Goede morgen traders,

Het scenario van lagere koersen, zoals eerder in deze commentaren aangegeven, krijgt nu concreet vorm. Het is duidelijk dat we nu in de laatste fase van de maandcyclus zetten. Wat we alleen graag nog willen is een herstel van de markt zodat we op hogere niveaus shortposities kunnen innemen voor de laatste en mogelijk grootste daling.

Dat is altijd lastig in een fors dalende markt. De koersen zijn nu zo hard gedaald dat deze ver onder de MA banden staan. Je weet dan als trader dat dit gemiddeld genomen geen plek is voor nieuwe shorts omdat de markt normaal gesproken dan weer opveert en je dus binnen ‘no time’ op een fors verlies staat. We zagen al voorproefjes met fors hogere gaps, die dan uiteindelijk weer gesloten werden. Dit betekent echter dat traders die nu niet in de markt zitten (met shorts wel te verstaan) met enige weemoed kijken naar elke dag van daling. Hier zeg ik echter heel duidelijk: wees voorzichtig om nu short te gaan. De markt is sterk oversold. Ik weet dat een markt altijd nog meer oversold kan geraken, maar dat is een uitzondering op de regel. Derhalve wacht ik nu geduldig op een herstel van de markt om dan met (grote) shorts toe te slaan en te profiteren van een nieuwe dalende impulsgolf.

Aangezien de markten fors bewegen wil ik het rijtje charts, te beginnen bij de maandchart, voor de Dax nog even bekijken om te toetsten of we met het scenario van een grotere daling nog steeds op het goede spoor zitten.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

In de maandcyclus van de Dax tellen we thans de 15e maand. Dat betekent dat deze cyclus dus nog minimaal een maand tot mogelijk meerdere maanden kan duren. Normaal gesproken staat de Double Stochastic bij een cyclusbodem helemaal onderaan. Ik ga er vanuit dat we de komende maanden dan ook de grijze steunzone testen, ergens tussen 8900 en 8600. Maar eigenlijk verwacht ik een uitschieter tot onder 8000, waar zich dan weer kansen voordoen voor longs. Maar laten wij ons ook even verplaatsen in de marktdeelnemers. Koersen dalen omdat mensen verkopen. Waarom verkopen zij? Dat kan zijn omdat zij genoeg winst hebben gehad, maar het is vooral omdat op een gegeven moment de pijn van het verlies ondragelijk is geworden. Kunnen wij in de chart zien waar die pijn zit? In de maanchart heb ik een circel gezet rond een zeer interessante situatie. Drie maanden geleden was de Dax tot rond 9300 gedaald en bleek eens te meer dat ‘buying the dips’ het meest interessante was dat beleggers konden doen. Beleggers stapten dan ook op grote schaal in de Dax (en andere markten) hetgeen tot een stijging van rond 2000 punten leidde. Al deze kopers die dus ergens tussen 9300 en 11300 gekocht hebben staan nu op verlies. Zij lijden dus pijn en zullen op een gegeven moment overgaan tot liquidatie van hun posities. Zij zien dat hun strategie binnen twee maanden (voor degenen die op de top gekocht hebben meteen) is mislukt. Met andere woorden, naarmate de koersen verder onder druk blijven staan zal deze daling gevoed worden door marktpartijen die uit aandelen stappen. Een eventueel herstel van de markt zal dan dankbaar worden gebruikt om posities met minder verlies te sluiten. Dat is de psychologie van de markt. Je moet je dus proberen te verplaatsen in andere marktpartijen en kijken op wat voor niveaus zij pijn zullen lijden. Dat niveau is nu bereikt. Onder rond 9300 worden twee jaren volledig teniet gedaan en dat zal zijn sporen achterlaten.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart is het duidelijk dat we enerzijds op een kritiek punt zijn aanbeland (steun), maar dat de koers anderzijds ook erg ver is weggezakt een een goed herstel mogelijk is. We zien dat in de Quick indicator, die erg laag staat en ook de RSI14 noteert niveaus die vaak overeenkomen met (tijdelijke) bodems. Het is zelfs mogelijk dat we een (korte) weekcyclusbodem zien. Als het scenario van lagere koersen correct is dan kan de koers feitelijk tot twee niveaus herstellen, namelijk tot de korte MA banden of de lange. Ik heb beide scenario’s ingetekend. Welke het dan gaat worden weet ik ook niet, dan zie wel als het zover is. Overigens kunnen traders een herstel natuurlijk prima vanaf de long kant blijven volgen, voor zover zij wel in de gaten houden dat dit zeer waarschijnlijk een ‘dead cat bounce’ is.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart zien we dat de koers duidelijk onder alle MA banden staat en we weten dat dit normaal gesproken nooit erg lang kan duren. We zien tevens dat de lows van augustus en eind september zijn getest en vooralsnog standhouden. Het is zeer wel mogelijk dat we gisteren de dagcyclusbodem gezet hebben, dat is dus met de Double Stochastic lastig te zien. Mijn markering van een week geleden staat er nog, maar als we nu nog een dag hoger sluiten dan pas ik deze aan. We zouden dan een herstel van mogelijk twee tot vier weken kunnen zien. Overigens hoeft dit herstel niet loodrecht omhoog te gaan, een afwisseling tussen een positieve en een neutrale week kan ook. Feitelijk geldt: hoe minder overtuigend het herstel, des te meer overtuiging krijg ik dat het scenario van nog lagere koersen correct is.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de blog van vorige week sprak ik al de verwachting uit dat de Bund de weerstand zou breken en dat is deze week ook gebeurd. De Bund laat duidelijk zien dat beleggers uit aandelen vluchten en het geld in de Bund parkeren. De koers is nu wel uitgebroken, maar nu zitten we al met de volgende horde, de top van april 2015. Met een mogelijk herstelscenario in de aandelen in mijn achterhoofd ga ik ervan uit dat deze top niet zal worden doorbroken. Dat zou betekenen dat de Bund de komende week mogelijk dus weer onder 160 terugvalt en de MA banden rond 159 test.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2800, tweede steun 2705, eerste weerstand 3000, tweede weerstand 3215;

Dax future: eerste steun 9300, tweede steun 9000, eerste weerstand 9800, tweede weerstand 10150;

Bund future: eerste steun 160.30, tweede steun 159.00, eerste weerstand 161.70 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).