Goede morgen traders,

Na een weekje afwezigheid wegens vakantie (nou ja, van de 5 dagen toch 4 gewerkt en ziek geweest, dus vooral vakantie voor de rest van de familie) vandaag weer aan de slag. Er zijn enkele interessante ontwikkelingen gaande, dus snel naar de charts.

Dax future dagchart

 

In de Dax zien we een duidelijke dagcyclusbodem op 6 februari jl. We noteren vandaag de achtste dag van de cyclus. Op de vijfde dag is er een voorlopige top geplaatst die ook nog eens lager ligt dan de top rond 7900. Een bearish scenario dus? Dat is goed mogelijk, maar voor een ultieme bevestiging zou de koers onder de dagcyclusbodem rond 7535 moeten dalen. Het is nog steeds mogelijk dat de koers vanaf dit niveau weer opveert. De eerste signalen zijn echter duidelijk in het voordeel van de beer. Immers, de koers ketst af op de dalende korte MA banden en we zien sinds langere tijd ook dat de lange MACD lijn (de rode lijn), die als trendgraadmeter fungeert, onder nul is gedaald. Wat ik het liefste zie is dat de koers nu nog eenmaal probeert op te veren, maar dat deze poging ergens tussen 7600 en 7700 faalt en we dan dalen. Je kunt dan op deze beweging middels de kortere intradaycharts goed inspelen op een mogelijke short zonder al te grote risico’s.

Bund future dagchart

In de Bund future op dagbasis zien we ook dat de huidige dagcyclus ook alweer op zijn laatste benen loopt. Vooralsnog is de trend neerwaarts gericht, getuige de dalende MA banden en het feit dat de koers daar enkele dagen geleden wederom op afketste. Boven 143 verandert dit beeld, maar ik hou er vooralsnog rekening mee dat we met de laatste fase van de cyclus in aantocht weer de makkelijkste weg kiezen, neerwaarts. Dat scenario dient zich dan eerdaags te ontvouwen en we kunnen dan weer middels de kortere intradaycharts proberen daarop in te spelen. Ergens onder de low van afgelopen vrijdag zou dan versterkt neerwaartse druk moeten optreden. Let echter op, zolang er geen signaal komt is het goed mogelijk dat de Bund boven 143 uitbreekt. Gezien de fase van de cyclus ligt een daling nu voor de hand, maar elke dag dat deze niet volgt, neemt de kans toe dat de Bund met een bodemproces bezig is.

Crude Oil future dagchart

Ik zit nog steeds short in mijn Crude positie (vanaf iets boven $97, stop op $99). De trend is opwaarts, maar vanuit de weekchart geredeneerd ga ik uit van een top en middels een shortsignaal in de intradaychart nam ik een positie in. Daar schreef ik ook over en de trade loopt dus nog. Onder $95 verwacht ik een toename van het dalende momentum omdat dan de meest relevante steun wordt gebroken.

Goud future dagchart

Dat het goud al langer niet meer blinkt, wisten we al, maar de dalende trend komt nu zelfs in een versnellingsfase terecht. Zie hoe netjes de koers op de dalende MA banden afketste. Dit soort trades leveren altijd de beste verhouding op tussen rendement en risico. Daarom short ik altijd liever op sterkte dan short te gaan onder vorige lows. Het risico is gewoon kleiner en de winstpotentie groter. Er ligt nu wat herstel voor de hand, maar over enkele dagen mogelijk alweer nieuwe shortkansen. Ik houd jullie op de hoogte.

Trading cursus 22, 23 en 24 maart bijna vol

Traders, opgelet! Mochten jullie nog naar de driedaagse cursus willen op 22, 23 en 24 maart as. dan is het verstandig om je nu aan te melden. Ik heb nog enkele plaatsen vrij, maar vol =vol. Alle info over de cursus staat op:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2885, tweede steun 2560, eerste weerstand 2675, tweede weerstand 2730;

Dax future: eerste steun 7540, tweede steun 7500, eerste weerstand 7740, tweede weerstand 7800;

Bund future: eerste steun 141.50, tweede steun 140.00, eerste weerstand 143.00 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).