Goede morgen traders,

Vandaag geen column, aangezien er ten opzichte van vorige week echt niet veel is gebeurd en de visie als zodanig ongewijzigd blijft. Ik wil echter wel een korte update geven, die met name een educatieve inslag heeft.

Kijk even naar onderstaande daggrafiek die in afgelopen maandag publiceerde.

Bund future dagchart

In de daggrafiek zien we dat de koers vrij snel onder de cyclusbodem daalde en daarmee wordt de top van de cyclus bevestigd. Een vroege cyclustop is bearish en we ‘weten’ dan dat er na een tussentijdse opleving (de mid cycle low) nog een nieuwe daling volgt die zeer waarschijnlijk onder de cyclusbodem komt. Het is dus zaak om in de loop van die opleving uit te kijken naar een signaal van topvorming.

Bund 240 minutenchart

Die topvorming zien we niet op tijd in de daggrafiek, daarvoor is deze time frame niet geschikt. Ik gebruik in dit geval een 240 minutenchart en kijk dan naar twee dingen. Ten eerste, de MA banden. Ik wil dat de koers een heel eind richting de lange dalende MA banden beweegt en ergens rond die banden dan een top neerzet. Ten tweede, ik wil dat de Double Stochastic helemaal is opgelopen tot ergens rond de 90 of hoger. Ik heb het dan over de lange Double Stochastics, de rode lijn. Vanaf dat moment switch ik wederom naar een lagere time frame en probeer ik topvorming te ontdekken.

Bund future 15 minutenchart

Meestal is dat de 15 of 30 minutenchart. Hier wil ik een duidelijke trendverandering in zien, dus dalende MA banden en een koers die rond die dalende banden afketst. Belangrijk: enkel omdat bijvoorbeeld de Double Stochastic in de 240 minutenchart hoog staat wil niet zeggen dat een top er is. De koers dient dat te bevestigen. Laat de eerste daling dus altijd aan een ander, handel altijd op een reactie. Dat zorgt ervoor dat het risico kleiner en de kans op succes veel groter is. In de 15 minutenchart zien we goed dat de MA banden draaien van opwaarts naar neerwaarts en dat de koers rond 09.30 uur duidelijk afketst op die dalende banden. Rond het middaguur (zie de pijltjes) zien we hetzelfde. Dat zijn de momenten waarop je moet wachten en dan instappen. Vervolgens de positie, die altijd uit meerdere contracten bestaat, uitscalen op meerdere niveaus. Je weet immers niet exact waar de bodem ligt, we hebben alleen referentiepunten middels steunniveaus. Het laatste contract of het laatste deel van de positie trail je dan met de MA banden in bijvoorbeeld de 15 minutenchart. Je geeft dit deel dus de meeste ruimte, hopende op een flinke winst. Inmiddels is de winst op deze positie al opgelopen tot meer dan een vol punt, waarbij ik een deel van de positie gisteren al rond 142.50 heb gesloten.

Traden is een zaak van geduld en money management en vooral handelen in de richting van de trend. Als u dat zorgvuldig doet dan komt het helemaal goed.

Datum trading cursus is bekend

Het duurt nog heel even, maar voor degenen onder jullie die serieus met trading bezig zijn of van plan zijn hun trading activiteiten naar een hoger niveau te brengen, noteer alvast 22-24 maart 2013 in de agenda. Ik geef dan namelijk weer mijn intensieve driedaagse trading cursus, waarin ik mijn trading methode van A tot Z uitleg. Geen black box, open en eerlijk, erop gericht om succesvol te traden.

We beginnen op vrijdagochtend 09.00 uur en eindigen de dag rond 17.00 uur, net als op zaterdag en zondag  De cursus zal worden gehouden in Hotel van der Valk Vianen, direct langs de A2. Ik heb daar al eerder deze cursus gehouden. De verzorging is top, zodat we ons geheel kunnen concentreren op het programma. De overnachting is niet bij de cursus inbegrepen, maar in het hotel kunnen jullie indien gewenst tegen een zeer redelijke prijs overnachten. Ik verwijs jullie voor het exacte programma naar mijn website, waar ook diverse reacties staan van eerdere cursisten:

https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

De prijs van deze driedaagse cursus bedraagt €1595. Hierin inbegrepen is naast de cursus een uitgebreid cursusboek, lunch, koffie, thee, fris e.d. alsmede gedurende twee weken na de cursus een dagelijks verslag van alle trades die ik gedurende die dag heb gedaan. Uiteraard sta ik altijd open voor vragen die na de cursus opkomen.

Aangezien het een intensieve en interactieve cursus is, wil ik de groepsgrootte beperkt houden tot maximaal 15 cursisten. Vol is dus vol.

Mochten jullie interesse hebben of vragen omtrent de cursus, neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen naar: m.ahrens@live.nl

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).