Goede morgen traders,

Wij bevinden ons mogelijk op een interessant moment, dat wil zeggen als je swing trader bent. Kijk even naar de Dax chart op dagbasis.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we dat de koers netjes in de weerstandzone tussen 10350 en 10500 is getopt en nu bezig is om de huidige dagcyclus af te maken. Het is goed mogelijk dat dit gisteren reeds gebeurd is, omdat wij een duidelijke omkeerdag kunnen markeren. Swing traders kunnen daarom hier een long trade aangaan, waarbij de stop onder de low van gisteren ligt. Indien mogelijk echter, zou ik de voorkeur geven om ook intraday te kijken voor een betere timing en wel op een eerste hogere uurbodem. Hierdoor wordt het risico aanzienlijk verkleind en kan mogelijk op een lager niveau worden gekocht. Het gevolg is dat met hetzelfde risico als de oorspronkelijke swing trade een grotere positie kan worden ingenomen.

Als het voorkeurscenario uitkomt, dan dient de Dax in de volgende dagcyclus wederom een aanval te plaatsen op eerder genoemde weerstandzone, waarbij de kans dan vrij aanzienlijk is dat deze zone ook breekt. In dat geval rond de Dax een bodempatroon af tussen rond 9000 en 10500 dat maanden heeft geduurd. Het koersdoel voor de komende maanden ligt in dat geval op de oude highs rond 12500.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

De Bund krijgt het bij het benaderen van de vorige highs lastig. Ik denk dat dit komt omdat we in week 14 van de weekcyclus zitten en er nu sprake is van (serieuze) topvorming. Mogelijk dat er inderdaad nu rond 168 een belangrijke lange termijntop is gezet en de Bund corrigeert tot 163 en lager. Ik heb op dit moment nog geen shorts opgezet, wil even kijken tot hoever nu een pullback gaat reiken. Indien de koers niet verder komt dat 167.50 dan betekent dit dat we in deze dagcyclus een top hebben gezien en de correctie echt van start gaat. Tot die tijd wacht ik even af.

Goud dagchart

Goud dagchart

Vorige week gaf ik een koersdoel af voor Goud van $1375. We noteren vooralsnog $1367 als high, dus het koersdoel is net niet gehaald. Ik verwacht dat we nu de mid cycle low gaan zien van deze dagcyclus. Indien de correctie niet te diep is (niet verder dan iets onder $1340) dan ligt een nieuwe aanval op de vorige high en een doorbraak ervan voor de hand. We hebben immers recent pas de mid cycle low gezet van de weekcyclus en er lijkt nog voldoende potentieel aanwezig voor hogere niveaus. Swing traders nemen dus winst op een klein deel van de positie, wachten voor de rest de correctie af. Indien de koers na deze mid cycle low geen nieuwe top weet te maken, dan is dat een serieuze verzwakking van het koersbeeld, maar dat zien we dan eventueel volgende week wel.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10100, tweede steun 9900, eerste weerstand 10340, tweede weerstand 10510;

Bund future: eerste steun 166.00, tweede steun 165.50, eerste weerstand 168.00, tweede weerstand 169.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).