Trading dag update 17 december 2015

Door | 2015-12-17T11:28:58+00:00 17 december 2015|Categorieën: Geen categorie|16 reacties

Goede morgen traders,

Zo tegen het einde van het jaar is het altijd weer leuk om de voorspellingen van de zogenaamde ‘experts’ te lezen voor het komende jaar. Het is een beetje alsof je in de supermarkt even door de roddelbladen doorheen bladert. Er staat feitelijk niets zinnigs in, maar het wel even aardig tijdverdrijf. De meeste voorspellingen komen niet uit en heel dikwijls ligt de realiteit er zo ver vanaf dat je je afvraagt wat de analist in kwestie heeft gebruikt.

Het moge duidelijk zijn, ik ben geen voorstander van het volgen van ‘gurus’. Zij verkopen een soort black box die dikwijls bestaat uit veel lucht en weinig echte substantie. Op de doos staat dan wel ‘jaren ervaring’ en ‘prijs van dit en dat gewonnen’, maar als het erop aankomt falen ze keer op keer. Dat is ook niet verwonderlijk, want het enige doel is om de analyse te verkopen, zij het middels abonnementen, adviesdiensten en wat des te meer. Kijkt u maar eens op DFT.nl, waar veel van deze ‘gurus’ regelmatig hun voorspellingen opschrijven. De eindejaarsrally (die niet kwam) is nu weer een ‘hot topic’ en natuurlijk altijd de langetermijnvoorspellingen dat de AEX nu toch echt naar de 600 en hoger gaat.

Ik ben van mening dat met wat kennis van zaken iedereen beter zelf kan beleggen. Dat is ook nog eens een stuk goedkoper. Het probleem van het volgen van iemand anders is namelijk dat je niet weet wat er in die grote black box zit en dan is het moeilijk om het vol te houden als de resultaten tegenvallen. Daarnaast is het altijd maar de vraag wat de echte motieven van iemand zijn. Ik zie helaas nog steeds regelmatig aanbieders van adviesdiensten de portefeuille ‘resetten’ als het even tegenzit. Dan wordt het track record even opgeschoond en ziet alles er weer prima uit, alleen niet voor de klant. Dat geldt met name voor veel kortetermijn adviesdiensten die trading adviezen geven. Trading is een vak. Gemiddeld verdient 8% van de traders echt geld. 92% van de traders verliest geld. Niet altijd en niet elke dag wellicht, maar wel op langere termijn. Soms niet zo veel, soms alles. Met andere woorden, geld verdienen met trading is echt niet voor iedereen weggelegd en dat heeft met name te maken met de psychologie van het traden. De meeste traders zijn namelijk niet in staat om de discipline op te brengen om elke trade als een individuele, onafhankelijke gebeurtenis te zien. Traden is een ‘mind game’ en wat in het normale leven als ‘normaal’ wordt beschouwd, zoals weglopen voor gevaar, wordt op de beurs keihard afgestraft. Bijvoorbeeld, als de perceptie van het risico het grootste is (de koersen zijn al hard gedaald) levert dat de grootste kansen op. Echter, de meeste traders zijn dan al afgehaakt en stappen pas weer in nadat deze kans verkeken is.

Mijn vraag is dan dus: waarom zou een trader die wel geld verdient het in zijn hoofd halen om een adviesdienst te beginnen? Voor het geld hoeft hij het niet te doen, dus waarom de ellende op je hals halen van dit extra werk, tenzij je helemaal niet zo’n goede trader bent. Dan namelijk levert trading nog wat op, namelijk de kosten van het abonnement. Stelt u zich deze vraag eens als u weer iemand tegenkomt die mooie track records verkoopt. Zelf verkoop ik ook geen adviezen, hoewel deze vraag mij regelmatig bereikt. Maar ik weet dat dit mijn trading niet ten goede zou komen, want de nodige afleiding en bovendien: je bent als trader voor iemand anders altijd zo goed als de laatste trade. Drie verliestrades op rij? Dank u wel en tot ziens. Dat is niet vreemd, want je kunt niet verwachten dat iemand die jou volgt ook dezelfde discipline heeft om alle trades te doen.

Met andere woorden, traden moet je of zelf doen of helemaal niet. Dat is feitelijk de boodschap die ik wil overbrengen. Zelf doen betekent een methode aanleren en dan de nodige uren aan ‘screen time’ maken waarbij je jezelf en alle minder leuke eigenschappen tot in detail leert kennen. Ik probeer met deze blog en de driedaagse training daar een beetje aan bij te dragen, maar het grootste deel van het werk dient door de trader zelf gedaan te worden. Er zijn geen afkortingen. Geen snelle manier tot rijkdom. Alleen een snelle manier om van het geld af te komen, dat dan weer wel. Daarom, zo tegen het einde van het jaar een wellicht wat diepere boodschap: denk goed na als u wilt traden. Het is een echt vak met echt geld waar je het opneemt tegen de besten van deze wereld. De kans dat je slaagt is gemiddeld 8%. De positieve keerzijde is dat er altijd 92% klaarstaan om die kleine groep van winsten te voorzien, want ondanks technologische vooruitgang en lagere kosten blijft dit percentage opvallend stabiel.

