Goede morgen traders,

De trading range in Dax en Dow is nog steeds intact, zodat swingtraders nog even geduld moeten hebben.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

We beginnen met de dagchart van de Dax future. Goed te zien dat de trading range nog volop intact is. De onderkant ligt rond 10100, de bovenkant rond 10800. Ik zie de markt hier nog niet meteen uitbreken. Als we naar de lopende cyclus kijken, dan tel ik thans dag #13. Hierbij ga ik ervan uit dat de mid cycle low op 30 september jl. is gezet. Een test van de high rond 10680 en mogelijk 10800 is mogelijk, maar ik geloof niet dat de koers daar duurzaam boven blijft. Met andere woorden, indien de koers boven één van de toppen uitbreekt en meteen weer (binnen twee dagen) terugbreekt, dan levert dat aardige shortkansen op.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

De weekchart van de Dax oogt interessant. Puur vanuit Price Action perspectief (het lezen van de chart) ziet het er bullish uit. We zien immers dat de koers een milde correctie liet zien van twee weken en dat de oplopende MA banden daarbij keurig als steun fungeren. Vorige week leek er even wat druk te ontstaan, maar lukte het aan het einde van de week om weer het beginniveau van de week te halen, waardoor er een bullish pinbar ontstond. Puur vanuit Price Action perspectief lijkt het daarom waarschijnlijk dat de Dax de komende weken verder kan oplopen in koers.

Daar staat dan de cyclus tegenover. Als ik ervan uitga dat de huidige cyclus in de week van 20 juni werd begonnen, dan noteer ik thans week #15. De mid cycle low staat dan drie weken terug (tevens begin dagcyclus). Gezien het redelijk bullish karakter van de weekcyclus is het dus niet onmogelijk dat we nog een poging tot uitbraak boven 10800 gaan zien. De vraag is dus echter of deze eventuele uitbraak zo laat in de cyclus over een dermate kracht kan beschikken dat we ook boven 10800 blijven.

We zitten dus met een soort van ‘dilemma’. Met andere woorden, hier moet een keuze gemaakt worden. Die keuze valt bij mij altijd in het voordeel van Price Action uit. Immers, Price Action is real time, terwijl indicatoren ‘lagging’ zijn. Price Action geeft direct aan welke marktpartij (kopers of verkopers) de controle hebben. Ik prefereer daarom de opwaartse variant. Dat hoeft overigens niet te bijten met mijn daganalyse. Het is dus goed mogelijk dat de koers even opwaarts uitbreekt en dan terugbreekt om de correctieve fase van de dagcyclus te zetten (en dat levert dus voor de swing traders die wat korter op de bal spelen shortkansen op). De langere richting lijkt echter vooralsnog gewoon opwaarts. We moeten hier dus gewoon twee time frames uit  elkaar houden.

Waar ligt dan in de weekchart het niveau waar de bullish visie vanuit het Price Action perspectief omslaat? In principe ligt dat onder de low van de bullish pinbar, dus onder 10180. Onder dat niveau worden twee bullish bars ongedaan gemaakt en dan ligt ook de Price Action weer in lijn met het mogelijke einde van de weekcyclus. Maar zolang dat niet het geval is, moeten we altijd de markt blijven volgen. Ik heb het vaak meegemaakt dat de cyclus een mogelijke correctie aangeeft, maar de markt dit negeert en de echte cyclusbodem later wordt gezet na een hele milde correctie. Het tellen van het aantal bars in een cyclus en het bekijken van enkel de Double Stochastics is gewoon onvoldoende. Je moet Price Action meenemen in de beslissingen en dit altijd een zwaardere weging geven.

Afsluitend wil ik graag nog even naar de weekchart van Goud kijken, omdat we hier een interessante ontwikkeling zien.

Goud weekchart

Goud weekchart

Enkele weken geleden gaf ik aan dat de weekcyclus van Goud in de laatste fase zat en we mogelijk een correctie tot de MA banden konden verwachten. De ingetekende cirkel heb ik sindsdien niet verwijderd. Twee weken geleden schreef ik het volgende: “Nu deze week bijna is afgerond lijkt het dus zeer waarschijnlijk dat de weekcyclusbodem nu is gezet en we in de komende twee tot drie maanden hogere niveaus tot boven $1400 gaan opzoeken. Dit scenario wordt vooralsnog ongedaan gemaakt als de koers nu onverwacht tot onder de steun rond $1308 daalt.”

Het leek er inderdaad op dat de weekcyclus gezet was omdat ook de lange Double Stochastics naar boven toe draaide. De bullish candle bevestigde dat. Maar we weten ook dat signalen soms snel ongedaan gemaakt kunnen worden en je dan nog een laatste daling krijgt. Een plan B is altijd nodig. Dit plan B trad dus in werking met de daling van de koers onder $1308. De koers noteert nu rond $1265, zodat dit derhalve een goede stop bleek te zijn. Het is nu zaak om te letten op een bodemvorming in de dagchart. Dus bijvorbeeld een low, even herstel en dan een mislukte poging om die low substantieel te breken. Op dit moment zie ik dat nog niet, zodat eventuele longposities nog niet aan de orde zijn.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 18, 19 en 20 november 2016

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten, meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 18, 19 en 20 november 2016. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 115 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link: https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

YouTube trailer: https://youtu.be/Lu1UCBkrvzA

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Let op: volgende week geen blog! Ik ben vanaf morgen een week in Spanje (nabij Madrid) waar ik samen met 20 ex-cursisten ga traden. We doen dit twee keer per jaar. Ik ben dus niet in staat om volgende week de blog (en ook niet de vlog) de publiceren.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 10130, tweede steun 9800, eerste weerstand 10690, tweede weerstand 10800;

Bund future: eerste steun 164.00, tweede steun 162.80, eerste weerstand165.50, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).