Goede morgen traders,

In mijn vorige blog gaf ik aan dat de Dax, Bund en Goud even konden herstellen, maar dat er van een longpositie absoluut geen sprake kon zijn. Ik had het goed gezien wat het aantal koersbars betreft, want binnen 1 dag stond er een bodem. Echter, op de laatste dag ging de Dax nog even 200 punten zuid, de Bund een vol punt en Goud $30.

Dat geeft eens te meer aan dat de laatste fase van de cyclus altijd het meest bearish is EN dat het pure waanzin is om long te gaan op de anticipatie dat de koers wellicht een bodem zet. Ik zie dagelijks op twitter en overige blogs koopadviezen van vogels van diverse pluimage, waaronder er ook soms bekendere vogels onder zitten. Het zijn dan ‘speculatieve koopadviezen’, waarbij ik echter zelf het sterke vermoeden heb dat de auteur ervan zelf niet tot de kopers behoort. Vervolgens lezen we van de mislukte koopadviezen niets meer terug en de incidentele goede koop wordt wel breed uitgemeten. Mijn advies: handel in de richting van de trend, dus kopen op zwakte in een stijgende trend en short gaan op sterkte in een dalende trend. Geen trend, geen trade. Dit voorkomt heel veel missers en zorgt voor de nodige rust bij het traden.

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax tel ik vandaag de 12e dag, ervan uitgaande dat rond 6 juni de vorige cyclusbodem gezet is. Normaal gesproken zou dit nog niet de nieuwe cyclusbodem zijn, maar de mid low, gevolgd door nog een lagere low. De indicatoren staan wel op bodemniveaus en de Dax is zwaar oversold. Swing trading posities lijken mij niet aan de orde, long zeker niet en short had rond 8200-8300 gemoeten. Vanuit intradag optiek zijn kortlopende longs wel mogelijk, mits de kortere trend opwaarts is.

Bund future 420 min chart

In de Bund op 420 min basis zien we ook dat bodemvorming binnen de dalende trend bezig is. Boven 141 wordt deze bodem verder afgerond en kan een herstel richting 142-142.50 gestart worden. Dit herstel is echter enkel vanuit de kortere intraday trends long te handelen. Wij hebben op langere basis ook in de langere charts duidelijke signalen nodig (eerste hogere bodem) dat een bodem echt gezet is en dus niet enkel een korte pauze in de fors dalende trend aangeeft.

Goud maandchart

Laten we nog even naar de maand- en weekchart van het Goud kijken. We tellen de 13e maand in de huidige cyclus. De indicatoren noteren potentiële bodemniveaus. Kortom, op de niet al te lange termijn is een rebound voor enkele maanden best mogelijk.

Goud weekchart

Op weekbasis tellen wij thans de 18e week. We zien ook de grootste daling, dus dat past dat zowel de week als de maandcyclus in de laatste fase zitten. Mogelijk dat de koers nog een laatste uitschudding tot richting $1200 laat zien (dat was ook mijn koersdoel zoals enkele weken geleden vermeld), maar ik ga ervan uit dat de grootste daling achter de rug is. Het advies van Goldman Sachs dat de koers tot $1000 daalt lijkt mij dan ook wat overdreven (ook als we dit advies vergelijken met hun advies dat Goud tot $2500 zou stijgen toen de koers nog rond $1800 stond). Dit soort adviezen bestaan altijd uit halve leugens om zelf een positie te kunnen innemen of er vanaf te komen. De cycli geven aan dat we in de climaxfase zitten en dat is meestal dicht tegen een bodem aan. Ga ik hier long? Nee, maar wel als ik vanuit de intraday charts eerste opwaartse trends zie. Ik blijf dus trouw aan het principe om enkel met de trend mee te handelen, maar ben ook flexibel om dit principe toe te passen in diverse time frames. Op dit manier kun je namelijk wel al vroegtijdig profiteren van bodemvorming, maar blijven de risico’s beperkt omdat je bewust kijkt naar kortere time frames, dus minder grote stops.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2480, tweede steun 2430, eerste weerstand 2610, tweede weerstand 2680;

Dax future: eerste steun 7660, tweede steun 7440, eerste weerstand 7950, tweede weerstand 8100;

Bund future: eerste steun 140.00, tweede steun 138.40, eerste weerstand 141.00 tweede weerstand 142.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).