Je zou het haast vergeten, maar gisteren werd de rente in de VS met 25 basispunten verhoogd, maar dat leidde al met al niet tot een hele grote opschudding. De geest is nu eindelijk uit de fles en we weten nu wat er verder gaat gebeuren, namelijk waarschijnlijk een reeks van twee tot mogelijk vier rentestappen in 2016.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart is er volgens mij nu de mid cycle low gezet op de tiende bar. De eerste helft van de cyclus was aardig bullish, maar per saldo zitten we natuurlijk nog wel met een lagere top ten opzichte van de ‘all time high’ van begin dit jaar. Teneinde deze dalende trend dus voort te zetten mag de tweede helft van deze weekcyclus dus in feite niet boven 11500 uitkomen. We zullen daarom nu goed de komende dagcycli in de gaten moeten houden of deze al in de beginfase (bar 3-8 van de cyclus) zwakte vertonen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we dat de nieuwe dagcyclus gezet is en thans dag drie telt. Ik had aanvankelijk gedacht dat de eerste steun rond 10450 wel sterk genoeg zou zijn, maar de markt dacht daar anders over en testte de volgende steun. In de chart heb ik twee niveaus gemarkeerd waar mogelijk dus zwakte kan ontstaan. Ten eerste, rond de dalende MA banden. Als we nu op dagbasis namelijk een dalende trend zouden zien, dan ligt het voor de hand dat rond die MA banden de koers gaat toppen. Ten tweede, rond het vlakke MA200. Dat niveau ligt 250-300 punten hoger. Dit zijn zeg maar de twee niveaus waar ik als trader goed oplet of ik daar zwakte zie en een trendomkeer (eerste lager top) in de lagere time frames. Zolang dat niet gebeurt is de weg van de minste weerstand omhoog, namelijk de meest bullish fase van de cyclus, de beginfase, volgen.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

In de weekchart van de Bund heb ik bij de vermeende vorige cyclusbodem een vraagteken gezet omdat de fase daarna allerminst bullish is. Ik hou dus rekening met een verlengde weekcyclus, maar dit scenario wordt natuurlijk steeds minder waarschijnlijk omdat we dan al week 26 in de cyclus tellen. Met andere woorden, bij een zeer lange cyclus zou er dan volgende week een soort ‘sell-off’ moeten volgen tot de nieuwe bodem.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart is goed te zien dat de Bund in een trading range zit, conform te vorige week uitgesproken verwachting. We tellen thans negende dag, met mogelijk gisteren een mid cycle low van de dagcyclus. Als de koers nu rond 158.50 een top zet (cluster MA banden) dan kan het nog wel een bearish tweede helft van de dagcyclus worden. Even goed opletten dus wat hier gaat gebeuren.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3130, tweede steun 3000, eerste weerstand 3385, tweede weerstand 3540;

Dax future: eerste steun 10150, tweede steun 9880, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11100;

Bund future: eerste steun 157.30, tweede steun 156.50, eerste weerstand 159.30 tweede weerstand 160.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Over de auteur

Michael Ahrens - Trader van beroep. Daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy. Ik heb ruim 20 jaar ervaring op de beurs, zowel als vermogensbeheerder voor bedrijven als trader voor persoonlijke doelen. Door de jaren heen heb ik een trading methode ontwikkeld op basis van cycli, price action en trendanalyse.
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

16 Reacties

 1. Dirk 17 dec om 14:29 Beantwoorden

  Goed stuk Michael.. Vooral het gedeelte m.b.t. psychologie. Goed boek hierover is Trading in the Zone van Mark Douglas. Een hele andere (psychologische) invalshoek dan de meeste boeken, die over methodes en systemen gaan. Wellicht ken je het? Prent jezelf zijn 5 basisregels in en je hebt een compleet andere mindset dan het overgrote deel van de traders. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad.

  • CyclusTrader 17 dec om 15:17 Beantwoorden

   Hoi Dirk,

   Ik heb het boekDouglas (die overigens enkele weken terug is overleden) goed. Een must read voor traders.

 2. peter 17 dec om 15:04 Beantwoorden

  vanuit een warm en zonnig benidorm de groetjes!

