Trading dag update 16 juli 2015

Door | 2015-07-16T09:47:18+00:00 16 juli 2015|Categorieën: Geen categorie|11 reacties

Goede morgen traders,

Na alle koersgeweld ga ik vandaag eens de weekcharts erbij pakken om te kijken in hoeverre de afgelopen weken hun sporen hebben achtergelaten op de langere termijn charts.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

In de bovenste chart ziet u de maandchart van de Dax. De vorige cyclusbom is duidelijk te zien en middels de groene pijl gemarkeerd. We zitten nu in de negende maand en het oogt nu alsof we de mid cycle low van de maandcyclus gezet hebben. Dat zal dan in de weekchart zichtbaar moeten zijn.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Inderdaad, in de weekchart zien we dat de cyclusbodem nu gezet is. De lange Double Stochastics, de rode lijn in het eerste subvenster, draait nu omhoog en bevestigt de bodem. We zien tevens dat afgelopen week een sterke week was die een grote groene candle heeft gevormd. Met andere woorden, de maandcyclus heeft inderdaad de mid cycle low gezet. Gezien het feit de de vorige correctie slechts een klein deel van de voorgaande stijging heeft gecorrigeerd en ook maar drie maanden duurde (cyclus dus bullish), ligt het voor de hand dat de Dax binnen afzienbare tijd nieuwe ‘all time highs’ maakt. Een andere conclusie kan ik gewoon niet trekken. De trend is overduidelijk bullish en het feit dat de afgelopen twee weken alweer ongeveer de helft van de correctie goedmaken getuigt van grote kracht. Natuurlijk kijk ik ook naar de hele lange charts en denk ik: hoe lang blijft het nog stijgen, want de hele lange cycli zijn al lang over de top heen. Maar ik kan weinig vinden dat deze bullish analyse tegenspreekt. Het enige scenario dat er voor de bears overblijft is dat de huidige weekcyclus abrupt stopt en omkeert. Maar dat is, gezien de chart, niet het meest logische scenario.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

Vorige week gaf ik al aan dat de Bund een weekcyclusbodem liet zien, hier het bewijs ervan. We zien dat de Double Stochastic opwaarts is gedraaid en de bodem bevestigt. Overigens is dit beeld minder sterk en minder duidelijk dan bij de Dax. Sterk is wel dat de RSI14 twee keer succesvol de 40-lijn heeft getest. Dit niveau fungeert als steun tijdens een opwaartse trend. In de Bund zien we nu twee kritieke niveaus die doorbroken moeten worden, zijnde 154,20 en 155,30. Ik kan mij niet voorstellen dat de Bund zoveel kracht heeft dat deze weerstanden zonder slag of stoot worden gebroken. Meer zie ik de komende tijd dat deze niveaus inderdaad tot topvorming zal leiden met een week of twee van correcties als gevolg. Voor daytraders goed te traden, voor swingtraders wat minder.

Goud weekchart

Goud weekchart

Ik wil deze trading update afsluiten met de weekchart van het Goud. We zien dat het edelmetaal het scenario keurig volgt en de koers inmiddels in de steunzone is beland. Aangezien de pullbacks vanaf deze zone steeds kleiner en korter werden, geloof ik dat een doorbraak nu onvermijdelijk is. Als koersdoel heb ik $1000 staan en ik hou stevig vast aan mijn shortposities.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3600, tweede steun 3500, eerste weerstand 3680, tweede weerstand 3765;

Dax future: eerste steun 11500, tweede steun 11125, eerste weerstand 11900, tweede weerstand 12100;

Bund future: eerste steun 151.00, tweede steun 150.00, eerste weerstand 154.30 tweede weerstand 155.30;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Over de auteur

Michael Ahrens - Trader van beroep. Daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy. Ik heb ruim 20 jaar ervaring op de beurs, zowel als vermogensbeheerder voor bedrijven als trader voor persoonlijke doelen. Door de jaren heen heb ik een trading methode ontwikkeld op basis van cycli, price action en trendanalyse.
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

11 Reacties

 1. paul 16 jul om 10:21 Beantwoorden

  Fijn dat je af en toe de lange cycli bespreekt. Vorige week zaten we in de dag cyclus rond de bodem en toen sprak je het vermoeden uit dat ie bearish was en 3 tot 8 dagen zou kunnen gaan duren, lees nieuwe lagere top. Nu is DAX 1000 pnt gestegen en AEX van 455 naar 502. Gaat dat niet wat hard..

  • CyclusTrader 16 jul om 10:23 Beantwoorden

   Citaat vorige keer: “Als we echter ervan uit gaan dat de dalende trend nog intact blijft, dan mogen we tussen dag 3 en 8 wederom een lagere top verwachten. Vooralsnog echter heb ik geen shorts en wacht even op mogelijke korte longs die getriggered worden uit de kortere time frames.”

   Als er dus geen signaal is dan is er ook geen top, Dat geldt nu ook. Het is zeker hard gegaan en er komt ook een soort correctie, maar ondertoon is bullish

   • Ad 16 jul om 13:12

    Ja, klopt Michael. En als toppen gebroken worden, dan gaan we nog een stukje hoger. Er is dan immers gelijk sprake van right translation in de vigerende maandcycli (steevast een betrouwbaar signaal). Het is trouwens rijkelijk vroeg om nu al een bodem in de kwartaalchart te verwachten. De laatste dateert van eind 2011. Mijns inziens dient dan de huidige maandcyclus nog bullish te verlopen. De volgende daarentegen, tja die zou dan een uitgesproken bearish karakter moeten kennen.

   • Ad 17 jul om 10:57

    Ik wacht voor wat longposities dus op een correctie die naar verwachting (voor AEX) niet dieper zal gaan dan circa 485, de 55MA.

 2. paul 21 jul om 14:05 Beantwoorden

  krantenkoppen AEX stijgt 10% in 2 weken, VIX superlaag, meestal eerder top(je) dan bodem..

 3. paul 24 jul om 11:57 Beantwoorden

  wanneer schrijf je nieuwe Column Michael? duurt MCL niet wat lang..?

 4. Ad 27 jul om 11:27 Beantwoorden

  Daarnet, conform plan, in de overshoot naar beneden zo rond 485 eerste longposities ingenomen. Kijken waar het schip strandt.

 5. paul 27 jul om 11:40 Beantwoorden

  volgens mij was de overshoot naar 506 (stierenval) en is nu de kat dood, veert nog een keer op vanaf de stoeprand.. vindt rare cyclus, 5-8 dagen heel erg bullish en nu al weer dagen in mineur..serieus: veel aandelen springen op rood, grote fondsen die in down cyclus komen, RD, ASML etc

 6. Dirk 28 jul om 15:26 Beantwoorden

  Overall marktindicatoren US staan op bodemwaarden/zwaar OS. Vandaag of morgen de triggers in deze waarden is het startsein voor een longrally.

  • Dirk 29 jul om 06:37 Beantwoorden

   Triggers US zijn gisteren geraakt..

   • Ad 29 jul om 17:20

    Dag Dirk, Vandaag waren er weer mooie instapkansen, maar ik heb niks bijgekocht. Wellicht morgen op wat zwakte. Immers, vandaag zien we bevestiging van de MCL. Op naar de 510!

Reageer op dit bericht