Goede morgen traders,

Terwijl Nederland gisteren gebukt ging onder een flinke storm, is het op de aandelenmarkten nog steeds windkracht 1 tot 2, heel af en toe even een windvlaagje 3. Dinsdag ‘schokte’ de Dow beleggers met een intraday daling van bijna 400 punten. Volledig onbekend bij veel nieuwkomers op de beurs natuurlijk en gelukkig waren de hulptroepen snel bij de plaats des onheils en kon de koers de dag erop meteen weer een nieuwe ‘all time high’ neerzetten. 

En toch…met het einde van de dagcyclus in zicht lijkt de Dow even wat gevoeliger te zijn voor correcties. Wie de vorige blog heeft gelezen die weet hoe ik erover denk: de situatie is op den duur onhoudbaar, maar ik kies pas voor het kamp van de beren als ik ook daadwerkelijk duidelijke signalen opvang die op topvorming duiden. Te vaak en te duur waren de experimenten in het verleden om tegen de trend in te gaan onder het motto “maar de koers is al zover gestegen”. Nee, dat laat ik graag aan beginnende traders over en aan de ‘hard-core’ traders die maar niet willen leren van hun fouten en eigenwijs het pad uit het verleden volgen dat niet tot consistente winsten leidde, en toch elke keer erin geloven dat diezelfde weg opeens tot een nieuw resultaat zal leiden.

Dax future dagchart

Laten we de dagchart van de Dax onder de loep nemen. Dagcyclusbodem op 2 januari jl. en thans de 13e dag tellende. Conform verwachting werd dinsdag de mid cycle low gezet en nu is het interessant in hoeverre de Dax in staat is qua koers nog boven de vorige high rond 13400 uit te komen. Het is maar een 150 punten, maar uit het hele chartbeeld straalt niet echt kracht. Ik ga er vanuit dat een uitbraak, als deze gebeurt, slechts kort zal duren en per saldo een prima shortkans oplevert voor alerte traders die willen inspelen op het einde van de dagcyclus. Mijn shortbril ligt dus voor het grijpen, maar ik wacht nog op intraday signalen om deze definitief op te zetten. Indien de koers nu al topt, dus relatief snel in de tweede cyclushelft, dan is een test van de lows rond 12800 goed mogelijk en moet het scenario van een nieuwe weekcyclusbodem (zie blog vorige week) nog eens goed worden heroverwogen.

Bund future dagchart

In de dagchart van de Bund lijkt het erop dat de huidige dagcyclusbodem toch nog niet helemaal klaar is. Zowel de korte als de lange Double Stochastic knikken omlaag en aangezien de vorige ‘impuls’ van afgelopen dinsdag maar een enkele dag telde ligt het voor de hand dat we toch nog een koersniveau onder de 160.10 zien (onder de vorige low). De low van de dagcyclus zou dan wel moeten samenvallen met de weekcyclusbodem en zoals in de vlog van afgelopen woensdag vermeld (https://youtu.be/-M8BtHbxTCs) wordt het dan voor de langere termijn zeer interessant. Weet de Bund namelijk vanaf die weekcyclusbodem fors te herstellen en uit de langdurige trading range te breken of staat er op maandbasis een dubbele top en kunnen we ons voor de komende maanden en mogelijk langer opmaken voor lagere koersen en dus een stijgende rente?

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 13120, tweede steun 12850, eerste weerstand 13400, tweede weerstand 13500;

Bund future (sept future): eerste steun 160.00, tweede steun 159.00, eerste weerstand 161.00, tweede weerstand 162.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).