Goede morgen traders,

De shorts werden gisteren heel akelig uit de markt gedrukt. Mario Draghi, alias Mr. Marktmanipulatie, voerde weer een knap staaltje retoriek op, maar mening politicus zich een voorbeeld aan kan nemen. De rente blijft voor onafzienbare tijd laag. De markten zijn gered.

Jullie weten inmiddels hoe ik er over denk. De markten worden kunstmatig hoog gehouden, maar het werkelijke probleem wordt niet aangepakt. Het werkelijke probleem is dat wij in Europa toe zijn aan zeer ingrijpende hervormingen van onder andere de arbeidsmarkt en de nationale begrotingen. De economische groei is er niet, Nederland is een van de voorbeelden waar het helemaal niet goed gaat. De lage rente houdt de patiënt kunstmatig in leven, maar ook niet meer dan dat. Vanuit de optiek  van Draghi begrijp ik zijn toespraak wel, want hij werd door de stijgende rente (afkomstig van de uitspraken van de Fed) in deze positie gedrukt. Maar Draghi gelooft dat hij de financiële markten kan sturen zoals een circusdompteur zijn leeuwen probeert kunstjes te laten doen. Maar de markten zijn wat dat betreft niet oneindig stuurbaar. We kregen al een voorproefje van de marktreactie toen de Fed aangaf dat het QE programma zijn langste tijd heeft gehad. Markten hebben een eigen cyclus en ik geloof dus niet dat Draghi, Bernanke of wie dan ook op den duur deze cyclus kunnen elimineren.

circus

 

Natuurlijk is een marktreactie zoals gisteren uiterst welkom voor de stieren en doet het pijn voor iedereen die shorts heeft. Ik zat intraday long op de Dax (mooie setup in de kwartierchart ruim voordat de markten stegen), maar heb ook puts op de AEX. Dus per saldo bleef er van de winst van de Daxtrade niet veel over. Maar dat hoort er ook bij, geen probleem verder, zolang het totale plaatje een consistente winst oplevert, onder sturing van een goed en doordacht money management. Vooral niet emotioneel worden, dat is belangrijk (maar niet altijd makkelijk 🙂 ).

Met de forse stijging van de afgelopen week zou je wellicht inderdaad geloven dat het bearish scenario weer de ijskast in kan. Ik wil daarom even wat charts laten passeren met mijn commentaar erop, hoe ik het zie. Iedereen mag een andere mening zijn toegedaan, uiteraard moet de markt het bevestigen. Dus een garantie heb ik ook niet.

SP 500 index op kwartaalbasis

SP 500 index op kwartaalbasis

 

Ik begin met de chart van de S&P 500 index op kwartaalbasis. Bij de groene pijltjes heb ik de vierjaars cyclusbodem ingetekend. Deze bodem dient er qua tijd weer aan te komen. We zitten nu in het 18e kwartaal. Zie hoe de indicatoren bij de vorige cyclusbodems telkens lagere standen dan nu vertoonden. Dus zelfs al zou de toekomstige cyclusbodem een hele milde zijn, dan nog dienen de indicatoren duidelijk lager te gaan dan nu het geval is. Zelfs al is het een milde correctie, dan nog moeten we minimaal een kwartaal zien dat een koersdaling vertoont, dus een rode candle. We zien nu dat de RSI rond 95 staat, dus geen stand om uit te gaan van een cyclusbodem. Het zou kunnen, zoals in 2006, dat deze cyclus wordt verlengd en we ergens op 26 kwartalen uitkomen voor de totale lengte. Toen zagen we de koers ook nog even een jaar stijgen. Echter, vaker wel dan niet volgt er op een lange cyclus (de vorige cyclus was langer dan normaal) een kortere of een gemiddelde cyclus. Derhalve ga ik ervan uit dat we echt met topvorming bezig zijn. Maar, bekijk de uitschieters van de bars die bij de vorige toppen totstand kwamen. Het komt meestal voor dat we gedurende enkele bars (dus enkele kwartalen) pogingen waarnemen om de vorige top te breken. Zo zien we bij de top van de vorige cyclus (eind 2007) dat de markt gedurende drie bars de top net even aanscherpte, maar ook gedurende die kwartalen ook flink corrigeerde. Met andere woorden, topvorming, kost tijd. Er zijn altijd partijen die op de eerste correcties gaan kopen en zo de markt weer ondersteunen. Derhalve kan het best dat de Amerikaanse markt nog pogingen kan ondernemen om de top aan te scherpen. Dat brengt de beren in verwarring, maar is dus ‘perfectly normal’ als we enig besef hebben van het proces van topvorming.

