Goede morgen traders,

Afgelopen vrijdag zagen we duidelijke bodemvorming in de aandelenmarkten. De Dax zette vroeg in de middag nog een nieuwe low neer, maar die ging gepaard met een positieve divergentie, terwijl de langere cycli allemaal potentiële bodemvorming aangaven. Als je dan ook nog een ‘failed breakout’ patroon krijgt in de 60 min chart en lager, dan is het niet zo moeilijk om een speculatieve longpositie in te nemen.

Sindsdien is de Dax meer dan 300 punten gestegen. Qua risico en rendement kunnen contraire posities interessant zijn, mits aan diverse voorwaarden wordt voldaan. Ik ben niet zo’n voorstander om tegen de trend in te gaan, maar als je ziet dat een langere cyclus dichtbij een bodem staat, er positieve divergenties zijn ontstaan tussen de indicatoren en de koers en je een ‘failed breakout’ patroon krijgt, dan is het mogelijk om tegen een minimaal risico dichtbij de bodem in te stappen. Jullie zien, er zijn nogal wat mitsen en maren, dus niet iedere bodem komt daarvoor in aanmerking, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. We moeten als traders niet alles traden wat los en vast ziet, enkel de beste setups.

Dax future dagchart

Als we nu naar de dagchart kijken, dan zien we dat de Dax rond 8100 is gebodemd. Citaat uit mijn vorige commentaar: “Ik zie een correctie tot ergens rond 8100, waar dan prima koopkansen liggen voor een snel herstel.” Zo geschiedde. Maar er is een klein probleem met de cyclustelling. Ik tel 11 bars als we ervan uitgaan dat we alweer aan een nieuwe dagcyclus begonnen zijn. Dat is vrij kort. Aan de andere kant, de vorige cyclus was erg lang en dan zie je vaker dat deze wordt afgewisseld door een kortere cyclus. De indicatoren geven heel netjes bodemvorming aan, dus wat mij betreft tel ik nu het begin van een nieuwe dagcyclus, temeer omdat dit herstel ook zo krachtig is. Of er een nieuwe high zit aan te komen…ik weet het niet, maar ga ervan uit dat de opwaartse krachten gestaag minder worden. Bedenk, we moeten nog de daling inzetten van de vierjaars cyclus.

Bund future dagchart

Mijn koersdoel voor de Bund op 142 komt steeds dichterbij. Ik gaf de vorige keer aan dat nieuwe swing shorts niet zo interessant zijn, maar wel shorts die vanuit de intraday chart worden geplaatst, vanwege de betere verhouding van het risico ten opzichte van het rendement. Zie de volgende chart voor de short die gisteren werd geplaatst.

Bund future uurchart

In de uurchart zien we duidelijk hoe de koers in de ochtend afketste op de dalende MA banden en de overige indicatoren een duidelijke top aangaven. Een klassieke short setup zoals ik die ook in de cursus doceer. Als je vervolgens ziet de er twee steunniveaus zijn en de trend in de hogere charts ook dalend is, dan weet je dat deze steunen bedoeld zijn om gebroken te worden. Dit soort traders zijn ‘no brainers’. Niet dat elke trade goed gaat (wel de meeste), maar het gaat erom dat de signalen allemaal een kant op gaan en dat de trader daarom ook maar een mogelijkheid heeft, namelijk short. Wie dan toch long gaat of zijn short veel te kort aanhoudt, die moet snel historische charts doornemen om de kracht van dit soort patronen te doorgronden.

Waar het voor ons als traders dus om gaat is niet dat we de hele dag door traden. Soms zijn er weinig kansen en doe ik maar een enkele of hooguit twee trades op een dag. Maar het gaat erom dat de meeste van deze trades winstgevend zijn en dat je bij sommige trades, waarbij alles klopt (de zogenaamde vijf sterren trades) de maximale positiegrootte kunt inzetten. Zoals dus bij de Bund van gisteren. Een dergelijke trade levert dan genoeg winst op voor een hele week, zodat je vervolgens ook heel selectief verder kunt zoeken en wachten op de betere tot beste setups.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2650, tweede steun 2615, eerste weerstand 2760, tweede weerstand 2840;

Dax future: eerste steun 8040, tweede steun 7900, eerste weerstand 8420, tweede weerstand 8560;

Bund future: eerste steun 142.20, tweede steun 141.20, eerste weerstand 144.50 tweede weerstand 145.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).