 3. Johan Wiersema 19 dec om 09:59 Beantwoorden

  Beste Michael,

  Een ongelooflijk goed stukje over het wel of niet volgen van goeroes. Ik ben het met 110% eens. Niet doen dus! Ook heel veel leergeld betaalt en veel frustraties. Fijne feestdagen, groet, Johan.

 4. Piet 20 dec om 23:11 Beantwoorden

  Hoi Michael, ik trade nu 2 jaar. Begon onbewust onbekwaam, verdiende veel en blies daarna account op (alleen winst gelukkig). Sindsdien hard gewerkt en veel geleerd (o.a. jouw training). Ik heb nu een systeem (jouw systeem aangevuld/gepersonaliseerd) dat in demo werkt. Zodra ik in demo heb aangetoond dat ik systeem met stricte discipline kan uitvoeren ga ik met echt geld aan de slag. Ik verbaas mij nog elke dag (trade full time) hoe psychologisch zwaar dit is (je beschrijvng klopt) terwijl ik hoog opgeleid ben en serieuze carriere achter mij heb. Ik heb nog nooit opgegeven en ga dat nu ook niet doen.

  • CyclusTrader 22 dec om 09:38 Beantwoorden

   Inderdaad Piet, trading is vooral een mind game, de methode is daar feitelijk ondergeschikt aan.

 5. paul 24 dec om 15:28 Beantwoorden

  schrijf je nog een column in 2015 Michael of was dit ‘t? Je staat in ieder geval bij mij op eenzame hoogte. Prettige Kerst.

  • Michael Ahrens 24 dec om 17:11 Beantwoorden

   Maandag volgt er nog een korte blog. Fijne feestdagen!

 6. temmie 28 dec om 10:25 Beantwoorden

  Net terug van vakantie en wat een verademing dit oprecht kritische stuk. Lig zelf geregeld in de clinch met deze luchtfietsers en erger me dood aan deze vorm van “Charlatanisme” welke altijd weer onzinnige aantallen “leken” onnodig de verliezen in jagen. Kun je het stuk niet op een groter podium (laten) plaatsen ? Groet Temmie

  • cyclustrader 28 dec om 10:40 Beantwoorden

   Hoi Temmie, dank voor de reactie. Ik vind dit podium prima zo. Heb zelf jarenlang voor DFT.nl geschreven maar het probleem van een groot podium is dat er ook zeer veel onkundige mensen bij zitten. Dat is op zich geen probleem, maar ik schrijf hier bewust voor de in trading geïnteresseerde lezers. groet, Michael

   • temmie 28 dec om 10:53

    Niets aan toe te voegen, je hebt gelijk. Het ga je goed. Groet temmie

 7. Wim 29 dec om 10:59 Beantwoorden

  Ik ben het zeker eens met het bovenstaande ., maar als je een waarschuwing plaatst over onbekwame traders ( 92% ) wat wellicht , is mijn ervaring , best wel kan kloppen noem dan ook man en paard , deze verplichting heb je dan ook als auteur.!
  Wat mij dan zou interesseren wie zijn dan die ‘ goeie ‘ 8% traders ben benieuwd!
  Mvg Wim.

  • CyclusTrader 29 dec om 11:07 Beantwoorden

   Beste Wim,
   ik begrijp niet goed wat je dan van mij wilt horen…wie die 8% is weet ik toch ook niet? Dit zijn data wereldwijd, afkomstig van tal van studies van onder meer brokers. Ik ken wel een aantal traders die bij die 8% horen en ook traders die bij de 92% horen, maar het is toch niet van belang wie ze zijn? Waar het om gaat is veel meer: hoe kom ik van die groep van 92% naar die groep van 8%? Dat is de werkelijke vraag en doel. Het antwoord hierop is: door heel hard te werken aan 1) een methode met een ‘edge’ (dat is het meest makkelijke deel) en 2) aan jezelf (daar struikelen de meesten over). groet, Michael

 8. Wim 29 dec om 12:06 Beantwoorden

  Dag Michael,

  Hierbij mijn dank voor je snelle duidelijke reactie ., ik dacht dat het zou gaan om NL traders die hun betaalde diensten aanleveren.
  Ik ben niet geïnteresseerd en allerlei studies om zelf een goede trader te worden daar heb ik niet meer de tijd en energie voor dus dat gaat ook echt niet lukken.
  Zelf heb ik onvoldoende kennis om een goede trader met een goede betrouwbare trackrecord te vinden daarom is mijn vraag aan jullie deskundigen welke NL optietrader(s) komen daarvoor dan en aanmerking?.

  Mvg
  Wim.

  • CyclusTrader 29 dec om 12:37 Beantwoorden

   Nee, ik zou niemand weten die goed is en zijn of haar diensten aanbiedt. Vandaar dat ik ook schreef: of zelf traden of helemaal niet 🙂 groet, Michael

Reageer op dit bericht