AEX maandchart

AEX maandchart

De volgende chart is die van de AEX op maandbasis. Een vierjaarscyclus bestaat meestal uit drie volledige cycli op maandbasis. Tenzij het dus een langere cyclus is, want de vorige bestond uit vier maandcycli. De laatste maandcyclus ontstond ultimo 2007 en zette na vier maanden zijn top neer.

Ik tel thans twee afgeronde en een nog lopende maandcyclus. De huidige mandcyclus noteert de 23e bar. Dat lijkt een probleem te worden, want de huidige cyclus is dan echt toe aan een bodem. Hier komen we dus niet echt verder, maar wellicht biedt de leidende markt, de Dow, uitkomst.

Dow maandchart

Dow maandchart

In de Dow zien we dat er eind vorig jaar blijkbaar een hele milde maandcyclus gezet is. Dat verklaart ook de stijging van dit jaar. We zien dat het begin van de nieuwe maandcyclus bullish is, terwijl de topvorming van de vorige cyclus heel mild was (zijwaarts). Als ik hier tel, dan tel ik nu drie afgeronde maandcycli en een openstaande maandcyclus in de 8e bar. Ervan uitgaande dat dit dan de laatste maandcyclus is in de huidige vierjarscyclus, zou de bodem van de vierjaarcyclus die ergens over 7 tot 14 maanden moeten vallen. Het meest waarschijnlijk dus in het voorjaar van 2014, met dus in het najaar van dit jaar ‘de’ correctie.

AEX weekchart

AEX weekchart

We keren terug naar de AEX. Op maandbasis moet ik deze chart dus laten liggen, omdat het beeld niet duidelijk is. Maar dat mag, immers, de draaipunten van de cycli zijn voor alle markten praktisch gelijk en bij twijfel moet je altijd kijken naar de markt waarop veel meer gehandeld wordt, zoals de Dow of de S&P.

Op weekbasis zien we nu een duidelijke weekcyclusbodem. Deze bodem zien we ook in vrijwel alle andere aandelenbeurzen terug. Het begin is het meest bullish en dat lijkt te kloppen. Als het scenario correct is dat de top gezet is, dan mogen we geen of hooguit een zeer kortstondige uitbraak meer zien boven 375. De top zou dan idealiter ergens rond 360 gezet worden en dat dan binnen nu en vier weken.  Goed te vergelijken met de top van eind maart 2011. Ook toen kregen we een weekcyclusbodem en na twee weken stond de top er al. Met andere woorden, de markt moet het signaal geven. We kunnen op dagbasis kijken, maar daar halen we hooguit korte trades uit die wel even wat geld kunnen opleveren, maar waarvan de winst, als je niet uitkijkt, ook zo weer weg is. Een signaal dat duidt op de finale dalingsfase naar de bodem van de huidige vierjaarcyclus, moet dus afkomstig zijn van een hogere time frame, de weekchart dus.

Conclusie: het scenario dat we in de laatste fase zitten van de vierjaarscyclus is nog volop intact. Er gebeurt niets dat niet mag of ongebruikelijk is. Het feit dat de Amerikaansen markten als laatste corrigeren is eerder normaal dan niet normaal. We hebben een eerste forse correctie gehad, maar de trend op weekbasis is nog opwaarts. Het is nu zaak om op topvorming in de weekchart te wachten en te kijken waar deze top valt. Is het een lagere top, prima, dat biedt bearish vooruitzichten. Wordt de vorige top heel even gebroken en valt de markt weer terug, ook prima, dat biedt kansen op een tegengestelde trade op basis van een ‘failed breakout’. Breekt de markt met overtuiging boven de 375? Niet zo prima, dan wordt blijkbaar de hele vierjaarscyclus verlengd.

Volgende week geen trading dag update, vakantie!

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).