Goede morgen traders,

Niet veel nieuws onder de zon, althans als je zo naar de koersen kijkt. De fiscal cliff in de VS is weer even naar de achtergrond geschoven en de markten vinden dat best zo. Alles kan, zolang de koersen maar blijven stijgen. Vandaag is vandaag en wat morgen brengt dat zien we dan wel weer. En als we het niet kunnen oplossen, dan schuiven we het probleem gewoon naar voren.

Ik ben nog steeds ervan overtuigd dat de markten fors moeten dalen. De basis van deze gedachte is dat we nog steeds in de lopende vierjaarscyclus zitten en we in deze cyclus op absolute topwaarden staan. Met andere woorden, de daling naar de bodem van deze cyclus moet nog komen. Ik weet echter ook dat sommige cycli langer kunnen duren dan normaal en dat een top in een cyclus soms helemaal aan het einde komt, gevolgd door een korte, doch zeer felle daling. Dat is dan ook de reden dat ik telkens herhaal: laat de markt het signaal geven dat de top is gezet. Met andere woorden, ik wil een lagere bodem zien of bijvoorbeeld een uitbraak boven een vorige top, die meteen wordt terug gebroken (=failed breakout). Dat is bij sommige markten al een keer gebeurd (Dow) en deze markten laten vooralsnog geen nieuwe highs zien. Hier kun je dus iets proberen met een strakke stop. Anders gewoon nog even wachten, er is nog geen haast.

Het wachten op een signaal voorkomt dat je als een blinde kip door de schuur gaat lopen op zoek naar wat korrels graan en onderweg loop je in het mes van de slager. Er zijn ‘analisten’ die continue parallellen zien met 1987 en zelfs 1929 en te pas en te onpas verkondigen dat het einde der dagen nabij is, maar laat ik hier duidelijk over zijn: de markt geeft het signaal en een crash, mocht die er komen, komt niet vanaf de top. Er gaat altijd eerst een daling en een herstel (leidende tot een lagere top) vooraf. Anticiperen heeft dus geen enkele zin, tenzij je de versneld van je geld wilt afkomen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we na de uitbraak boven de weerstandzone 8470-8525 dat de koers daar nog een keer keurig in terug kwam en vanaf deze nieuwe steun wederom nieuwe highs maakte. De klassieke technische analyse, doorbroken weerstand wordt nieuwe steun, gaat dikwijls op. Zelf ben ik dan ook geen voorstander van schuine steun- of weerstandlijnen omdat het trekken ervan zeer subjectief is. Horizontale niveaus echter geven marktniveaus aan waar daadwerkelijk een ommekeer heeft plaatsgevonden van kopen naar verkopen en andersom.

De schuine opwaartse lijnen in de koerschart van de Dax geven mij meer een soort afbakening van het potentiële koersterrein. We zien dat de trend opwaarts is en het speelveld waartussen de koers beweegt steeds kleiner wordt. Eerste steun vinden we in de zone 87558780. Daaronder mogen we op de korte termijn uitgaan van enige topvorming. Op dit niveau acht ik nieuwe longposities niet echt opportuun, het risico in verhouding met het mogelijke rendement op de korte termijn staat niet in een goede verhouding.

Bund future 420 min chart

Bund future dagchart

In de Bund zien we dat de nieuwe dagcyclus vier dagen geleden is gezet. Dit gebeurde iets onder de oplopende MA banden en de correctie vanaf de vorige cyclustop was mild (in vergelijking met de stijging daarvoor) . Dit is een signaal dat de koers de komende weken verder kan oplopen. Ik heb daarom de Fibonacci trukendoos opengetrokken en er projecties op losgelaten. We zien vaak dat in een opwaartse markt de stijging (gemeten vanaf de correctiebodem) een factor 1 of 1.272 is van de voorafgaande stijging. Dat zou betekenen dat de komende top rond 143.24 of 144.45 kan liggen. Het is maar een projectie, maar zolang de opwaartse trend intact blijft, is dat wel een doel waar we de positie naartoe kunnen trailen. De stop dient uiteraard onder de cyclusbodem, dus iets onder 138.79 te liggen, want als de koers daar snel onder zou dalen, dan mogen we concluderen dat het bullish plaatje allerminst bullish is.

Crude oil weekchart

Crude oil weekchart

Laten we nog even kijken naar Crude oil en het Goud. In de weekchart van Crude ben ik op zoek naar een hogere weekcyclusbodem, zodat ik mogelijk long kan gaan. Rond deze zone en dit tijdstip dient er enige bodemvorming te volgen. Dat zou het ideale beeld opleveren voor een longpositie tot boven de toppen tussen $112 en $116. Het is echter nog niet zover, de markt moet eerst een signaal geven.

Goud weekchart

Goud weekchart

In de weekchart van Goud zien we een eerste hogere bodem? Het vraagteken staat er goed, ik ga ervan uit dat dit inderdaad een eerste hogere bodem is, terwijl de bodem ervoor tevens de maandcyclusbodem is geweest. Dat zou betekenen dat Goud in de komende 12-24 maanden fors hoger zou kunnen. Maar ook hier is het probleem dat de trend nog dalend is en je het dus nooit zeker weet. Dat betekent dus een afweging maken tussen risico en rendement. een longpositie gaat tegen de trend in, maar heeft mogelijkerwijs een enorme koerspotentie. De stop dient onder de weeklow te liggen, dus onder $1250. Een stop van $70 dus, maar wellicht op de langere termijn met een factor 10 aan koerspotentie. Voor een kleine positie lijkt mij dit de moeite waard. Grotere posities neem ik pas in als ik in een bestaande opwaartse trend (op lagere time frames) op cyclusbodems kan instappen.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2950, tweede steun 2880, eerste weerstand 3040, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8780, tweede steun 8500, eerste weerstand 8900, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 138.80, tweede steun 138, eerste weerstand 141.00 tweede weerstand 142.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).