Goede morgen traders,

Business as usual kunnen we zeggen, aangezien er op de markten niet heel veel gebeurt. De traditioneel zo ‘spannende’ septembermaand lijkt vooralsnog reuze mee te vallen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Vorige week zochten we nog een trigger ter bevestiging van de cyclusbodem. De high van de groene candle van 15 september werd de dag erop niet gebroken, dus ook geen trigger. Deze kwam wel op 20 september toen de high van de rode bar van twee dagen eerder werd gebroken. Dit is een zogenaamde ‘red bar takeout’. Een solide rode bar, die op zich natuurlijk bearish is, wordt aan de bovenkant uitgenomen, waardoor alle negativiteit ongedaan wordt wordt gemaakt.

We tellen nu dus de vijfde dag in de nieuwe dagcyclus en zien dat het begin van de cyclus inderdaad weer bullish is. Een test van de vorige topzone rond 10800 is dan het meest waarschijnlijk.

Dow Jones Index dagchart

Dow Jones Index dagchart

Een probleem heb ik met de chart van de Dow Jones, zoals ik eergisteren ook al in de vlog aangaf. Als ik uitga van de vorige cyclusbodem op 26 augustus dan tel ik 12 dagen tot de laagste koers van enkele dagen geleden. Qua lengte is dat erg kort voor een cyclusbodem, waardoor ik eergisteren nog ervan uitging dat dit een mid cycle low was en we dus per saldo een nog iets lagere cyclusbodem zouden krijgen. Voorwaarde was wel dat de high van de grote rode candle van 9 september niet zou worden gebroken en daar ging ik op dat moment ook niet van uit. Mede op basis van deze gedachte twijfelde ik ook aan de mogelijke cyclusbodem in de Dax.

Maar de markt besliste anders en bewees mijn ongelijk. De low van 14 september moet dan toch een cyclusbodem geweest zijn, die dan weer netjes samenvalt met die van de Dax. Kort of niet, de koers stijgt wel erg hard om deze bodem te negeren. Nu was en is mijn beeld op de langere termijn ook nog steeds bullish en kunnen we blijkbaar vaststellen dat die low ook de mid cycle low van de (tot op heden bullish) weekcyclus geweest is. Met een relatief korte en milde daling van slechts drie weken biedt dat dus uitzicht voor hogere niveaus.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week wees ik erop dat voor het eerste in lagere tijd de MA banden in de dagchart van de Bund gedraaid waren naar neerwaarts. Dat is op zich nog geen reden om meteen bearish te worden, omdat we nog een ontbrekend stukje van de puzzel nodig hebben en dat is een trigger. Deze trigger had kunnen ontstaan als de koers rond de cluster van de neerwaartse banden een omkeerdag liet zien, maar dat gebeurde niet. Er ontstond 19 september wel een inside bar, maar die werd de dag erop opwaarts gebroken, zodat we per saldo in de trading range blijven en nu weer hard op weg zijn om de bovenkant te testen.

Goud dagchart

Goud dagchart

Vorige week gaf ik aan dat de weekcyclus waarschijnlijk nog niet geheel afgerond was en een verdere daling tot de lange MA banden in de weekchart goed mogelijk is. Echter, shorts waren pas onder de steun rond $1308 interessant, omdat je anders te contrair tegen de trend ingaat (en dat is de reden dat menig trader alsmaar verlies blijft maken). Welnu, de steun brak niet en de koers zetten er keurig een nieuwe dagcyclusbodem neer. Nu deze week bijna is afgerond lijkt het dus zeer waarschijnlijk dat de weekcyclusbodem nu is gezet en we in de komende twee tot drie maanden hogere niveaus tot boven $1400 gaan opzoeken. Dit scenario wordt vooralsnog ongedaan gemaakt als de koers nu onverwacht tot onder de steun rond $1308 daalt.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 18, 19 en 20 november 2016

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten, meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 18, 19 en 20 november 2016. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 115 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link: https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

YouTube trailer: https://youtu.be/Lu1UCBkrvzA

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10400, tweede steun 10240, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11100;

Bund future: eerste steun 163.30, tweede steun 162.80, eerste weerstand 165.50, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).