Goede morgen traders,

Geen grote koersveranderingen deze week, de vorige week geschetste scenario’s zijn allemaal nog intact. Laten we daarom meteen met de Dax beginnen.

Dax future dagchart

De huidige dagcyclus telt vandaag de negende dag. De daling van eergisteren zal waarschijnlijk de ‘mid cycle low’ geweest zijn zoals ook in de vlog van afgelopen woensdag vermeld. Ik verwacht daarom nog een verdere stijging van de koers tot de eerste weerstand rond 12600 en mogelijk tot 12800, zie de ingetekende pijltjes. Vanaf deze niveaus zet de koers van conform het hoofdscenario weer een daling in tot uiteindelijk nieuwe lows, aangezien we bezig zijn met een zwakke weekcyclus.

Je ziet ook in de periode tussen eind januari en nu dat de Dax allerminst sterk oogt. Opwaartse bewegingen zijn kort, overlappen elkaar qua koersbars en worden afgewisseld door felle dalingen. Geen bodem dus voor een koersstijging van enig formaat. Wat we dus nodig hebben om het hoofdscenario ongeldig te laten worden is bijvoorbeeld een krachtige stijging tot 12600 of 12800, gevolgd door een milde correctie (in plaats van een nieuwe dalende impuls). Pas dan moeten we twijfelen dat er nog nieuwe lows in het verschiet liggen.

Bund future dagchart

Ook de Bund future volgt nog het uitgestippelde pad. Ik gaf aan dat de koers zeer waarschijnlijk na de dagcyclusbodem nog hoger kan en daarbij dan de zone tussen 157.50 en 158.50 kan testen (in de chart gemarkeerd door het rode vlak). De koers heeft deze zone inmiddels bereikt en dat gebeurde zelfs met aardig wat momentum. Ik sluit een uitschieter tot iets boven deze zone niet uit, maar ga er eigenlijk toch vanuit dat de Bund de meeste opwaartse potentie nu wel benut heeft en wel vanwege het beeld in de weekchart.

Bund future weekchart

In de weekchart zien we een forse dalende impulsbeweging en de verwachting was dat de komende weekcyclus per saldo eerder bearish dan bullish zou worden (vanwege einde cyclus maandcyclus). We noteren nu de vijfde week van de nieuwe weekcyclus en normaal gesproken topt een bearish weekcyclus ergens tussen de derde en achtste week. We zien nu ook voor het eerst sinds lange tijd dat de MA banden neerwaarts gekruist zijn, in combinatie met een zogenaamde ‘first cross sell’ in de Quick indicator (de onderste indicator). Bekijk anders nog even de vlog van afgelopen woensdag voor een toelichting op dat signaal.

Wat hebben we nu nodig? Voor een hervatting van de dalende impuls is het nu noodzakelijk dat de koers rond dit niveau op dagbasis een duidelijk omkeersignaal laat zien zodat we a) een signaal zien dat de stijging is afgelopen en b) een referentieniveau hebben voor een stop. Als we dit zien, dan is een eerste swing short positie interessant met als eerste koersdoel de low rond 154.50.

Nieuwe driedaagse trading cursus op 13, 14 en 15 april 2018

Ik heb weer een datum gepland voor een nieuwe driedaagse trading cursus, waarin alle facetten uitleg van mijn trading methode. Voor meer informatie, kijk op mijn site: https://www.cyclustrader.nl/2017/09/cyclustrading-seminars/

Ik heb ook een korte YouTube vlog gemaakt over de cursus, zie hier: https://youtu.be/OzY-Pt6HNKk

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12100, tweede steun 11900, eerste weerstand 12600, tweede weerstand 12850;

Bund future (juni future): eerste steun 157.50, tweede steun 156.20, eerste weerstand 158.50, tweede weerstand 159.20;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).