Twee weken geleden stond de Dax tegen 8900 aan, een daling van 1100 punten ten opzichte van de ‘all time high’. Nu, 14 beursdagen later, noteert de Dax alweer 700 punten boven dat niveau. Tevens zijn de beurzen in de VS (Nasdaq, S&P) uitgebroken en maken nieuwe highs. Zit ik er dan helemaal naast met mijn scenario van een grotere correctie?

S&P kwartaalchart

Laat ik allereerst even melden dat het scenario van een mogelijke grote daling of zelfs een crash mij persoonlijk koud laat. Ik ben trader en hoor geen voorkeur te hebben voor long of short. Dat heb ik dan ook niet. Persoonlijk maak ik elke dag scenario’s en moet ik die vaak aanpassen omdat de markt mij corrigeert. Een goede trader past zich aan de markt aan, een slechte trader blijft bij zijn scenario en gaat ten onder. Wat dat betreft vind ik het aanpassen van een scenario dus geen probleem of een ‘erezaak’. Maar natuurlijk ben ik er  wel mee bezig en intrigeert het mij dat de markt het scenario, dat op zich vrij logisch in elkaar zit, niet goed volgt.

Laten we daarom nog even de charts erbij pakken en kijken of we iets gemist hebben.

De eerste chart is de kwartaalchart van de S&P. De bodem van de huidige 4-jaars cyclus werd in 2009 gezet. Een ‘normale’ cyclus van 4,5 jaar bedraagt ongeveer 18 kwartalen. Deze cyclus telt thans de 22e bar en zonder overdrijving mag gesteld worden dat we aan de lange kant zitten. Immers, er moet normaal gesproken nog een daling komen. De vorige cyclus bedroeg ook 25 kwartalen en de top werd in het 19e kwartaal gezet, dus het kan wel. Maar waar het op neer komt: ik zie nergens een tussentijdse cyclusbodem en kan dus niet anders concluderen dan dat we nog in dezelfde cyclus zitten. Waarom is deze nu zo lang: welnu, omdat de markten door goedkoop geld volledig gemanipuleerd worden. Maar de fundamentals van de cycli verdwijnen daardoor niet.

Kijken we ook even naar de RSI 14 en de RSI 2 dan zien we daarin zeer hoge standen. Het lijkt mij daarom dat de opwaartse kansen absoluut niet opwegen tegen de dalingskansen.

 

S&P maandchart
S&P maandchart

In de maandchart van de S&P zien we dat we nu met de vijfde lopende maandcyclus bezig zijn. De laatste bodem is nog maar amper te zien (staat ook een vraagteken bij) omdat er feitelijk geen correcties meer zijn. Tevens staat de koers zo’n 25% boven de lange MA banden, dus mag hier toch worden gesproken van een behoorlijke ‘overbought’ situatie. Het geeft aan dat de markt buitengewoon hoog staat en dat alle cycli heel erg lang worden uitgerekt. Maar, feit is ook, dat we thans nog geen topsignalen zien. In 2008 kregen we dit wel: een false breakout tot nipt boven de vorige top, gepaard gaande met een negatieve divergentie in de indicatoren. Negatieve divergenties zijn nu minder goed te zien.

Dax weekchart
Dax weekchart

Laten we naar de Dax weekchart kijken. Hier zien we een nieuwe weekbodem, hetgeen dan ook verklaart waarom de lopende dagcyclus zo bullish is. Het begin van een cyclus is meestal het meest bullish en dat zien we dus in de 700 punten stijging terug. Vanuit de cyclustelling zou het nog best logisch zijn om te veronderstellen dat deze lopende weekcyclus nog wel even doorzet, ja zelfs tot nieuwe toppen leidt.

Dax dagchart
Dax dagchart

Als laatste de dagchart. Hier zien we dat de koers verder liep dan de eerste schatting van 9400. We lijken echter nu wel op de tweede weerstand van 9600 een top te zetten. De huidige cyclus telt thans de 14de dag, dus een top kan best gezet worden. Een terugval vindt dan in eerste instantie steun op de 9400. Zolang dat niveau sterk genoeg is, mag daarna een nieuwe opleving verwacht worden.

Conclusie: op de weekchart is het beeld vrij bullish, want daar zien we gewoon de voortzetting van de oplopende trend. Maar als ik langer kijk, naar de maand- en vooral de kwartaalchart, dan blijf ik bij mijn mening dat de markten volledig ‘stretched’  zijn en dat een correctie tot de cyclusbodem van de 4,5-jaar cyclus niet kan uitblijven. Gezien de voorafgaande opwaartse beweging lijkt mij een correctie van 20 tot 30 procent nog steeds het meest waarschijnlijke scenario. Echter, en dat is belangrijk, de markten in de VS laten nog geen topsignalen zien, niet eens op dagbasis, in tegenstelling tot bijv. de Dax. Een daling gebeurt meestal niet direct vanuit de top. Er komt eerst een daling, een herstel, dat al dan niet tot een lagere top of een ‘failed breakout’ leidt en dan de grotere daling. Kijk maar naar de dagchart van de Dax, daar zagen we hetzelfde patroon. Zolang we dit patroon niet in de VS zien (tenminste op dagbasis) heb ik het scenario op tafel liggen, maar zet ik het niet om in een concrete positie.

Let op: ik heb een aantal aanvragen gekregen voor een 3-daagse cursus in het najaar. Eigenlijk was ik van plan om pas in het voorjaar weer een cursus te geven. Indien er voldoende belangstelling is, wil ik echter alsnog in de komende maanden een cursus inplannen. Als u interesse heeft, kijk even op de site: https://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Stuur mij bij interesse even een mail (m.ahrens@live.nl), dan kijk ik wat we kunnen doen.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).