Goede morgen traders,

Alles gaat zo zijn gangetje op de financiële markten. Beleggers zijn totaal niet verontrust, hetgeen zich vertaalt in de alsmaar dalende volatiliteit. ‘Normaal’ gesproken zou je zeggen dat dit een voorloper is van nieuwe onrust op de markten, omdat volatiliteit ook een cyclisch gedrag vertoont. Echter, deze cycli lijken steeds kleiner te worden (wellicht door toedoen van de centrale banken), dus wie daar automatisch op gokt die komt bedrogen uit.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax tekent zich een dagcyclustop af. We tellen dag 18 en dat valt netjes binnen de bandbreedte. Opvallend is ook dat de huidige correctie meer een correctie in tijd is (zijwaarts). Dat past natuurlijk bij de sterk bullish dagcyclus, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van het (bullish) begin van de weekcyclus. Het ligt dus voor de hand dat deze bearish fase van de dagcyclus niet voor niet al teveel ‘koersschade’ zal zorgen. Rond 12500 ligt enige steun van betekening (lows van een aantal dagen). Daaronder kan de Dax een 200 punten verder dalen.

Gezien het bullish karakter van trend en cyclus verwacht ik na deze dagcyclusbodem vrij snel een test van het topniveau rond 12500 en uiteindelijk een doorbraak ervan met koersdoel 12900. Het alternatieve scenario is dat we nu a) een diepere correctie krijgen en b) de volgende opwaartse beweging geen hogere top oplevert.

Bund future dagchart

De Bund bevindt zich in de verwachtte correctiebeweging tot de zone 161.50-161. We zijn daar even intraday onder gekomen, maar niet noemenswaardig. Van belang voor een spoedige hervatting van de eerdere impuls is dat de koers snel boven 161.40 sluit. In de chart is dat met de korte zwarte pijl weergegeven. In dat geval wordt een bodemzone afgerond en ontstaat een nieuwe longtrigger.

Voor de korte termijn is het ietwat verontrustend dat de recente correctie toch vrij sterk was. Daardoor neemt de kans af dat de koers op de korte termijn een nieuwe high zal maken. We kunnen de recente daling vanaf 163,50 tot rond 161 aanduiden als een zogenaamde ‘bear wall’. Je kunt dus de individuele rode bars als het ware inkleuren als één bar. Vaak zien we dan dat een herstel van de koers niet verder reikt dan rond 50% van deze voorafgaande daling. Het zal dus interessant worden de komende tijd. In mijn vlog van afgelopen woensdag gaf ik al aan dat ik voor de Bund voor de komende maanden een flinke beweging verwacht. Wil je de vlog nog eens bekijken, hier de link:

Zolang de Bund dus niet eerst boven 161.40 sluit is een eventuele long niet aan de orde. Tevens vervalt een long trade als de koers nu weer onder de vorige low sluit, omdat de lange MA banden dan onvoldoende steun hebben geboden.

Dag chart Goud

Goud heeft een kritiek punt bereikt. In de vorige blog gaf ik aan dat de koers niet echt onder $1300 mocht breken,. Dat niveau leidde ik af van de in de chart ingetekende steun, die we over de twee toppen van april en juni kunnen trekken. De  koers moet nu op de korte termijn boven $1300 sluiten voor een positieve test van de steun, een hervatting van de opwaartse trend en een long swing trade.

3-daagse intensieve trading cursus gepland voor 10, 11 en 12 november 2017

Traders, als jullie serieus een grote stap in de goede richting willen zetten, meld je dan nu aan voor de 3-daagse trading cursus die ik gepland heb voor 10, 11 en 12 november 2017. Tijdens deze drie intensieve dagen leg ik jullie mijn trading methodiek uit. Geen black box, maar objectieve regels en een duidelijke structuur waarop dit concept gebaseerd is. Ik heb in de afgelopen jaren ruim 135 traders getraind en mag gerust stellen dat dit voor velen de ommekeer is geweest naar een consistentere wijze van traden. De ‘heilige graal’ bestaat: die ligt in de trader zelf. De methode leer je van mij.

Alle informatie over deze cursus vinden jullie middels deze link: https://www.cyclustrader.nl/2017/09/cyclustrading-seminars/

Ik heb op YouTube ook een informatievlog gemaakt, dit is de link:

Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar: m.ahrens@live.nl

Reacties op blog

Ik heb de reacties op de blog uitgeschakeld omdat ik dagelijks enkele tientallen keren spam ontvang. Reacties met vragen of opmerkingen kunnen direct naar mijn e-mail adres worden gestuurd: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12500, tweede steun 12300, eerste weerstand 12650, tweede weerstand 12900;

Bund future (sept future): eerste steun 160.60, tweede steun 160.00, eerste weerstand 161.40, tweede weerstand 162.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).