AMSTERDAM –  De AEX lijkt iets hoger de week uit te gaan, maar moet het jaar wel duidelijk in mineur afsluiten. Met rond -12 procent zijn de winsten van 2010 alweer meer dan teniet gedaan en de vraag is of 2012 veel beter zal worden.

Ik heb vorige week een scenario beschreven dat indien de AEX boven de 309 weet uit te breken er een redelijk positief beeld ontstaat met een potentieel tot rond 325. De koers noteert thans rond 310 punten en staat dus boven deze weerstand en ik heb zelf een bescheiden eerste positie ingenomen.

De stop loss daarvan heb ik iets onder 300 gelegd. Wel moet ik eraan toevoegen dat de waarde van deze uitbraak nog enigszins beperkt is omdat we in de laatste week van het jaar amper nog enig handelsvolume hebben. Wat dat betreft wil ik dus graag zien dat we ook de volgende week boven de 309 handelen en er volgende vrijdag boven sluiten.

Grafiek 1: Daggrafiek van de AEX-index met indicatoren

Als we naar de weekgrafiek kijken dan vallen er twee zaken op. Ten eerste, de trend is duidelijk dalend met lagere toppen en bodems. We hebben nu een eerste hogere bodem gehad (eind november), maar tenzij de vorige top rond 318 wordt gebroken is de trend qua definitie nog dalend.

Ten tweede, tussen 318 en 325 ligt er hele zware weerstand voor de AEX die door menig marktpartij wel eens gebruikt kan worden om daar eventuele longposities te sluiten. Dit is dus een cruciaal niveau. Indien het de AEX lukt om deze barrière te doorbreken zullen er de nodige kopers naar de markt worden gelokt en mogen we concluderen dat een groot bodempatroon is afgerond. Een verdere opmars tot 375 ligt dan voor de hand.

Grafiek 2: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

Indien de AEX echter niet de kracht heeft om deze weerstandzone te doorbreken dan lijkt het meest waarschijnlijke scenario dat de koers uiteindelijk toch weer de bodemniveaus tussen 250 en 270 zal testen en er mogelijk zelfs onder komt.

Ik houd zelf rekening met het negatieve scenario ondanks het feit dat ik voor de korte termijn nog wel positiever ben. De langere trend is voor mij leidend. Ik ga er dus vanuit dat we deze zone 318 tot 325 wel halen en testen maar er niet doorheen breken. Bij de eerste zwakte rond deze zone sluit ik zelf mijn longpositie en probeer ik een short op te zetten.

Al met al geloof ik dat ook 2012 een zeer lastig jaar gaat worden met perioden waarin de AEX flink daalt, flink herstelt en we tijdelijk weer een grote mate aan beweeglijkheid gaan zien. Ik zie het komende jaar per saldo ook een lagere ‘low’ dan dit jaar, dus onder 250. Wederom dus een markt die niet geschikt is voor de ‘buy and hold’ beleggers, maar deze situatie hebben we feitelijk al sinds 2000.

Ik wens u allen een hele fijne jaarwisseling toe.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).