearish pinbar. Het is dus goed mogelijk dat de setup er staat, maar er geen trigger volgt omdat de markt kracht blijft vertonen en verder richting 12450 tot 12600 stijgt. Ik geloof echter niet, ook al zou DE bodem nu wellicht al gezet zijn, dat de Dax in staat is om beide niveaus zonder slag of stoot te breken. Goed mogelijk dat dit een proces is van bodemvorming met opwaartse en neerwaartse swings waarna de markt dan uiteindelijk weer richting kiest.

Conclusie: zolang de markt dus onder 12450 blijft zie ik de neerwaartse risico’s prominent aanwezig, waarbij ik uiteraard wel kijk of de markt dan ook een solide trigger geeft voor een nieuwe short. Op dit moment blijft is derhalve op swing basis neutraal.

Bund future dagchart

De behoudende tot bearish visie op de Bund future is duidelijk door de markt achterhaald en we mogen stellen dat het alternatieve scenario hier (achteraf) de voorkeur had verdiend. Ik had zelf verwacht dat we eerder een top zouden krijgen. Maar goed, dit is ‘all in the game’ en het toont eens te meer aan dat ‘visie’ of ‘scenario’ niet veel met winst of verlies te maken heeft. We maken als trader winst als we de signalen volgen die de markt geeft en die kunnen plaatsen in een hoofdscenario of een alternatief scenario. Zolang we dus bijvoorbeeld een hoofdscenario hebben uitgestippeld dat bearish is, maar in de kritieke zone volgt er geen duidelijke trigger van de koers zelf doen we dus niets en voorkomen dus een mogelijke verliesgevende positie.

Natuurlijk kun je dan ook stellen dat je beter een andere positie had kunnen kiezen (in casu dus long) maar dat is de uitkomst van de analyse: de Bund vertoont bearish kenmerken en in deze situatie is long gaan niet opportuun. De prijs die je dus betaalt is een ‘opportunity loss’ (verlies aan mogelijke winst) maar dus geen verlies.

Hoe nu verder? Het is overduidelijk dat de tweede dagcyclus ook zeer bullish is. We zitten al lang ‘end of cycle’ maar van een echte correctie is nog geen sprake en de indicatoren geven alweer aan dat en cyclusbodem op elk moment kan ontstaan. Gezien de afstand van de koers tot de lange MA banden ben ik op dit niveau geen koper, zou hier dus minimaal wat meer daling willen zien. Maar het ziet er dus wel naar uit dat de Bund in de volgende dagcyclus de top van deze cyclus zal uitnemen en dus mogelijk richting 160-161 beweegt. Die cyclus zal dan uitwijzen of daar dan alsnog wat shortkansen ontstaan, omdat dit weer de bovenkant is van de trading range die we al langere tijd op weekbasis zien.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12150, tweede steun 11800, eerste weerstand 12450, tweede weerstand 12600;

Bund future (juni future): eerste steun 158.30, tweede steun 157.70, eerste weerstand 159.70, tweede weerstand 160.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Over de auteur

Michael Ahrens - Trader van beroep. Daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy. Ik heb ruim 20 jaar ervaring op de beurs, zowel als vermogensbeheerder voor bedrijven als trader voor persoonlijke doelen. Door de jaren heen heb ik een trading methode ontwikkeld op basis van cycli, price action en trendanalyse.
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853